Čím mocnejšie hreje slnko pomedzi holé koruny stromov, tým príjemnejšie sa oddychuje v hamake. Ešte stále je však príliš chladno na to, aby zostala bez deky, karimatky alebo spodného zateplenia aj pri dennom leňošení.

ponožky Devold Nansen

Hoci máme za sebou najchladnejšie dni roka, neznamená to že sa končí sezóna najteplejších ponožiek z ovčej vlny. Do hamaky, spacáku a na nočné výpravy treba udržať nohy v suchu. Poznáte legendárne ponožky Devold Nansen?

So zálesáckymi batohmi, ktoré musia zniesť neustále šúchanie, odieranie, nepohodu dňa a tvrdé povrchy terénu je galiba. Raz sú hrubé s mocnou vrstvou gumy, takže sa stávajú príliš ťažkými. Inokedy sa na odolné iba hrajú a zoderiete ich za dve sezóny. Fíni, akoby našli riešenie a my budeme s batohom Savotta Jäkääri M pozorne dokumentovať celú sezónu.

Cukor, cukor a opäť cukor – energia sa na  potulkách krajom vždy nakoniec porieši len cukrom, nech má akúkoľvek podobu. Škoda, že tieto nové 100-percentné relaxy nerobia aj v ľahších obaloch. Sklo je fajn, jeho váhu však cítiť na chrbte. Za ten džem to ale určite stojí.

Aké veľké ohnisko si môžete dovoliť pre jednorazové použitie spraviť na neznámom pozemku? Ak máte varnú platničku na nožičkách, potom nemusí byť väčšie ako hárok kancelárskeho papiera. Na skromnom mieste vás čaká vyšší výkon ako v najväčšom drievkači.

Kedy je čas prúdenia miazgy v javoroch, brezách, bukoch, lipách či čerešniach – to si musíte vystriehnuť sami. Ak však viete ako na to, čaká vás zálesácka dobrota, s ktorou sa bez vychádzky do prírody dnes nemáte šancu stretnúť.

Z času na čas prichádza deň, kedy aj v tábore treba urobiť veľké upratovanie. Povynášať popol z ohniska, prekopať odvodňovacie kanály, poopravovať schodíky – to všetko sa dá so skladacou lopatkou poriešiť. Ak je dobrý plán na prácu, nič na tom že je trocha ťažká.

Relax v prírode, to nie je iba skúmanie jej zákutí, posedávanie pri ohníku, hojdanie sa v hamake, či nocovanie. Neraz príde aj na hry, vrátane športových. Zvyknete si zahádzať šípky, zastrieľať na terč alebo si cibriť zmysel pre cielenie iným spôsobom?

Ohýbaj ma mamko, kým som ešte Janko – platí nielen na deti, ale aj na pružné prútiky vŕby. Ak máte za sebou pletenie korbáčov, mohli by ste si skúsiť aj čosi iné. Nemusia to byť hneď košíky – tácka či miska je fajn príležitosťou pre cvičenie techniky.

A opäť tu máme zálesácky hodokvas. Užili sme si vianočnú hostinu s veľkým, 5-ramenným svietnikom, zaradovali sme sa pri silvestrovskom pikniku pri petrolejke. Tentokrát cestovala do hory v batohu bábovka so skleným podnosom na vysokej nohe. Už je z toho pomaly tradícia.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár