Vo svojej podstate sú všetky batohy rovnaké. Majú podobu mechu s dvomi popruhmi, aby ste v nich mohli odniesť na chrbte bremeno a ruky vám zostali voľné. Nemusíte však skúmať detaily, aby ste zistili ako veľmi sa od seba líšia. Stačí ich naložiť na chrbát a vykročiť vpred.

Ak patríte medzi tých, čo vyrážajú do terénu takmer denne, viete o čom je reč. Raz riešite hmotnosť, inokedy robustnosť, neskôr zasa pohyb hustým terénom či odolnosť pri nosení ťažkého nákladu. Aká je fínska klasika Savotta Jäkääri M? Zoznamujeme sa s ňou na zimných potulkách krajom.

batoh Savotta Jäkääri M

Jednoduchá a účelná taktika

Taktické batohy majú za sebou roky služieb v civilnom segmente. Majú najrôznejšie strihy, podoby, materiály a vyhotovenie. Ak ich nakopíte jeden vedľa druhého a ukryjete ich štítky, len pozorovací talent, znalosť modelov a skúsenosť vám napovie, čo vlastne máte pred sebou. A aj to sa ľahko pomýlite.

Každý z nich je vybavený prúžkami MOLLE väzby, všetky batohy držia svoj tvar i vtedy ak sú prázdne a mnohé z nich nesú podobný dizajnérsky rukopis. Batoh Savotta Jäkääri M nie je iný. Ba možno sa s jednokomorovým vyhotovením bez vonkajších vreciek javí byť až príliš jednoduchý a fádny.

batoh Savotta Jäkääri M

Ide o model, ktorý bol vyvinutý pre hraničné hliadky. S drobnými vylepšeniami a úpravami sa však uchádza o priazeň tých, čo hľadajú spoľahlivý a odolný batoh na svoje zálesácke potulky a výlety do prírody.

Sedí akoby ho ušili na mieru

Keď po prvýkrát siahnete na plecnice tohto batoha, neviete odhadnúť čo vás čaká. Sú bez polstrovania, majú pevné lemovky a hoci im nechýba geometria a tvar, predsa len sú svojim spôsobom tak trocha sparťanské. Presuniete zrak na hrudný pás bez gumového pruženia, poobzeráte si bedrový pás a ste na tom podobne.

batoh Savotta Jäkääri M

Čakáte, že vám budú popruhy odierať oblečenie a svojimi tvrdými okrajmi sa vám zaryjú do tela. Všetko je však úplne inak. Popruhy kopírujú kontúry tela s takou dokonalosťou, že je úplne jedno či vyrážate do terénu naozaj naľahko, alebo so sebou nesiete ťažkú, plechovú výbavu do kempu.

V tej chvíli začnete pozorne skúmať detaily. Chrbtová časť batoha je vyplnená výstuhou v podobe polyetylénovej platne, pozdĺž chrbta prechádzajú dva polstrované pruhy s pevným, napeneným plastom a na krížoch je navlečená odnímateľná poduška, ktorá tlmí tlak bremena.

batoh Savotta Jäkääri M

Nastavujete dĺžku popruhov znova a znova, všetko dáva zmysel.  Štíhly strih batoha a vykrojené kontúry plecníc a bedrového pásu tvoria nosný systém, ktorý vám v zimnom období robí len radosť. A nemusíte sa báť toho, že plecnicami prederiete vlnený sveter za týždeň.

Nosný systém v sebe ukrýva pohodlie pre vysokú záťaž, možno väčšiu ako sa vám bez prídavných vreciek podarí do batoha natlačiť. Ak pri kempovaní so sebou nosíte statné náklady, pod touto Savottou si chrbát určite nezničíte.

batoh Savotta Jäkääri M

Jedna komora, kúsok mechu a vrchlík

Batoh svoj 22-litrový objem nedelí do priečinkov, vreciek a oddielov. Vždy sa musíte potrápiť s tým, ako si výbavu dovnútra naukladáte čo najlepšie. Znamená to, že budete mať motiváciu používať vrecúška, dry-bagy, puzdrá, pevné dózy a obaly, aby ste pestrú paletu výbavy mohli poukladať vždy bok po boku bez poškodenia.

Po 99 percent času využijete pre prístup vrchný otvor, z času na čas vám možno padne vhod bočný zips. Prechádzajú však cez neho kompresné popruhy a možno k nemu stratíte prístup i vtedy, ak na batoh navešiate ďalšie prvky prostredníctvom MOLLE väzby. Ak by na tomto modeli zips nebol, nemali by sme pocit že nám chýba.

batoh Savotta Jäkääri M

Bonusový, 6-litrový objem sa ukrýva v predlžovacom límci, ktorý je tvorený podšívkou. Ak uvoľníte popruhy vrchlíka a vytlačíte ho nahor, práve v tomto priestore môžete uložiť buď mäkkú výbavu, alebo potraviny ktoré nechcete priveľmi po ceste roztisnúť. Hoci je podšívka oveľa tenšia ako plášť batoha, je to objem, ktorý určite využijete.

Všetko je intuitívne, funkčné, priam bezchybné. Predsa len by sme s radosťou vymenili olivky/brzdy, ktoré sú na šnúrach úložného priestoru a predlžovacieho rukáva. V nepomere ich hrúbky a pevnosti pružiny sa ukrýva kus nepohody, ku ktorej sa dostávate znova a znova pri každom balení a rozbaľovaní.

batoh Savotta Jäkääri M

Priečinky a popruhy

Strih batoha je prostý a jeho členenie tiež. A práve to je dôvod, prečo sa na vás vyrojí kopa príjemných drobností o ktoré sa opierate pri balení. V hlavnom úložnom priestore je priečinok na pitný vak, pod ktorým nájdete ploché oddelenie s výstuhou batoha.

Vo vrchlíku je z vnútornej strany skromný priestor na cennosti, písomnosti a plochú výbavu. Po bokoch batoha sú zasa na spodnej strane ploché kapsy, ktoré sú brzdou pre uloženie sekerky, lopatky či ďalšej výbavy. Pridajte k tomu všetkému po dva kompresné popruhy na bočniciach, dva čelné popruhy prebiehajúce až pod telo batoha a ste v hre.

batoh Savotta Jäkääri M

Nie sú to iba pásiky na sťahovanie poloprázdneho batoha. Podvlečiete pod ne spacák, karimatku, turistické paličky, veľkú lesnícku sekeru – sú to kotviace prvky s pevnými prackami a štedrou dĺžkou.

Ak by výrobca pribalil dva či štyri ďalšie popruhy navoľno do vrchlíka, určite by nezostali nevyužité. Batoh vás svojou pevnosťou  a obmedzeným objemom priam pobáda k tomu, aby ste ľahké veci na neho upevnili zvonka.

batoh Savotta Jäkääri M

MOLLE k vašim službám

Kam s lampášom, nožom, lekárničkou a ďalšími potrebnými vecami? Upevníte ich na MOLLE väzbu a máte ich neprestajne na očiach a na dosah ruky. S výnimkou dna batoha a chrbtovej časti nájdete väzbu všade – od vrchlíka až po plecnice a bedrový pás.

Šikovne sa prepletá s popruhmi a všade vám dáva príležitosť na zvýšenie kapacity. Originál príslušenstvo od Savotty na rozšírenie batoha zatiaľ k dispozícii nemáme (hoci by sa mimoriadne hodilo), často však v improvizácii používame pre navýšenie objemu postranné kapsy z batoha DD Bergen.

batoh Savotta Jäkääri M

Väzba je pevná a spoľahlivá, máme však pocit že ušká sú našité o pár milimetrov hustejšie ako na iných batohoch. Prevliekanie popruhov príslušenstva je svojim spôsobom náročné, ak ho pravidelne dávate dole a následne späť. Zvyčajne nás brzdia suché zipsy. Neznamená to však, že to budete zažívať rovnako aj vy.

Materiály, ktorým sa dá veriť

Ak ste už zodrali jeden, dva či tri lacné taktické batohy, viete o čom to je. Najprv sa nájdu chyby na šití popruhov, ktoré si necháte opraviť u remeselníka. Potom sa zoderie záter a celtovina zo dňa na deň čoraz viac presvitá. Následne zlomíte pracku, utrhnete zips a rozpárate vrch nosného systému tak, že ho už nik neopraví. Postupne meníte batoh za batoh, ak príde jeho čas.

batoh Savotta Jäkääri M

Zdá sa, že to všetko tu môžete hodiť za hlavu ako spomienku na minulosť. Priplatili ste si za materiál a kvalitu šitia, pri ktorých sa dajú očakávať desaťročia poctivej služby. Poznáte to pri prvom pohľade na záter, ktorý je pevný a hrubý – priam vsiaknutý do textílie. Nikdy sme nemali zatiaľ pocit, že by sa vlhkosť a voda dokázala dostať dnu.

Určite neprehliadnete veľmi kvalitné šitia všetkých záťažových bodov, výborne vyzerá i Cordura 1000D, ktorá vo svojej pevnosti a robustnosti formuje batoh. Výrobca materiálu natoľko verí, že nesiahol ani po podšívke. Podobné pocity zažívate pri prehliadke všetkých popruhov, praciek a zipsov.

batoh Savotta Jäkääri M

Páči sa nám, že sa robustné materiály priveľmi nepremietli do hmotnosti batoha. Navážili sme mu 1750 gramov, čo naozaj nie je pri jeho pevnosti veľa. Záruka na batoh je 5 rokov, značka je však na našom trhu prikrátko na to, aby sme vedeli čo to obnáša.

Praktický, avšak možno trošku malý

Tento batoh je skutočne návykový. Ak prekonáte fázu objavovania, balenia a pestovania návykov, sadne vám ako druhá koža. Pohodlne leží na chrbte, nezavadzia keď sa predierate hustými porastami a ak príde na náročné terény, nemáte pocit že by vám vytlačil ťažisko kdesi mimo, do nepohodlných zón.

batoh Savotta Jäkääri M

Smelo ho položíte na mokrú lesnú hrabanku, sadnete si na neho ak viete že krehká výbava je už vonku, ba necháte ho aj cez noc pod stromom bez toho, aby ste ho ťahali pod celtu do ochrany. Je to batoh, ktorý plní to, čo od neho čakáte.

Ak však začnete po boku zimných víkendových dobrodružstiev, zábavy, kulinárie  a aktívneho oddychu v prírode riešiť aj nocovanie, máte problém zbaliť si do batoha všetko čo potrebujete. Raz sa vám zdá byť priúzky, inokedy vám chýbajú popruhy naviac, ďalší raz zasa hľadáte kapsy, ktoré by ste pripli pre zvýšenie objemu.

batoh Savotta Jäkääri M

Radi by sme si vyskúšali na potulkách kompletné MOLLE príslušenstvo pre zvýšenie pohotovostného objemu, rovnako by sa nám páčil aj väčší batoh Jäkkari L/Rajajääkäri, s ktorým by sme túto výbavu zdieľali. Zálesáctvo má veľa podôb a neraz toho nesiete viac ako tuláci a turisti. Potreby sa v priebehu ročných období menia.

Savotta Jäkääri M (4990,00 Kč / 199,60€) je batoh, ktorý sa nekupuje na sezónu, dve či tri, ale na dlhé roky používania. Je vyhotovený z pevných a odolných materiálov, má precízne spracované detaily a širokú škálu montážnych bodov, prostredníctvom ktorých môžete k nemu pripojiť výbavu a výstroj aj z vonkajšej strany. Páči sa nám jeho štíhle vyhotovenie, dokonale sediaci nosný systém, ale aj výborná odolnosť voči dažďu. Nebudeme sa na ňom sánkovať, nebudete ním odháňať zver, prinesieme vám však s odstupom času ďalšie zápisky, aby ste videli ako nám slúži v štyroch ročných obdobiach roka.  

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár