Je to tradičná atmosféra zálesáckych piknikov. Rozkúrite ohnisko, napichnete na ražeň špekáčik a keď začnú prvé kropaje omastku kvapkať do pahreby, začnete uvažovať aj o krájaní chleba, cibule a varení kávičky. Znova a znova, vždy v rovnakej pohode.

Ak príde na ohniská, nie všetky sú rovnaké. Ak začnete využívať oheň naplno, zistíte že čo si môžete dovoliť na jednom mieste, to na inom vôbec neplatí. Ak nechodíte do prírody pravidelne, dlho môže trvať kým pochopíte súvislosti. Ako sa vyznať v ohniskách?

1. Ohnisko verejné

Na tomto mieste sa nik nebude hnevať na to, ak oživíte ohnisko plameňom a vybalíte si pri ňom svoju piknikovú výbavu pre opekanie. Skôr ako naložíte palivo a škrtnete prvú iskru, mali by ste sa zamyslieť nad históriou tohto miesta.

Možno len pred pár hodinami ho opustila partička, ktorá v ohnisku popálila plastové obaly a posledné plamene uhasila tým, čo im pán boh na hasenie nadelil do nohavíc. V bezprostrednej blízkosti sa skrývajú nečakané prekvapenia a nikdy vlastne neviete na čom ste.

Na takéto miesto sa vyráža vždy s igelitovým vrecom na zozbieranie odpadkov a lopatkou pre vyčistenie ohniska až po samú zem. Ak si miesto poupratujete a začnete tvoriť pahrebu od nuly, všetko je ako má byť. Zvyčajne ide o miesta s dobrou dostupnosťou, ktoré sú pekne na očiach.

2. Ohnisko táborové

Ak sa neustále vraciate na svoje miesto, určite sa vyplatí vybudovať na ňom trvalé ohnisko. Deň po dni, týždeň po týždni a možno i rok po roku bude bezpečným miestom pre zakladanie ohňa, aby ste si pri ňom mohli posedieť v teple a s chutným sústom pre zasýtenie.

Vo svojom tábore rýchlo prečítate pobytové stopy a rýchlo zistíte či od vašej poslednej návštevy niekto použil vaše ohnisko alebo nie. Jediné, čo pred vami zostane v utajení sú vrtochy zveri a lesných škriatkov. Ak by ste na mieste zanechali fotopascu, videli by ste aké cenné sú kúsky dreveného uhlia pre živé tvory.

Táborové ohnisko je vždy nachystané na použitie a málokedy sa stane, že ho musíte pripraviť. Jediné, čo vám zostáva ako bremeno na pleciach je pravidelné vynášanie popola a uhlíkov. Vykopte v zemi jamu, lopatou preneste nahromadený popol a zasypte ho zeminou.

3. Ohnisko jednorazové

Ak sa počítate do radov tulákov a často sa vydávate na pochody, vaše ohnisko na jedno použitie bude mať inú podobu ako to táborové. Očakáva sa, že za sebou v priebehu roka nenecháte desiatky či stovky spálenísk, ktorých počet sa bude neustále množiť. Správajte sa tak, aby ste za sebou nezanechali žiadnu stopu.

Počuli ste už niekedy o tuláckej trojnožke? Je to jedno z najmenších ohnísk, pri ktorom získate i oporu pre varnú nádobu. Zatlčiete do očistenej zeme tri lieskové kolíky, rozložíte medzi nimi ohník, navaríte v ešuse obed a môže sa ísť ďalej. Hneď po tom, ako kolíky vytiahnete zo zeme a hrabankou zakryjete stopu.

Podobne funguje aj grilovacia mriežka Cooker, ktorou na malom mieste vytvoríte grilovací rošt či oporu pod varnú nádobu. Kým ohnisko žije svojim živlom priamo na zemi, mriežkou vymedzíte malú plochu na ktorej bude aktívne. Dôležité je iba to, aby ste mali plameň vždy pod kontrolou a dokázali po sebe miesto prinavrátiť do pôvodného stavu.

4. Ohnisko v klietke

Sú ročné obdobia, ktoré nie sú priaznivé k rozkladaniu ohniska na zemi. Sú miesta, kde sa zakladanie ohnísk priam zakazuje, aby si krajina zachovala svoj prirodzený ráz. Neznamená to však, že musíte zostať bez plápolajúceho ohníka.

Ak ohnisko uväzníte v drievkači, je to akoby ste mali malý varič na pevné palivo. Rozkúrite v ňom zozbierané paličky a šišky, pomôžete si v jeseni lístím a ak príde na výkon, môžete ho vyčariť hoci aj kockou dreveného uhlia či brikety z batoha.

Mimoriadne šikovné sú zálesácke kanvičky. Tie dokážu uväzniť plamene do komína, ktorý prechádza stredom varnej nádoby. Ak ste o nich ešte nikdy nepočuli, určite sa pozriete na samovar Ghillie Kettle Explorer.

Prednosťou drievkačov je, že fungujú i na skale, nehorľavej tkanine alebo inej podložke, ktorou dokážete zvýšiť bezpečnosť ich prevádzky.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

Pridaj komentár