Veľký náklad, stovky kilometrov pred sebou a klíma, ktorá nemusí byť v každom dni priaznivá. Ak príde na expedičné pochody, batoh musí zniesť oveľa väčšiu záťaž ako je zvykom. Robustnosť, pevné materiály a všestranný nosný systém sú nevyhnutnosťou.

Ako to vyzerá, ak sa všetky tieto požiadavky premietnu do praxe? Zoznamujeme sa na potulkách krajom s batohom Fjällraven Kajka 65, ktorý nám odhaľuje kľúčové detaily svojho pevného a húževnatého vyhotovenia.

batoh Fjällraven Kajka 65

Cez tri kilá materiálu

Tento batoh vám dá na pleciach spoznať svoju húževnatosť. Na váhe mu pri 65-litrovom objeme odčítate 3200 gramov, skôr ako do neho uložíte prvý kus výstroje. Hmotnosť, ktorá budí rešpekt vychádza z materiálov, ktoré výrobca použil pri jeho návrhu.

Očakávajte robustný a objemný nosný systém s nápadným dreveným rámom, húževnaté technické tkaniny Polyester 600D, Vinylon F a Vinylal. Pridajte k tomu množstvo popruhov, praciek, zipsov, pomocných montážnych prvkov ako aj oceľové výstuhy na rôznych miestach a ste okamžite v obraze.

batoh Fjällraven Kajka 65

Ide o batoh, ktorý môžete preplňovať, sedieť na ňom, ťahať ho za sebou po snehu a on to bez veľkej ujmy vydrží. Hoci vyzerá na pohľad tak troška fádne, ušmudlane a chýbajú mu jasné tvarové kontúry, má kopu moderných, technických detailov, ktoré sa ukrývajú pred pohľadom.

Nebojte sa hustých porastov, ktoré by technické tkaniny poškodili. Nebojte sa ani vlhkosti, ktorá by prenikla dnu. Všetko je chránené na úrovni materiálu a ak príde na krízu, vždy je tu naviac i pláštenka, ktorá kopíruje kontúry batoha.

batoh Fjällraven Kajka 65

Unikátny nosný systém

Nik nerieši vašu výšku, telesný rámec, ba ani to či máte radi ťažisko batoha položené vyššie alebo radšej v úplne spodnej partii. Všetko si vďaka nastaviteľnému systému vyladíte na mieru doma a podľa potreby prestavíte priamo v teréne.

Plecnice sú zavesené na drôtenom ráme a v rozsahu niekoľkých centimetrov ich môžete posúvať do strán. Polohu aretujete suchým zipsom, pre vyššiu pevnosť môžete zacvaknúť aj druky. Pohodlné plecnice sa poddajú vášmu robustnému hrudníku, a k úplnému pohodliu ustúpia pred hrubým, zimným oblečením.

batoh Fjällraven Kajka 65

Výšková posun je plynulý s rozsahom posunu cez 15 centimetrov. Podvihnete polstrovanie, posuniete nosič nahor a dotiahnete popruh tak, aby ste fixovali pojazd. Takmer, akoby sa všetko točilo okolo nosného systému a batoh bol iba mechom, ktorý na ňom spočíva.

Páči sa nám mimoriadne hrubé polstrovanie, ktoré nie je iba penou ktorá tlmí tlak. Všetko má tvar, kontúry a zaoblenia, ktoré držia svoju formu z podstaty strihu a výberu materiálov.

batoh Fjällraven Kajka 65

Predsa len nám nedá zastaviť sa pri mäkkom, pevnom a ergonomicky tvarovanom bedrovom páse. Hoci je mimoriadne pohodlný a veľmi dobre prenáša váhu bremena, dĺžka popruhov nemusí byť dostatočne dlhá ak máte medvediu postavu. Je to detail, ktorý môže pýtať doladenie.

Objem s pohodlným prístupom

Dlhé výlety žiadajú objemnú výbavu a zimné mesiace k tomu tiež pridávajú svoje litre naviac. Akým spôsobom je rozdelená 65-litrová kapacita? Základom je dvojkomorový úložný priestor s rozopínateľnou stredovou prepážkou.

batoh Fjällraven Kajka 65

Kým ku spaciemu vaku, karimatke a pohotovostným kusom oblečenia dosiahnete cez spodný zips, zvyšok výbavy sa pred vami vyjaví v plnej zostave po tom, čo po stiahnutí dvojice zipsov odklopíte čelný panel batoha.

Ak vás víchrica netrápi snehom, batoh vám odhalí celé svoje útroby bez toho, aby ste do neho museli pristúpiť cez vrchný, podvihnutý golier. Dostanete sa ku každému kúsku výbavy – s prehľadom a istou rukou. Kým spokojne sedíte na vrchlíku alebo spodnej časti batoha, hlavný úložný priestor sa pred vami otvára akoby šlo o prepravnú debnu, alebo kus nábytku.

batoh Fjällraven Kajka 65

Priečinky objem nafúknu

Kým v hlavnej komore nájdete jediný priečinok pre hydrovak, plejáda zipsov vám z vonkajšej strany sprostredkuje prístup do ďalších úložných priestorov. Na stranách batoha sú veľké a vysoké postranné vrecká, ktoré svoj nadutý objem čiastočne zdieľajú s vnútornou úložnou komorou.

Priamo na nich sedia bočné vrecká zo sieťoviny. Nie sú otvorené iba z vrchnej strany ako je zvykom. Pristúpiť do nich možno aj z čela ak si to želáte. Znamená to, že na fľašu, termosku či doplnkový kus oblečenia dosiahnete jednoduchšie.

batoh Fjällraven Kajka 65

Trojica oddelených priestorov vytvára úložný priestor vo vrchlíku. V jednom oddieli je pláštenka, zvyšné dva sú k dispozícii pre neobmedzené použitie. Ak by ste chceli mať zopár vecí vždy so sebou i vtedy, ak batožinu odložíte na horskej chate alebo v kempe, vedzte že vrchlík možno odpojiť a nosiť ho okolo pása samostatne – s dokladmi, dokumentami a peniazmi.

Dve ďalšie vrecká na bedrovom popruhu – jedno sieťové a jedno textilné – sú už akýmsi štandardom. V tomto prípade však s príjemným, využiteľným objemom. Úplnou samozrejmosťou však nie je duálne krytie spodného priečinku hlavnej komory. Ak vymeníte plné krytie za sieťované, za pochodu dosušíte vlhké oblečenie po daždi či praní.

batoh Fjällraven Kajka 65

Pevný a precízny v detailoch

Tak ako sa batoh predvádza vo svojej ergonómii a výborne členenom úložnom priestore, veľmi rýchlo začnete vnímať i jemnejšie detaily. Hneď pre začiatok sú to ustrojovacie popruhy, pracky, šnúry a montážne body pre doplnkovú výstroj. Čo sa nezmestí do batoha, to niekedy musí zostať vonku. A tu je zopár príležitostí, aby ste ich využili.

Veľmi precízne sú šitia. Na kritických miestach nájdete lemovky, inde pre zosilnenie a spevnenie nechýba podšívka, na namáhaných miestach sú zasa spevňujúce prvky a popruhové dielce, ktoré prenášajú ťah stehov do okolitého materiálu.

batoh Fjällraven Kajka 65

Nemožno povedať, že by tu výrobca čosi zanedbal. Práve naopak – mnohé akoby bolo navrhnuté s rezervou, aby nezlyhali drobnosti, ktoré dokážu pokaziť dobrú náladu.

Fjällraven Kajka 65 (354,95€) je batoh, ktorý sa vás nesnaží osloviť dokonale odvetraným chrbtom, ľahkými, vzdušnými materiálmi a šikovnou konštrukciou, vďaka ktorej sa môže popýšiť nízkou hmotnosťou. Namiesto toho stavia na prvé miesto robustnosť, pevné vyhotovenie a nosný systém, ktorý dokáže do pohodlia pohybu rozniesť i ťažké bremeno uložené v jeho útrobách. Ak hľadáte batoh pre objemné a ťažké bremená, ktorý znesie maximálnu nepohodu a súčasne ponúka pri nosení pohodlie, určite o ňom môžete smelo uvažovať. Hoci je ťažký, nosným systémom si prispôsobíte pohodlie k svojmu tempu, postave a kondičke.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár