Je to zálesácka improvizácia pri varení v pahrebe. Zabalíte do alobalu živánsku, ryby, kukuricu alebo zemiaky a dáte im dostatok času na to, aby sa v spaľujúcej žiare uvarili vo vlastnej šťave. S očakávaním, že tentokrát sa obed pripáli menej ako naposledy.

Ak príde na hliníkovú fóliu, to nie sú len balíčky presypané uhlíkmi a popolom. Ak sa ocitnete pred rozpálenou mriežkou, kameňom alebo pahrebou, môžete si z alobalu vyrobiť varnú nádobu na mieru.

Kópia misky na počkanie

Čo má spoločné plastová miska na jedenie a hliníková fólia? Odtrhnite si z nej primerane veľký kus, priložte ju ku dnu nádoby a kopírujte jej kontúry. Bez toho, aby ste museli mať akékoľvek vlohy k remeslám, razom máte pred sebou tenučkú, kovovú misku – s dvojitým dnom a stenami, so spevneným lemom na vrchnej strane.

Hliník výborne vedie teplo, veľmi rád však pripaľuje každé sústo ktoré na ňom pristane. Na spodok preto patrí pekná prerastená slaninka, olej, masť alebo maslo ak ho máte po ruke. Prednosťou slaninky však je, že jej teplo neublíži, v batohu nevytečie a vždy ju môžete využiť na tucet spôsobov.

Vajíčka, na scénu!

Slaninku treba vyškvariť, aby zo seba vydala cenný omastok. Nemusí mať vždy typickú údenú chuť. Stačí ak si ju z bôčika za 10 dní nasušíte doma a bude úplne neutrálna. Ak v tejto fáze varenia pôjde ohrev naplno, nič sa neprilepí, nič sa nepripáli.

Všetko sa však mení vo chvíli, keď pridáte vajíčka. Nechajte ich pekne vcelku, nepichajte do nich vidličkou aby ste fóliu neprederavili. Teplo, ktoré prichádza zospodu je príliš slabé na to, aby dokázalo variť vajíčka aj z vrchu.

Vyrobte si z druhého kusu fólie improvizovanú pokrievku. Dajte jej dve ušká pre zachytenie o lem nádoby, urobte jej malú rúčku aby ste sa nepopálili a keď ju budete ukladať na vajíčka, nezabudnite ju založiť kúskom konára. Je príliš ľahká, i malý vietor ju dá do pohybu.

Osoliť, okoreniť, dopiecť

Soľ, kari, tymián, alebo iná kombinácia korenín? Držte sa toho, čo vám chutí najväčšmi. Počas praženia by ste mali vidieť dve veci – paru ktorá stúpa z vajíčok nahor a omastok, ktorý prebubláva cez škáry, ktoré zostali na okrajoch.

Môžete si byť istí, že ak by ste si chceli pri jedení pôvodnú, plastovú nádobu zašpiniť, celé sústo vyklopíte von. Slaninka je upečená ako oblátka, vajíčko je ako nadýchaný korpus. Ak nabudúce budete chcieť nechať panvičku a pokrievku doma, vezmite si so sebou rolku alobalu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár