Sekery, dláta i nože – všetky majú čosi spoločné. Ak majú pod rukami odviesť očakávanú prácu naplno a bezpečne, musia byť ostré. Iba tak sa vynaložená námaha a dosiahnutý výsledok dostanú do rovnováhy. Brúseniu sa nevyhne ani remeselník, ani zálesák.

Aké to je, ak dostane brúsny kameň nevšedný, okrúhly tvar? Od začiatku zimy sa zoznamujeme s brúsnym kameňom na sekery od firmy AC-T Servis, ktorý zo seba vydá viac ako prezrádza jeho názov.

brúsny kameň AC-T Servis

Puk v zovretí prstov

Je to priam intuitívna vec. Predmočíte brúsny puk vo vode, zovriete ho pevne medzi prstami a krúživými pohybmi začnete osviežovať unavené ostrie sekery. Bez toho, aby ste potrebovali zručnosti a skúsenosti, sériou krúživých pohybov kopírujete geometriu výbrusu, aby bolo ostrie opäť fit.

Brúsny puk má priemer 10 centimetrov a pri jeho slušnej, 25-milimetrovej hrúbke nemáte pocit, že musíte kŕčovito odťahovať prsty od brúsnej plochy, aby ste sa pri brúsení neporezali na čepeli sekerky. Rešpektujete iba  450-gramovú hmotnosť, ktorá vás motivuje k tomu, aby ste okrúhly lem kameňa tuhšie pritlačili do dlane pri palci. Pád na zem by nemusel skončiť vždy šťastne.

brúsny kameň AC-T Servis

Zopár prvých brúsení vás presvedčí o tom, že takýto spôsob brúsenia svedčí sekerkám, ktoré majú šošovkovitý, konvexný výbrus. Presne taký, aký nájdete na malých rezbárskych sekerkách, alebo kovaných sekerách Hultafors zo Švédska. Pohyby ruky, akoby prirodzene sledovali geomateriu konvexu a tam kde je prísna fazeta, postupom času vyrobíte čosi podobné.

Hustý a pevný

Už pri rozbaľovaní si všimnete, že kameň je veľmi precízne opracovaný. Je dokonale okrúhly, má dohladka zrovnané obe brúsne plochy. Ba zdá sa, ze na ohmat je jemnejší ako by ste pri kameni z karborundu pri zrnitosti 150/320 čakali.

brúsny kameň AC-T Servis

Táto jemnosť sa postupne ukáže aj pri brúsení. Nie je to nástroj, ktorým by ste na polotovare noža či sekery vytvorili výbrus. Možno ani pri veľkej trpezlivosti by sa vám to nepodarilo. Úber je skromný, brúsené plochy majú rovnomernú štruktúru. Hneď je vidno, že poslaním kameňa je udržiavať pracovné nástroje v kondičke.

Páči sa nám, ako dobre hustý kameň drží pri práci vodu. Ťah po ťahu sa objavuje na mieste kontaktu mokrá stopa a i niekoľko minút po začatí práce. Nemusíte ho namáčať znova a znova, aby si udržal brúsne tempo. Hustota kameňa a jeho schopnosť zadržať vodu priam ladia so zámerom – vziať ho do hrsti a priúčať ním sekeru ostrosti.

brúsny kameň AC-T Servis

Pojivo, ktoré sa nedrobí

Veľmi rýchlo sme si všimli, že ide o kameň s nezvyčajne pevným pojivom. Obliny sekery nevyderú do rovnaného povrchu žliabok ani pri nešikovnom brúsení. Ak sa počítate medzi skúsenejších brusičov, môžete si byť istí, že sa vám húževnatosť a trvácnosť kameňa bude páčiť.

Uhlíkovka ubúda na kameni stabilným tempom, nerezové ocele sa taktiež nešmýkajú bez úberu. Veľmi rýchlo nadobudnete pokušenie, aby ste tento kameň pridružili k dlátam. Tam kde duté tvary a oblúky zničia jemnejšie kamene na prvé stretnutie, tam tento puk odoláva bez nutnosti zrovnávania novým a novým pokusom o brúsenie.

brúsny kameň AC-T Servis

Na tesárske práce sú na ňom nabrúsené dláta dostatočne ostré. Rezbárske budete náruživo dolešťovať na brúsnej paste na tvrdej koži alebo odrezku z MDF. Smelo môžeme povedať, že ide o húževnatý kameň pre remeslá.

A čo nože?

Nie je zvykom, aby sa vám pre brúsenie nožov dostal do rúk kameň, ktorý je širší ako 5 či 6 centimetrov. Geometria tohto kameňa vás priam pobáda do toho, aby ste vytiahli i svoje zálesácke nože so scandi výbrusom a osviežili ich do práce.

brúsny kameň AC-T Servis

Hoci kameň nie je dlhý, jeho šírka akoby si priam rozumela s pracovnými nožíkmi s čepeľou do 12 centimetrov dĺžky. Pobrúsite si Hultafors, Moru, Ahti Vaaru a všetku tú pracovnú výbavu, s ktorou sa smelo púšťate do táborníckych prác. Páči sa nám dosiahnutý výsledok, ktorý vďaka jemnej mikropílke na brite čepele ťahá nože do záberu.

Puzdro si musíte ušiť

Kameň je dodávaný na hrubom papieri s ochrannou plastovou fóliou. K jeho nahote si musíte doriešiť uskladnenie tak, aby ste mu nepoobíjali hrany. Ak si spravíte drevenú škatuľku, bude to fajn. Určite mu však bude svedčať i kožené puzdro.

brúsny kameň AC-T Servis

Ten náš má zatiaľ svoje miesto v žliabku hoblice, kde sekunduje pri úžitkovom rezbárstve a údržbe zálesáckeho náradia. Príde však čas, kedy svoj kožený oblek dostane, aby mohol bezpečne cestovať z miesta na miesto.

Brúsny kameň na sekery PCL00513 firmy AC-T Servis (17,95€) je trvácnym a spoľahlivým riešením pre obnovu ostria pracovných nástrojov. Nenechajte sa zmiasť údajom o zrnitosti, má jemnejšiu stopu a menší úber, akoby ste čakali. Ide o kameň výborne opracovaný z výroby, s hustým a pevným pojivom, ktorý výborne drží vodu. Využijete ho so širokou škálou pracovných nástrojov, nielen pre sekerky. Určite odporúčame pre každého.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár