Jemná nadýchaná striedka, chrumkavá kôrka a k tomu paleta chutí, ktoré v bochníku od pekára nenájdete. Pečenie zálesáckeho chleba na ohnisku je dobrodružstvom, ktoré by ste si určite nemali nechať ujsť.

Niekto mu hovorí bannock či banok, iní ho volajú trampským chlebom, ďalší mu nepovedia inak ako chlieb z ešusu. Nech sa k tomu postavíte akokoľvek, na konci každého dobrodružstva vás čaká kulinársky pôžitok. Dôležité je iba jedno – trpezlivosť.

Cesto a kus improvizácie

Vždy záleží na tom, čo máte v batohu. Základom je kysnuté cesto z 250g hladkej múky, 150ml vody, 50ml oleja a štvrť lyžičky sušeného droždia. Takáto dávka vám vystačí pre pečenie dvoch malých bochníkov v US pítkach. Miesenie cesta si vopred natrénujte doma, prídavky k cestu sú iba na vás.

Či to bude kus klobásky s cibuľkou, čerstvo nazbieraná žihľava, alebo čokoľvek iné je iba vecou príležitosti. Nech čokoľvek vysypete z batoha a pridáte do cesta, nemôže to skončiť inak ako príjemnou improvizáciou. Kto povedal, že chlieb musí byť vždy iba slaný? Všetko dokážete zmeniť.

Rozdeliť a nakysnúť

Na prvýkrát sa vám bude zdať, že cesta je akosi primálo. Ak ho rozdelíte na polovice a vložíte do dvojice pítiek, nedosiahne vyššie ako do tretiny ich výšky. Je to úplne v poriadku. Ani rožok od pekára neváži štvrť kila, pretože je nasýtený vzduchom. Preto aj vás čaká kysnutie.

Pítko zakryjete pokrievkou, uložíte po boku sálajúceho ohňa a necháte ho oddychovať približne 40 minút. Za ten čas vyplní celé dno pítka a vybehne nad polovicu jeho výšky. Nerobte si starosti s tým, že cesto vyzerá byť príliš lepkavé a pítko ste nenamazali žiadnym tukom. Nič sa neprilepí, nebojte sa mrzutostí skôr ako môžu prísť.

Pečte čo najpomalšie

Po fáze kysnutia prichádza čas na pečenie. odložte pokrievky bokom a nájdite si v ohnisku miesto s príjemnou horúčavou. Najčastejšie je to voľné miesto medzi ohniskom a skalami ktorými je obložené. Veľmi dobrým miestom je aj záveterná strana za ohniskom.

Nikdy neklaďte pítka na horúcu pahrebu, ich spodok patrí na studenú zem. Pri pečení vás zaujíma iba to, aby sa teplo dostávalo k nádobám iba z bočnej strany. Je fajn ak máte kožené rukavice pre manipuláciu. Je fajn ak pítka každých desať minút otočíte tak, aby sa piekli z opačnej strany.

Najprv vidíte ako cesto vybieha nahor – vtedy ho môžete narezať. Potom na dotyk cítite, ako sa mäkké cesto začína zaťahovať a naberá na pevnosti. Približne po 40 až 50 minútach pomalého pečenia je výsledok na dosah ruky.

Vyslobodiť, odvetrať a nakrájať

Prečo sa pítka ukladajú na chladnú zem a nie na horúcu pahrebu? Všetko sa vám ukáže pri dolovaní upečeného chleba z pítka von. Najprv ho obehnete nožom alebo zastrúhanou paličkou po okrajoch až po samé dno. Potom klepnete po vrchnom leme a bochníček je vonku.

Vidíte, že kým boky sa troška k nádobe prichytili, dno je úplne oddelené. Ak by sa pripieklo, banok by ste vyslobodzovali oveľa dlhšie.

Upečené cesto sa odvetrá približne za 20-30 minút. Za tento čas spevnie, aby ste ho mohli rozkrájať na krajce. Nie je však tajomstvom, že najchutnejšie je za horúca, keď bochníček len tak roztrháte na kusy, ktoré necháte troška ochladnúť.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár