Sú to situácie, pri ktorých ste radi že máte so sebou malú, mobilnú dielňu. Vezmete do hrsti multitool, vytiahnete niektorý z jeho nástrojov a v priebehu minút vyriešite problém, ktorý nemožno pokoriť holými rukami či vreckovým nožom.

Nikdy neviete čo vás čaká, nikdy netušíte ktorý z nástrojov vám pomôže zachrániť deň. Isté je iba jedno. Postupne sa na vás nabaľujú nové zážitky, skúsenosti a príbehy, ktoré vás spájajú s náradím ktoré nosíte so sebou. Ako si vybrať to pravé? Držte sa našich rád.

1. Do vrecka, na opasok alebo do batoha?

Hľadáte po vzore švajčiarskeho nožíka všestranného pomocníka do vrecka, alebo chcete do služby pribrať robustné náradie, ktoré si nájde svoje miesto na vašom opasku, v batohu či pracovnej taške? To je vec, v ktorej by ste mali  mať jasno od úplného počiatku.

Hoci je na prvom mieste vždy všestrannosť, multitooly sú vo svojej podstate vysoko špecializované náradia. Široká škála modelov berie do úvahy nielen spôsoby nosenia, ale aj charakter použitia.

Kým robustný model s remeselníckou výbavou môže vážiť až 335 gramov pri dĺžke takmer 12 centimetrov, všestranný šikula do vrecka neváži viac ako 125 gramov s 8-centimetrovou dĺžkou.

Menia sa veľkosti nástrojov, ich počet ale aj pevnosť vyhotovenia. Každý model je vyladeným kompromisom a nie je jednoduché udržať váhu v mušej kategórii.

2. Kliešte alebo nožnice?

Dve pevné rukoväte, ktoré zvierajú hlavu klieští alebo nožníc – to je konštrukcia, ktorou sa multitooly líšia od vreckových nožíkov. Hoci ide vždy o ucelenú sadu nástrojov, na prvom mieste budú vždy kliešte alebo nožnice. Môžete do nich pevne uchopiť predmety, použiť ich na strihanie, ohýbanie, páčenie, stláčanie, krimpovanie, odťahovanie, skrúcanie, trhanie či čokoľvek iné.

Kým pri nožniciach vždy oceníte komfort, pevnosť a kapacitu strihu, pri kliešťach závisí na ich veľkosti. Viac ako vratná pružina by vás mala zaujímať geometria, precíznosť a nulová vôľa. Niektoré z modelov majú dokonca vymeniteľné brity, aby mohli byť z pevnejšieho materiálu ako kliešte s možnosťou výmeny pri opotrebovaní.

O mnohom rozhodne i pevnosť rukovätí. Nesmú sa poddať prílišnému tlaku, nesmú sa deformovať ani vtedy ak sa do záberu opriete plnou silou. Nie je v tom žiadna náhoda, že lídrom je firma, ktorá s týmto konceptom prišla na trh prvá – Leatherman.

3. Nôž, otvárač, vývrtka a čo ďalej?

Všetko začína rezaním, takže obzerajte čepieľky, ich dĺžky, geometriu výbrusu a materiál ocele. Nie je pravidlom, že nôž musí byť iba jeden. Na druhej strane existujú multináradia, ktoré sú zámerne vyrobené bez nožov. Všetko záleží na tom, či hľadáte jediný nástroj na všetko, alebo skôr doplnok k nožu ktorý už nosíte. K nožom zvyčajne patrí aj šidlo, ktoré má často úplne iné využitie ako dierkovanie a šitie kože.

Pílka na drevo, železo, pilník so sekmi alebo diamantovým zrnom, to všetko sa točí okolo obrábania, na ktoré sú nože prikrátke. Paleta nástrojov, ich veľkostí a vyhotovenia je tak široká, že chvíľu potrvá kým sa zorientujete. Práve tu by ste mali mať úplne jasno v tom, čo chcete s nástrojmi robiť.

Otvárač na konzervy, vývrtka, jednoduché skrutkovače a páčidlá, to všetko je akýsi štandard vreckových nožov. Je tu kopa variácií, špáradlo a pinzetku však zvyčajne nenájdete.

Multináradia však majú i kopu špecializovaných nástrojov, ak majú osobitné poslanie.

Hľadali by ste v nich signalizačnú píšťalku, kresadlo, čistenie na zbrane, škrabky a montážne kľúče s úzkym zameraním? I také sú na trhu. Pridajte k tomu skobu na upnutie a ste zasa o kus ďalej.

Korunou všetkého sú zámky. Ak je každý nástroj pri práci uzamknutý chrbtovou poistkou alebo planžetou, viete že sa do neho môžete spoľahlivo oprieť. Určite viete, aké mrzutosti sa z času na čas prihodia s nožom, ktorý poistku nemá. Pri nástrojoch to platí mnohonásobne.

4. Skrutkujeme raz, dva, tri

K pevne osadeným skrutkovačom patria i tie, ktoré vám výrazne rozširujú možnosti skrutkovania. Inšpirácia prichádza zo sveta dielenských náradí a bitov so šesťhrannou 1/4-palcovou stopkou.

multináradie Leatherman SurgeV plnom profile a jednohrotovom vyhotovení ide o bremeno, pri ktorom budete pri kuchynskej váhe dlho triediť, ktoré si v kapsičke ponecháte a ktoré nie.

Sofistikované riešenia pracujú s redukovaným profilom a dvojhrotým vyhotovením. Znamená to, že pri rovnakej hmotnosti môžete mať so sebou trojnásobok rôznych skrutkovacích profilov. Tie bezpečnostné so stredovými vybratiami si však budete musieť vyrobiť sami. Akoby sa na ne pozabudlo.

5. Vie vzdorovať piesku, blatu, vode?

Ak nosíte multitool vo vrecku len do mesta a do kancelárie, asi priveľmi nemusíte riešiť jeho konštrukčné detaily. Ak však chcete model, ktorý naplní svoje poslanie v prírode, dielni, fabrike či kdekoľvek v teréne, rýchlo vás musia zaujímať detaily.

Pružinky sú časovanou zradou, planžety sú spoľahlivou istotou. Ak sa dnu dostane hlina alebo piesok, planžetu oslobodíte z neporiadku oveľa jednoduchšie ako pružinku kdesi ukrytú pod krytom. Potrebujete aby náradie fungovalo na mieste, nie až po tom, čo ho opravíte doma.

Podobné je to s materiálmi. Nič nesmie hrdzavieť a ak ste v dosahu slanej vody, aj odolnosť voči korózii musí byť zvýšená. Čepele nožov, odnímateľné pílové listy či skrutkovače môžu zahrdzavieť. Tie vám nebudú robiť také starosti, aké môže narobiť  rám či otočný čap konštrukcie.

Ak multitool znesie kúpanie vo vode a zaobíde sa bez úzkostlivého olejovania, potom viete že je to ten správny model do nepohody.

6. Puzdro nielen pre úschovu

V eufórii radosti sa pri výbere ľahko zabudne na puzdro. Nejde iba o ochranu náradia pri preprave, nejde iba o jeho upevnenie na opasok.

Zvyčajne si chcete prihodiť nejakú tú malú lampičku naviac, dodať k nej kus drôtu na viazanie a možno aj prihodiť skrutkovacie bity.

Puzdro by malo byť čo najpraktickejšie, šité priam na mieru konkrétneho modelu. A ak príde na remeselné práce, je fajn ak poslúži nielen v prepravnej, ale aj v pohotovostnej polohe. Ak viete do neho odložiť otvorené kliešte, aby ste ich v zápätí zasa vytiahli, je to veľmi príjemný bonus.

7. Nech slúži čo najdlhšie

Dva roky záruky dostanete i na ponožky, náradia však stoja dosť peňazí na to, aby si zaslúžili lepší servis a zázemie.

Pýtajte sa po predĺženej podpore, ktorá môže trvať i 7 či 15 rokov. Znamená to, že i po tak dlhom čase vám budú vedieť unavené náradie zrenovovať a pripraviť na ďalšie roky služby.

Zaujímať by vás malo i to, či je servis v republike a nie iba snom kdesi na inom kontinente. Referencií je dnes plný internet, rýchlo zistíte či sú majitelia spokojní s riešením svojich dopytov alebo nie. Sú náradia ktoré sa dedia z otca na syna, sú kúsky ktoré majú za sebou kuriózne príbehy. A tie čo súvisia so servisom sa často dostanú na verejnosť.

TIP: Ak ste sa doposiaľ naživo nestretli so žiadnym multináradím, skúste si prečítať niektoré z našich recenzií:

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár