Zubné kefky, pasty a ústne vody – to všetko patrí k hygiene zubov v pohodlí domácnosti. Ak sa však vyberiete na potulky krajom, všetko je razom iné. Veci, ktoré inokedy dávajú zmysel sú v teréne tak trocha na zlosť.

Ako vyzerá zálesácka výbava pre čistenie zubov? Možno ju aj vy nosíte vždy so sebou. Hoci sa na prvý pohľad zdá že nejde o plnohodnotnú náhradu, v skutočnosti môže byť všetko úplne inak.

Riadne plná soľnička

Vyskúšajte si to doma a ihneď pochopíte o čom je reč. Dáte si do hrnčeka približne na centimeter vody, rozmiešate v nej kávovú lyžičku soli a natiahnete do úst výdatný dúšok. Potrvá dve-tri minúty, kým si v tomto slanom kúpeli popreplachujete a poobmývate všetky zuby.

Soľný roztok rozpustí všetok povlak, hravo sa dostane do všetkých medzizubných priestorov a ak máte problém s krvácaním ďasien, stiahne ich z nepohody do prijateľnej pohotovosti. Soľ rozpúšťa, dezinfikuje, čistí a zastavuje krvácanie. A popri tom zanechá na jazyku na niekoľko minút nie veľmi príjemnú slanú stopu.

Touto technikou si umyjete zuby kedykoľvek a kdekoľvek – hoci by šlo i o mesačnú expedíciu naprieč celým krajom. Budete prekvapení, ako dobre to funguje.

Špáradlo je pevnejšie ako konár

Čo majú spoločné jerky, biltong a kus pečenej hovädziny z hotovky? Ak sa vám dostanú pri jedení medzi zuby a začnú napučiavať, máte čo robiť aby ste sa dostali do pohody. Ak však máte v lekárničke špáradlá, ste okamžite za vodou.

Špáradlo vytiahne vklinený kus bylinky, vydoluje tuhé vlákna mäsa, pooddiali pri páčení zuby aby z nich vypadlo zrnko piesku a ak príde na najhoršie, prepichnete ním i napuchnutý vak hnisu, ktorý sa zbiera pod ďasnom.

Nie vždy nájdete v prírode materiál, z ktorého dokážete spoľahlivé a pevné špáradlo vystrúhať. Preto si so sebou nabaľte vždy bambusové, ktoré znesú najväčšiu záťaž.

A ako je to s cestovnou kefkou, zubnou pastou a zázračnými vodičkami? Nech pokojne zostanú doma na polici.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár