Sú to momenty, keď máte pocit že vám chlad zalieza i pod tú  najteplejšiu vrstvu oblečenia. Vytiahnete z batoha likérku, ulejete z nej pár kvapiek medicíny do horúceho čaju a zrazu sa vám zdá, že mrazivé ráno je predsa len milšie a prívetivejšie.

Ak príde na likéry, tinktúry a povzbudzujúce medicíny, nájdete ich v takmer každom zálesáckom batohu. Nikdy neviete, kedy premoknete do nitky, alebo kde vás zastihne nepohoda. V čom nosiť svoju rezervu? Zoznamujeme sa na potulkách krajom s okrúhlou nerezovou ploskačkou.

Likérka do dlane

Na váhe jej odčítate 99 gramov, vlejete do nej 140 mililitrov obsahu a s príjemným pocitom ju zovriete v dlani. Je to práve jej tvar a nevšedné vyhotovenie, ktoré okamžite púta pozornosť. Nazriete cez priezory dnu a v každej chvíli viete na čom ste.

Likérka je vyhotovená z tenkého nerezového plechu, do ktorého sú osadené číre, plastové výplne. Nemusíte sa báť, že ich v nešikovnosti rozbijete alebo zatlačíte dnu, do vnútra ploskačky. Vsadené sú zvonka, na tlmiacej podložke rímsy, aby mohli svojou pružnosťou a osadením kompenzovať mechanické namáhanie.

Hoci sa počíta s tým, že plochá a oblá likérka vkĺzne do vrecka blúzy či nohavíc, alebo batoha, predsa jej nechýba malý, rovný podstavec. I otvorenú ju položíte na peň, turistickú lavicu alebo zem, ak ju potrebujete vypustiť z rúk.

Naplniť a uzavrieť

Hrdlo má vnútorný priemer 10 milimetrov, takže potrebujete likérkový lievik, aby bolo plnenie pohodlné. Práve pri plnení po prvýkrát využijete pohľad cez priezory. Pri hustejších likéroch sa niekedy stáva, že pre pomalší prietok zle odhadnete naplnenie a nádobu prelejete. S touto sa vám to nestane.

Zátka nie je spojená s nádobou, takže si musíte dávať pozor na to, aby ste ju v nešikovnosti nevytratili, alebo nepustili dolu z vyhliadky. Páči sa nám však, že tesnenie je riešené formou celoplošnej, penovej vložky. Znamená to, že ak sa časom unaví, nie je problém vymeniť ju za silikónovú náhradu, ktorá tesní pri kontakte s vrchným čelom hrdla.

Užívajte k pohode

Ak máte pocit, že ste už kdesi niečo podobné videli, vedzte že nejde o novátorský dizajn, ktorý by nemal svoju históriu. Veľmi podobné likérky sa vyrábali zo striebra a vďaka skleným výplniam po stranách boli veľmi populárne.

Táto likérka je primalá na to, aby vám poslúžila ako nádobka na prenos oleja pre varenie, alebo pre liehové palivo do turistického variča. Ak však hľadáte likérku, pre jej prirodzené využitie, verte tomu že táto má čosi do seba.

Okrúha nerezová likérka s priezormi (4,90€) je šikovnou fľaštičkou do batoha, ktorá po boku lekárničky čaká v zálohe na svoje poslanie. Má plastové priezory ktoré sa len tak nerozbijú, zátku s vymeniteľným tesnením a 140-mililitrový objem, ktorý je dostatočný pre chvíle, keď sa úradovania chytí strýčko náhoda. 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár