Žiadny kus zálesáckej výstroje nie je tak namáhaný ako topánky. Musia sa prebrodiť blatom, vystúpať po skalách, prechodiť zasnežené pláne, prekonať pichľavé malinčie, ale aj vysporiadať sa aj s mrzutosťami členitého terénu.

Hoci vždy vnímate iba oporu nohy a jej ochranu pred vodou, chladom a nepohodou, v skutočnosti ide o neustály boj. Aké to je, ak sa na niekoľko rokov zveríte pod ochranu obuvi Panda Monviso 8358 S3?

Poctivá koža, minimum šitia

Ak sa  vám stáva, že párate zvršky topánok na nohách, rýchlo vás zaujme že pri tomto modeli stojí všetko na vašej strane. Nenájdete tu módnu mozaiku drobných, pozošívaných dielcov, nenájdete tu rady stehov, ktoré by vám naháňali obavy zo zlyhania.

Práve naopak – všetko sa točí okolo veľkých kusov usní, ktoré sú vrstvené na miestach s funkčnou zmenou. Pruh našitej kože prekrýva spoj technického materiálu na päte s usňou, ďalšie šitia sú mimo deformačných zón. Znamená to, že ak sa topánka v záťaži ohýba, naťahuje alebo deformuje, nikdy to nie je v mieste spojov.

topánky Panda Monviso 8358 S3

Výborne je riešené aj nadpojenie na podrážku, ktorá je vstrekovaná na zvršok vo forme. Bez ohľadu na to, či máte štíhlu atletickú nohu, alebo širokú, medvediu labu, topánka nebude vystavená neprimeranej záťaži.

Vylaďte ju pre pohodlie

Zálesácke topánky musia byť pohodlné. Trávite v nich čas na pochode, ale aj pri oddychu v tábore. Pri týchto môžete s istotou počítať, že sa prispôsobia na vašu nohu. Obujete ich, para z nôh prenikne do usne a začne sa pomalá premena. Na miestach, kde je zvršok v tesnejšom kontakte s chodidlom sa koža vytiahne a prispôsobí vašej fyziognómii.

Pevne je daná iba veľkosť topánky a geometria špice, ktorá je osadená kovovou výstuhou. Zvyšok pod vplyvom vlhkosti a tlaku v priebehu dní skopíruje vaše kontúry. Z dlhoročných skúseností môžeme povedať, že aj keď máte široké chodidlá, topánky sa im prispôsobia naplno – bez preslabenia či poškodenia.

topánky Panda Monviso 8358 S3

Celé ladenie do pohody netrvá dlhšie ako tri či štyri dni, po ktorých sa môžete vydať aj na dlhý, náročný pochod. V tomto čase už topánky sedia ako uliate a formujú sa už iba vo vrchnej časti – okolo členku.

Tiché, s mäkkým došľapom

Keď po prvýkrát do týchto topánok vstúpite, určite neprehliadnete ich mäkký došľap. Hoci ste na betónovom chodníku, máte pocit akoby ste chodili po mäkkej, lesnej hrabanke. Za všetkým hľadajte pružnú, polyuretánovú podrážku s aktívnym tlmením došľapu v päte.

topánky Panda Monviso 8358 S3

Po skalách a dláždených cestách sa pohybujete ticho a mäkko, v teréne nemáte ani pri dlhých pochodoch pocit únavy. Pri zastávkach na oddych a občerstvenie neprichádza túžba po vyzutí a vyvetraní nôh. Ak s týmito topánkami skombinujete stredne hrubé vlnené ponožky, vznikne z nich vyladená zostava, v ktorej prežijete aj 48-hodinovku.

Ak máte radi podrážky s tvrdšou podrážkou, ktoré dávajú aktívnu spätnú väzbu o teréne pod nohami, tu vám to bude svojim spôsobom chýbať. Mäkké tlmenie dokonale maskuje nerovnosti terénu – prehliadnete skalky, konáre, šišky. Akoby ste mali uspaté zmysly.

topánky Panda Monviso 8358 S3

Musíme pochváliť  spracovanie. Ani niekoľkoročnej 120-kilogramovej záťaži sa vám nestane, že by sa podrážka zbortila. Smelo môžete pochovať s ťažkým batohom,  nie sú tú žiadne kartóny, voštiny či iné lacné odľahčenia. A skrytý bonus? Podrážka má plechovú bariéru proti prepichnutiu.

Trakcia by mohla byť lepšia

Ak spomalíte chôdzu, na zamrznutom snehu a ľade sa zdá, akoby sa topánky nešmýkali. Mäkká guma sa pri kontakte roztiahne a pritisne k podkladu, takže funguje ako aktívna brzda. Veľmi dobre sa topánky správajú aj na vlhkých skalách, kamennej suti či suchom teréne. Môžete zvoliť rýchlejšie tempo pohybu a stále máte istotu v kroku. To všetko platí po väčšinu času.

topánky Panda Monviso 8358 S3

Ak však prídu dažde a sychravé obdobia roka, predsa len začnete skúmať aký dezén topánky dostali od výrobcu. Chýbajú tu ostré hrany, zuby či zárezy, ktoré by sa dokázali zaseknúť do vlhkej hliny. Znamená to, že sa budete po zmáčanom lístí a ihličí kĺzať viac ako ostatní. A pri výstupe po blatistej cestičke sa budete obzerať po bodoch, o ktoré sa môžete zachytiť.

Topánky za sebou zanechávajú typické odtlačky, ktoré na prvé pozretie zaručene spoznáte. Takisto nikdy nebudete musieť riešiť problémy s kamienkami, ktoré by sa zachytávali v škárach dezénu. Blato vypadáva po zavädnutí samo od seba, údržba podrážok sa nekoná.

topánky Panda Monviso 8358 S3

Predsa len po čase podrážky ukážu svoju slabinu. Vonkajšiu vrstvu prederiete a objaví sa penové jadro. Pri našich intenzívnych potulkách krajom to trvá približne dva roky, nič to však na funkčnosti topánok nemení – neleje sa do nich voda, nezačnú sa šmýkať viac. Je to len akýsi náznak toho, že topánky majú za sebou stovky a tisíce kilometrov.

Pevné i voľné zároveň

Výber týchto topánok vás nezväzuje do žiadnych zón komfortu. Práve viazaním určíte akú oporu dávajú nohe a ako sa celkovo správajú. Šnúrky sú prevlečené cez kovové očká, na vrchu nájdete dva či tri (podľa roku výroby) háčiky pre ich zaistenie.

topánky Panda Monviso 8358 S3

Šnúrky sa netrhajú, neodhnívajú, pri najhoršom z nich rozšliapete konce a stanú sa kratšími. Nemusíte preto nosiť v batohu náhradu.

Pod chvíľou však z háčikov vyťahujete zaseknutý kus malinčia, inokedy sa vám zasa pri vyzúvaní zavesí topánka na spodný lem maskáčov. Háčiky neprekážajú, z času na čas vás však na seba upozornia.

topánky Panda Monviso 8358 S3

Topánky držia pevný tvar a znesú i používanie s rozviazaným zvrškom. Znamená to, že ak si v tábore povolíte šnúrky, budete môcť naskakovať  do hamaky, stanu či spacáku po celé dni pobytu bez toho, aby ste čokoľvek so šnurovaním riešili. Vhupnete do topánok ako do bačkôr, vyhupnete z nich rovnako rýchlo. Len pred odchodom si šnúrky zaviažete, aby ste opäť znásobili oporu.

Topánky pružnou kožou a mäkkým polstrovaním jazyka držia nohu v pevnej pozícii, avšak s mäkkou, pružnou väzbou. Ochránia členok pred podvrtnutím, dávajú kroku stabilitu. Dá sa povedať, že hoci topánku na nohe necítite, zvyšuje výrazne jej pevnosť.

topánky Panda Monviso 8358 S3

Pary von, voda dnu?

Priedušná podšívka a priamy kontakt s usňou prepustia pary von i v horúcich letných dňoch. Odložte bokom všetky bavlnené ponožky, prihoďte k nim syntetiku a ak vám zostane naozaj iba vlna, môžete tieto topánky považovať naozaj za celoročné. Para z nich vyfučí von a čo zostane dnu, to na vlne necítite.

Nejde iba o tepelný komfort, ale o celkovú pohodu. Keďže topánky sa prispôsobili dokonale tvaru nohy, nemusíte sa obávať toho že naparená pokožka bude náchylná na otlaky. Ak sa kdesi objaví zhrubnutie pokožky, bude to na palcoch v mieste dotyku s kovovou výstuhou  špičky.

topánky Panda Monviso 8358 S3

Výrobca spravil všetko pre aktívny odvod pár, takže spracovanie jazyka sa na čas stane výzvou, na ktorú si musíte privyknúť. Nie je celokožený, bočné strany sú z textilu. Takže bez ohľadu na to, ako dobre useň ošetríte proti vode, pri blatistom brodení a prechádzaní potokov vám voda môže natiecť dnu práve cez toto miesto.

Osvedčilo sa nám v kritických podmienkach používať spolu s topánkami turistické návleky. Dokonale prekryjú túto slabinu, takže sa môžete brodiť snehom, túlať zarosenými lúkami a behať v daždi bez toho, aby voda po pár hodinách zatiekla cez problémové miesto dnu.

topánky Panda Monviso 8358 S3

Údržba do pohody

Úplne nové topánky sú impregnované voči vode. Túto továrenskú prípravu však rýchlo oderiete na skalách, či posedávaní v tábore na zemi. Každý výlet na hory za sebou zanechá na koži kopu škrabancov, pretože topánky nemajú ochranné lemovky.

Údržba je však naskutku jednoduchá a príjemná. Zmyjete blato a prach, handričkou nanesiete zmes oleja a vosku a ste opäť odolní voči vlhkosti a vode. Neosvedčilo sa nám použite nanoimpregnácií, impregnácií na vodnej báze a sprejov. Olejovosky sú pre túto kožu najlepším riešením.

topánky Panda Monviso 8358 S3

Vyvarujte sa však nanášaniu voskov za tepla. Ak by vašou úzkostlivosťou prenikli do hĺbky usne, postupne by sa stala tvrdou a začala by praskať. Nenahrievajte preto voskové krémy nad plameňom, nepoužívajte slnko ani fén. Handrička a krém z plechovky sú úplne dostatočné.

Ako sa s vami začnú lúčiť?

Topánky znesú približne tri roky celoročného, tvrdého používania v prírode. Prvé zlyhajú vložky, ktoré už výrobca v posledných rokoch niekoľkokrát menil. Ak ich nahradíte kusom zastrihnutého koberca, nestratíte ani kúsok ergonómie či pohodlia. Podrážka je tvarovaná k dokonalosti, pomoc vložky nepotrebuje.

topánky Panda Monviso 8358 S3

V druhom kole prešliapete na päte vnútornú podšívku. Nepríde však k rozpadu zadnej časti, nezbortí sa konštrukcia topánok. Chodíte v nich ďalej bez toho, aby sa vám robili otlaky alebo narčtol náznak nepohody.

Postupne sa oderie podšívka v ďalších častiach, skaza sa ukáže aj na vrchnom, textilnom leme. To už však máte za sebou výrazné predratia vonkajšej strany podrážok, hoci šnúrky máte stále tie isté. Konečnou skazou je prienik vody cez škáru, ktorá sa vyformuje na styku podrážky a usne.

topánky Panda Monviso 8358 S3

Je možné, že tento poslený kliniec do truhly nezaznamenáte, ak nemáte naozaj širokú nohu, ktorá zmenila geometriu topánok. Musíme však uznať, že ide na ozaj o pohodlné nezmary, ktorými odšliapete náročným terénom skutočne veľké vzdialenosti.

Panda Monviso S3 (66,40€) sú bezpečnostné, členkové topánky, od ktorých môžete v prírode čakať komfort, oporu nohy a spoľahlivosť v každej situácii. Deň po dni ich budete v lesoch a na horách drať takmer tri roky, kým sa rozhodnete pri ich výmenu za nové. Ak si privyknete na horšiu trakciu v blatistom teréne a dáte si pozor na to, aby vám voda nezatiekla po boku jazyka dnu, budete s nimi veľmi spokojní. Jednoducho sa udržiavajú, nohy sa v nich vetrajú, v kempe sa zmenia na bačkory povolením šnúrok. Nemajú žiadnu skrytú, technickú chybu, kiež by ich výrobca ešte roky vyrábal.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. Takze jeden postreh po par prechadzkach. Asi by som uz topanky s vystuzenou spicou na dlhsie prechadzky v lese neodporucal. Hlavne ak mate sirsie chodidlo. Neviem ci vyrobca zmenil parametre spice ale zda sa mi uzka a je dost neprijemne ak sa vam tlacia prsty k sebe. Zvysok topanky je ok, len spica mi pride ako keby patrila na topanku s mensim cislom. Takze treba pred kupou dobre vyskusat, ale ani to nie je zarukou pohodlneho nosenia na dlhsie tury. Skoda, inak su tieto topanky fajn, cena tiez ok. Mozno som mal len smolu na zly kus, alebo mam nestandartne chodidlo …

Pridaj komentár