Je to grilovacia mriežka na steroidoch. Vytiahnete ju z pláteného vrecúška, postavíte ju na nohy a vo chvíli, keď sa vám na holej zemi ustáli žiara horúcej pahreby, môžete sa pustiť do grilovania. S dobrým pocitom, že všetok riad ste mohli nechať doma.

Ak však vždy so sebou nosíte kanvičku, ešus alebo hrniec, často sa vám zdá akoby ste so sebou mali nie gril, ale zálesácky sporák. Zoznamujeme sa na potulkách krajom s ohňovou platničkou Cooker II Light Long.

Cooker II Light Long

Drievkač v úplnej nahote

Pri pochodoch a tuláckych výletoch do prírody je to iné ako pri kempovaní v tábore. Ak sa chcete tešiť z ohniska, musíte si ho na jedno použitie pripraviť na mieste. Poodmetáte zem, nahromadíte na nej kôpku suchých konárov a ak vám príroda praje, o chvíľu varíte na ohníku.

Slaninku napichnete na ražeň, ešus so zemiakmi vrazíte do pahreby, alebo siahate po kameňoch, ktorými si vytvoríte improvizovanú podnožku pod pítko. Ak však máte so sebou ohňovú platničku, všetko je akési iné – jednoduchšie a pohodlnejšie. Takmer ako na obrovskom drievkači, ktorý prešiel šikovnou premenou.

Cooker II Light Long

Aby bol čo najľahší, nemá dno, steny ani závetria. Má podobu grilovacieho roštu, ktorý stojí na štyroch nohách v takej výške, aby ste žiaru uhlíkov či plamene ohňa dokázali využiť naplno.

Placka do batoha

V plátenom vrecúšku si nosíte 350-gramovú platničku, 160-gramové nohy a 23-gramové závlačky, aby ste dokázali stavebnicu v priebehu minúty kdekoľvek zostaviť. Všetko je vyrobené z pevného 1,5-milimetrového nerezu, všetko sa nesie v podobnej atmosfére ako skladanie drievkača.

Cooker II Light Long

Možno sa zamažete od sadzí, možno sa vám na prsty rozotrie zostatkový omastok z posledného grilovania, vždy však intuitívne dáte všetky dielce dohromady bez toho, aby ste sa museli zaoberať detailmi. Stačí sa drôtikom trafiť do dierky a veci sú na mieste – tam kde majú byť. Ak pracujete v rukaviciach, pôjde vám to tiež.

Výrobca sa netají tým, že myslí na všestrannosť. Platnička môže byť zatlačená do zeme, dokáže stáť na skale ako stolík, ba možno ju i zavesiť šnúrou či retiazkou nad ohnisko. A ak príde na kotviace body, i tých je viacero na výber. Aké návyky si pri používaní osvojíte je iba na vás.

Cooker II Light Long

Dôležité je jediné. Platnička má štedrú plochu 27×18 centimetrov a na nohách zapichnutých do zeme ju môžete podvihnúť nad zem do výšky približne 20 centimetrov. Zvyšok je už iba na príležitosti.

Na zemi i na hrabanke

Rýchlo si vypestujete rutinu používania. Nájdete si miesto v závetrí, položíte mriežku na zem a kolíkmi sa presvedčíte o tom, či vám pri natĺkaní nezavadzajú skaly alebo korene stromov. Ak áno, len ju posuniete o kúsok ďalej a skúšate znova.

Cooker II Light Long

Skalou, sekerkou alebo rúčkou sekáča nabijete kolíky priamo cez mriežku do zeme, potom ju pridvihnete a zaistíte závlačkami. Práve v tejto chvíli by ste sa mali rozhodnúť do akej výšky má mriežka vytŕčať nad terén.

Ak použijete plnú dĺžku nožičiek, nastrojená je pre varenie na plameni. Znamená to, že nádobami chcete zachytiť horúčosť ohňa. Ak ju pritlčením dostanete bližšie nad zem, zmení sa na gril, ktorý dokáže zužitkovať sálajúce teplo uhlíkov. Čím nižšie mriežku osadíte, tým rýchlejšie je pečenie.

Cooker II Light Long

Rozkúriť a udržiavať

Môžete si mriežku z troch strán obložiť skalami pre vybudovanie závetria, môžete pod ňu ohnisko zahĺbiť do zeme, ba môžete ju ponechať na mieste len tak. Najdôležitejšie však je, aby ste priestor pod ňou až po samý vrch naplnili konármi a zapálili. Čím viac dreva dokážete v rovnakom čase premeniť na uhlíky, tým dlhšie môžete bez manipulácie s ohniskom grilovať.

Všetko vyžaduje cvik podobne ako pri drievkači. V tomto prípade je však ohnisko natoľko veľké, že sa nemusíte báť toho, že vo vlhkom lese vytvoríte viac dymu ako užitočného tepla. Práve naopak – tam kde drievkače s malou kapacitou zlyhávajú, tam Cooker vo svojej predĺženej podobe ukazuje svoje prednosti.

Cooker II Light Long

Nastrojenie ohniska pre grilovanie nemusí trvať dlhšie ako 10 minút, pri varení na plameni ste o polovicu času rýchlejší. Máte dobrý pocit z malého ohniska, ktoré máte úplne pod kontrolou.

Mriežka, ktorá žije svoj život

Nie, ani 1,5-milimetrová nerezová mriežka so spevňujúcimi prelismi nie je natoľko pevná, aby sa v plameni nezdeformovala. Zvyčajne sa natiahne jej stred, ktorý vytvorí akési plytké korýtko. Páčilo by sa nám, ak by ho vedel vyformovať priamo výrobca, aby nik nebol zaskočený zmenou.

Cooker II Light Long

Všetko má však svoj zmysel. Kým prelisy fungujú ako postranné brzdy ktoré bránia skotúľaniu špekáčiek z rošta na zem, stredová priehlbina akoby uzatvárala celú túto geometriu. V lese ani na lúke nemáte vodováhu, aby ste postavili gril do bezchybnej roviny.

Ak však máte mantinely a náznak miskovitej geometrie, všetko pracuje akosi pre vás. Páči sa nám grilovanie na mriežke v celej jej podstate a spokojní sme aj s materiálom. Celú mriežku možno pred prvým použitím vypáliť s rastlinným olejom, aby bol povrch takmer úplne nepriľnavý.

Cooker II Light Long

Cooker s kompletným príslušenstvom znesie aj údržbu v umývačke riadu. Takže po každej veľkej akcii ho viete dať do pohľadného stavu i bez toho, aby ste sa vo dvore trápili s umývaním vo vedre.

Plocha pre troch

Kým na drievkači zvyčajne obsluhujete len sami seba, pri tejto mriežke je to akoby bola vypočítaná pre trojčlennú potulnú spoločnosť. Každý si griluje sám za seba, každý si pridá svoj hrnček nad plameň aby si uvaril kávičku alebo čaj.

Cooker II Light Long

Rýchlo sa stane, že rošt sa stane vašim pomocníkom aj v tábore, v prednej časti stabilného ohniska. Tam, kde nie sú veľké, ploché kamene na pečenie a grilovanie, tam osadíte na celý víkend mriežku, ktorá vám slúži k podobnému účelu.

Nikdy sme nenarazili na problém s prehrievaním, či stratou stability. Práve naopak. Mreža umožňuje prekonať obmedzený komfort táboráka a ponúknuť miesto hoci i na pečenie bochníka chleba z kysnutého cesta. Stačí pridať alobal a môžete experimentovať nové a nové zostavy.

Cooker II Light Long

Ohňová platnička Cooker II Light Long (25,60€)  je šikovnou zálesáckou výbavou pre všetkých, čo sa radi na pochodoch a tuláckych potulkách oddávajú kulinárskym dobrodružstvám. Upečiete si na nej steak, ugrilujete každé sústo a ak príde na improvizáciu s alobalom, možno sa vám podarí upiecť aj prvý bochník chleba. Pridajte k tomu stabilné nohy a varné nádoby – ihneď akoby ste mali improvizovaný sporák. Ide o kus pevnej výbavy, na ktorej nemáte čo pokaziť ani vtedy, ak budete nožičky do zeme zatĺkať kameňom.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár