Príroda je nocľaháreň, v ktorej platia staré pravdy oveľa mocnejšie ako na chate či v domove. Ak si usteliete nie veľmi pohodlne, každá minúta nočného oddychu sa môže javiť ako dlhá, úmorná hodina.

Hoci je improvizácia súčasťou každého turistického, zálesáckeho a tuláckeho nocovania, nemusí to znamenať že sa musíte budiť rozlámaní. Aké to je ak k mäkkému machu, lístiu či penovej karimatke pridáte nafukovačku? Zoznamujeme sa na potulkách krajom s nafukovacou karimatkou Yate Scout.

Prekvapivo malý balíček

Litrová fľaša s vodou, alebo turistické pončo proti dažďu – ak máte jasnú predstavu o ich objeme v batohu, vedzte že s ľahučkou nafukovačkou Yate Scout je to úplne rovnaké. Váži približne 400 gramov, je zabalená vo vrecúšku so šnúrkou a pri každom dotyku mení svoju podobu.

To, čo vidíte na obrázkoch je svojim spôsobom klam. Vrecúško nie je plné, viac ako polovicu objemu tvorí voľný vzduch. Ak karimatku v prepravnom obale vložíte do vrecka batoha, tak v úzkom priestore spľasne. Rovnako sa z nej vytlačí vzduch vo chvíli, keď do hlavnej komory batoha priložíte ďalšiu výbavu.

Kompresné popruhy, alebo štíhlejšie vrecúško by karimatke určite pridali kompaktnejší formát. Súčasne by však zbytočne rástla hmotnosť, alebo sa komplikovalo balenie. Páči sa nám kompromis, ktorý pri používaní dáva zmysel.

Je ťažké uveriť, že v 400 gramoch váhy máte nájsť karimatku, na ktorej sa pohodlne vyspíte. Už len preto, že ak na váhu položíte penovú skladaciu karimatku, nebude vážiť oveľa menej.

Textília so vzduchovými komorami

Táto karimatka je nafukovačkou v pravom zmysle slova. Ležíte na vzduchu, ktorý je uväznený v nepriedušnej textílii z Nylonu 20D. Technická tkanina je spájaná širokými zvarmi, ktoré v geometrickom vzore tvoria akúsi podpornú štruktúru matraca.

Čo sa javí byť vo vyfúknutom stave štvorcovou šachovnicou, to sa pri nafúkaní deformuje a mení na sústavu polouzavretých buniek. Tkanina sa zdeformuje, zvlní a nastrojí do série bublín, medzi ktorými prechádza vzduch iba pozvoľne. Znamená to, že ak svojim telom ohrejete vzduch v jednej z buniek, nebudete okamžite unikať do vedľajšej, chladnej.

Obvodové zvary majú šírku 12 milimetrov, deliace sú približne polovičné. Ani pri dlhotrvajúcej 120-kilogramovej záťaži sa nemusíte báť toho, že by zlyhali. Spracovanie je skutočne kvalitné a pevné, nejde o výrobok určený pre mušiu váhovú kategóriu.

Textília šuští, na zvaroch sa ponáša na plastovú fóliu vystuženú vláknami, na obvodoch sú ostro zastrihnuté hrany, ktorým by svedčalo zaoblenie. Neporežete sa, avšak neprehliadnete to.

Päť centimetrov nad zemou

Stačí tucet hlbokých výdychov a karimatka je pripravená na použitie. Nafúkate ju cez ventil s veľkým priemerom, spätnou klapkou a krycím viečkom. Znamená to, že pri nafukovaní nemusíte prekonávať priveľký protitlak a zvládnete to i vtedy, ak vám nafukovanie nerobí príliš dobre.

Karimatka má pohotovostnú hrúbku približne 55 milimetrov a záleží iba na vašom vkuse a spôsobe použitia, či ju nafúknete do plnej kapacity alebo nie. Podvihne vás nad terén, pomôže preklenúť menšie nerovnosti a vytvorí akýsi pružný podklad, ktorý vám poslúži ako improvizovaný matrac.

Pri zimných potulkách v zábehu karimatky môžeme povedať, že ventil je spoľahlivý a neprepúšťa vzduch ani pri plnej záťaži. Karimatka udrží vzduch a jeho oporu cítite nielen pri ležaní na chrbte, ale aj vtedy ak sa otočíte nabok, kedy na karimatku tlačíte menšou plochou. Nebojte sa toho, že pol noci preležíte na tvrdom podklade, pretože vzduch sa pod tlakom tela uhne.

Bubliny, bubliny, bubliny

I cez hrubý, zimný spací vak budete cítiť štruktúru karimatky, ktorej intenzitu možno utlmiť vyfúknutím časti vzduchu. Ležíte na bublinách, ktoré vytvárajú bodový tlak. Pocítite to na izolačnej vrstve spacáku. Tam kde je vrchol bubliny, tam je najchladnejší bod. Tam kde štruktúra klesá nadol, sa izolačná náplň spacáku môže nadýchať a fungovať naplno.

Pružná nafukovačka je na spanie príjemná a určite pridáva kus komfortu na tvrdej zemi. Pri tepelnom odpore 1.2 však nečakajte, že bude dokonalou izoláciou pre chladné mesiace roka. Sezóna plného nasadenia príde v teplejšom období.

My zatiaľ nafukovačku kombinujeme s penovou karimatkou. I pri teplote -17 °C sme na chladnej zemi nemali pocit, že by izolácia nebola dostatočná.

Veľkou prednosťou strihu je, že ak spávate v hamake, podarí sa vám karimatku vložiť priamo do múmiového spacieho vaku. Môže to byť improvizácia pre nocovanie bez spodného zateplenia, je to riešenie pre ochranu karimatky na nevhodnom podklade, ak so sebou nemáte na podloženie celtu, ktorá by dokázala zabrániť prepichnutiu.

Vloženie nafukovačky do spacáku však má svoje nevýhody – prichádzate o časť vnútorného priestoru a odvetranie pár na miestach, kde je telo v kontakte s povrchom nepriedušnej nafukovačky.

S rozmermi 185×55 centimetrov uspokojí väčšinu ľudí, s výnimkou tých najvyšších. Zo skúsenosti musíme povedať, že sa nemusíte báť zošuchovania spacieho vaku pri otáčaní z boku na bok. Hoci povrch nie je špeciálne upravený, spacák po povrchu nejazdí bez straty kontroly. Všetko sa však mení ak je terén v miernom svahu. Karimatka sa stáva nepríjemne klzkou.

Trvácnosť ukáže čas

Husto tkaná technická tkanina je na pohľad odolná a aj kritické miesta na okrajoch zvarov pôsobia pri záťaži dobrým dojmom. V zábehu však nedokážeme odhadnúť, ako je na tom karimatka so spoľahlivosťou, trvácnosťou a životnosťou. Všetko ukáže až čas, takže naše zápisky budeme priebežne dopĺňať.

Určite by ste sa mali držať osvedčených pravidiel, ktoré sa týkajú aj ostatnej výbavy. Stráňte sa repelentov a kozmetiky, neskladujte karimatku v uzavretej skrini s inými druhmi výbavy zo syntetických vlákien a plastov. Nepoužívajte na skladovanie prehriate priestory, akými sa môže v horúcom lete stať veranda domu, podkrovie či záhradný domček.

Karimatka znesie používanie na lesnej hrabanke zbavenej ostrých konárov a kameňov. Určite však nespravíte chybu, ak ju podložíte netkanou textíliou, celtou alebo inou oddeľujúcou vrstvou.

Balenie do pohody

Nezáleží na tom či poprchá, nebude vás pri balení mrzieť ani vietor. Vyfukovanie je vďaka veľkému ventilu skutočne jednoduché a aj samotné balenie. Vypustíte vzduch, preložíte po šírke karimatku na tretiny a môžete sa pustiť do jej prekladania a rolovania.

Práve to je moment, kedy budete vďační za to, že prepravné vrecúško má objemovú rezervu. Karimatku zrolujete do vyhovujúceho objemu za každých podmienok a zvyšok sa už porieši jej stlačením pri priložení k ostatnej výbave.

Karimatka sa dnu zmestí aj nedbalo pokrčená, určite jej však svedčí rolovanie, na ktoré netreba vynaložiť neprimeranú námahu.

Yate Scout (54,18€) je nafukovacia karimatka, ktorá pri nízkej váhe a výbornej zbaliteľnosti dokáže ponúknuť pohodlné a mäkké spanie. Nič vám netrčí von cez kontúry batoha, neznechutí vás nafukovanie ani balenie. Je to matrac, ktorý vás podvihne nad terén, umožní spacáku hriať a vytvorí pod vami pružný vankúš, ktorý utají nerovnosť terénu pod vami. Izolačné vlastnosti sú však naozaj iba základné, takže kým v letných mesiacoch ide o definitívne riešenie pre nocľah, v chladných častiach roka musíte pridať vrstvu naviac. A ak príde na hamaky, je to karimatka ktorú možno skrotiť jej vložením do spacáku.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár