Je to zálesácka klasika, ktorá je mimoriadne populárna koncom leta. Vytiahnete zo zeme zopár sviežich zemiakov a s niekoľkými surovinami navyše ich v horúčave pahreby premeníte na mimoriadne chutné, šťavnaté placky.

Ak sa chystáte na kemp a máte pocit, že sa vám sušené mäsá, údeniny, steaky a guláše na čas tak troška prejedli, verte tomu že v zemiakových plackách nájdete novú inšpiráciu. Nežiadajú náročnú prípravu, je to skôr posedávanie pri ohníku s dohľadom nad panvičkou.

Je iba na vás, či  sa pustíte do lúpania zemiakov, alebo ich iba vyperiete a vyumývate v potoku. Mladé, svieže zemiaky z čerstvej úrody dokážete oškrabať chrbtom noža, do lanských sa treba oprieť ostrím. Keďže všetku tu váhu nosíte na chrbte, čosi vám napovie že šupky majú byť čo najtenšie.

Strúhanie je vecou výbavy, ktorú máte so sebou. Kotlík, smaltovaná miska, či čokoľvek podobné je fajn, ak má dostatočný objem. Iné je to so strúhadlom. Vyskúšajte si doma, koľko námahy dá nastrúhať kilo, dve či tri kilá zemiakov na strúhadle, ktoré máte doma. Rýchlo budete v obraze, či vám treba lepšie alebo nie.

Na kilo zemiakov môžete počítať dve vajíčka, vďaka ktorým bude cesto šťavnaté a vláčne. Úlohou vajíčok nie je držať zemiakovú hmotu pohromade, ale pomôcť múke zachytiť šťavu zo zemiakov.

Ak patríte medzi tých, čo radi balíčkujú porcie, určite sa vám zapáči koreniaca zmes Mäspoma Zemiakové placky. Obsahuje soľ a zmes korenín presne na kilogram zemiakov. Nič nemusíte ochutnávať, ani odmeriavať.

Množstvo pridanej múky je otázkou času a konzistencie. Cesto má byť poloriedke. Práve také, aby sa ľahko naberalo lyžicou a ukladalo na panvičku. Na kilo zemiakov neminiete viac ako hrnček múky, čím dlhšie však zemiaky stoja, tým viac šťavy púšťajú. Práve tú do múky zachytíte.

Oceľová alebo liatinová panvička je najlepším riadom na praženie. Má vynikajúcu tepelnú kapacitu, slušne rozvádza teplo a má aj potrebnú zotrvačnosť. Znamená to, že pečenie je rovnomerné a plynulé ako na uhlíkoch, tak na plameni.

Menšie placky sa obracajú ľahšie ako veľké, menšie porcie sa prepečú rýchlejším tempom ako gigantické. Vždy keď vidíte že okraje sú červenkasté a cesto je zatiahnuté, je správny čas na otáčanie.

Ak je čosi na pečení zemiakových placiek namáhavé, tak je to manipulácia s panvičkou. Kým ju po prvýkrát usadíte do uhlíkov, nachystajte si bokom nejakú oporu pod rúčku. Nech ju nemusíte stále držať.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár