Je to klasika opekačiek, táborení a zálesáckych potuliek krajom. Vytiahnete z batoha špekáčky, napichnete ich na zastrúhaný lieskový ražeň a nad ohniskom v nich prebudíte driemajúce chute a vône.

Hoci takmer niet človeka, ktorý by opekanú špekáčku nikdy neochutnal, každý z nás sa k tejto výzve stavia inak. Znamená to, že jedna a tá istá špekáčka môže po opečení vyzerať a chutiť troška odlišne. Ktorý spôsob je váš najobľúbenejší?

1. Chobotnička, tulipán

Nie je to hra, pri ktorej by ste sa snažili zmeniť výzor špekáčky na nepoznanie. Pri takomto narazení vám vzniknú tenké, delikátne kúsky, z ktorých nad horúcou pahrebou vyteká omastok. Výsledkom sú chrumkavé sústa, ktoré dokážete vypiecť k dokonalosti. Takmer ako chutné, šťavnaté škvarky.

2. Kolieskové jednonohubky

Čo sa stane, ak špekáčku nakrájate na kolieska, ktoré s medzerami napicháte jedno vedľa druhého na ražeň? Ak ste si zakúpili várku špekáčiek ktoré mimoriadne praskajú, vedzte že pri takomto opekaní budú úplne bez chyby. Prednosťou je, že ak s opekaním skončíte, nôž môže zostať naďalej vo vrecku. Ku chlebu len sťahujete koliesko za kolieskom.

3. Extra porcia

Výdatný pochod si zaslúži aj výdatnú večeru. Je vôbec možné pobádať špekáčky k tomu, aby dokázali dokonale zasýtiť? Určite áno. Vyberte z batoha kus slaninky, nakrájajte ju na plátky a striedavo prekladajte kolieskami špekáčky na ražni. Budete prekvapení, ako výborne sa ich chute prestúpia.

4. Prasacie nožičky

Je to absolútna klasika, akú si pod pojmom opekaná špekáčka predstavíte v mysli. Štyri zárezy na koncoch, ktoré nad ohňom rozkvitnú a k ním zopár plytkých rezov na doplnenie stredom. Čosi takéto si dnes môžete dovoliť iba pri tých najpoctivejších špekáčkach, inak sa črievka dotrhajú. S drôtenou vidličkou FireFork to však ide najlepšie.

5. Pružina

Ako dostať teplo z povrchu špekáčky do jej stredu za rekordne krátky čas? Vezmite nôž s tenkou čepeľou, narežte špirálu až po samý ražeň a roztiahnite špekáčku ako sa len najviac dá. Ak opekáte vo vetre alebo na drievkači s malým výkonom, vďaka tejto príprave budete s výsledkom spokojní.

6. Čertík

Trocha omastku, veľa dymu a k tomu prudká nátura pre rýchle opekanie nad plameňom. Ak pečiete čertíkov, nemusí to znamenať že ste len nedočkaví, nešikovní a chýba vám zmysel pre mieru. Možno len máte chuť na mocnú, dymovú arómu, s ktorou to predsa len treba vedieť.

7. Tučná húsenica

Ako mocne môžete rezať do črievka, aby ste mali istotu že špekáčka zostane celá a nespadne z ražňa. Ak budú vaše rezy plytké, môže ich byť nespočetne veľa. Výborne chutia húsenice, na ktorých je do 5-milimetrovej hĺbky vyrezaná hlboká špirála. Pri tomto narezávaní si precvičíte svoje zručnosti práce s nožom.

8. Šiška, ježko či granát

Plytké zárezy môžu mať najrôznejšiu podobu. Čím viac ich spravíte, tým viac omastku pod tlakom vykvapká von. Ak by sme obchodili ohniská po celom našom kraji, často by sme túto podobu videli na ražňoch.

9. Pásavci na kameni

V čom sa líši opekanie špekáčok na ražni od ich grilovania na horúcom, plochom kameni? Zistíte to vo chvíli, keď sa zaberiete do družnej debaty a zabudnete na ne. Opekať sa budú tak dlho, kým úplne nezmenia svoju vnútornú podstatu. Mäso zostane, slaninka zmizne.

10. Polovičky vo väzení

Špekáčky si výborne rozumejú aj s grilovacou mriežkou FireGrill. Nasadíte ju na ražeň, do vnútra dáte špekáčky prekrojené na polovice a paráda sa začína. V plnej sláve, s dôkladne opečenou kôrkou na oboch stranách. Dnu dostanete iba tri kúsky, opekanie však môžete ťahať kolo za kolom, pre celú veselú spoločnosť.

11. Falošná živánska

V tôni hustej bučiny starohája, kde sa všetko rozplýva v mäkkom svetle zelene môže i svieža špekáčka vyzerať nevábne. Šupnite ju na ražeň na preskáčku s cibuľkou a slaninou a máte falošnú živánsku. Tá vôňa, ktorá z nej stúpa nahor i oči presvedčí že je čas zahryznúť  sa do horúceho sústa.

12. V alobale, tam je hej

Sú dni, kedy sa špekáčky prejedia a pomyslenie na ne ničím nepovzbudí. Čo s tým? Vezmete kus alobalu, napcháte do neho zeleninu, pridáte kúsok špekáčky namiesto soli a korenia a ste opäť v hre. Tá mrška zo seba vydá šťavu a chute, ktoré zeleninu premenia na delikatesu.

13. Zálesácky hot-dog

Učila ťa mamička, že špekáčka sa bez chlebíka nejedáva? Sprav jej radosť a urob si hot-dog hodný zálesáka. Stačí len ovinúť kus kysnutého cesta pomedzi kolieska špekáčky na ražni a po čase sa z toho vypečie hotdog vyberanej chute a kvality.

14. Sólo pre panvičku

Ak na vás padol žreb pripraviť raňajky pre všetkých, potom určite nebudete ražne strúhať na jednotlivé opekanie. Špekáčkam sa páči aj na panvičke, ak ich prekrojíte po hrúbke na dvoje. Upečú sa vo svojej vlastnej masti. Prudkou vôňou vytiahnu aj najväčších lenivcov zo spacákov.

15. Na rošt, prosím

Boli by sme sebeckí, ak by sme zabudli na všetkých milovníkov grilovania. Bez roštu vraj nespravia ani krok a platí to aj pre ich potulky po prírode. Hoci vždy prepašujú popri špekáčkach aj iné druhy údenín, predsa len pre ne vydelia miesto nad pahrebou. Poznáte ohňovú mriežku Cooker?

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár