Sú chvíle, keď jednoducho musíte vytiahnuť ruky z vreciek a čosi opraviť. Nie v dielni, nie s dôslednou prípravou, ale v plnej improvizácii na mieste, kde to najmenej čakáte. Rozhliadate sa okolo seba, aby ste našli zopár drobností, ktorými výzvu pokoríte.

Práve v takýchto momentoch poteší, ak máte na dosah ruky aspoň to najzákladnejšie náradie, do ktorého sa môžete oprieť. Od jesene sa zoznamujeme s multináradím Leatherman Surge, ktoré nás pravidelne presviedča o tom, že sa v ňom ukrýva viac úžitku, ako by ste čakali.

multináradie Leatherman Surge

Skutočne veľký kaliber

Zabudnite na útle náradia pre každodenné nosenie vo vrecku, zahoďte za hlavu jemnocit, ktorým striehnete na to, aby ste jemné multináradie nepreťažili. Leatherman Surge prichádza v skutočne veľkom kalibri, ktorým sa snaží plne zastúpiť dielenské náradie.

Na prvom mieste je robustnosť, ktorá vás priam posmeľuje do silových prác. Výrobca dáva i v detailoch najavo, že ide o náradie pri ktorom netreba pripúšťať kompromisy. Z toho sa odvíja aj vyhotovenie, ktoré príjemne prekvapí výborným pomerom medzi úžitkom a hmotnosťou.

multináradie Leatherman Surge

Očakávajte náradie s hmotnosťou 335 gramov, ktorého objem vyplní i veľkú, pracovitú dlaň. Rukoväte majú dĺžku 11,5 centimetra a do pohybu dávajú čeľuste klieští v plnej, pracovnej veľkosti. Veľmi rýchlo pochopíte, kam sa táto zostava pýta.

Buď ju upnete na pracovný opasok, alebo pribalíte do remeselníckej či pracovnej tašky, auta alebo batožiny. Je to pohotovostný balík nástrojov, ktorý dokáže v teréne vytvoriť zázemie improvizovanej dielne.

multináradie Leatherman Surge

Výbava, aká sa často nevidí

Výdatná hmota kovu, ktorú cítite v dlani nie je iba o robustnosti a pevnom vyhotovení. Gram po grame narástla širokou škálou nástrojov. Celkovo môžete očakávať 21 funkčných prvkov výbavy pri ktorých nadobudnete pocit skutočne poctivého zázemia. Nástroje sú veľké, so štedrou pracovnou dĺžkou, vo vyhotovení ktoré skutočne stojí za to.

Nemalo by vás preto prekvapiť, že ide o jedno z najväčších multináradí v ponuke výrobcu. Bez toho, aby ste z výbavy cítili odvetvovú či remeselnú špecializáciu, máte pocit že každý jeden kus z pracovného repertoáru dokážete využiť.

multináradie Leatherman Surge

Na začiatku je kus eufórie a obdivu, v zápätí prichádza zážitok za zážitkom, ktorý vám ukazuje všestrannosť. A ak nastane situácia, kedy si zdravo vynadáte za to, že ste Surge nechali doma, ste v tom až po uši. Spoliehate sa na návyky, ktoré ste si vypestovali.

Nože na všetky materiály

Multináradie nemôže ergonómiou konkurovať žiadnemu vreckovému nožu. Pod jednou kapotou tu však nájdete kvalitné čepele, ku ktorým sa budete vracať znova a znova. Materiálom je oceľ 420 HC, ktorá nás stihla presvedčiť o tom že dokáže udržať žiletkový brit na dlhý čas.

multináradie Leatherman Surge

Remeselnícky nôž s končistou špičkou a plochým výbrusom s vysokou fazetkou má takmer 8 centimetrov dĺžky. Veľmi sa nám páči nielen jeho vysoká rezivosť, ale aj geometria ostria s vypuklým bruškom v čelnej časti. Ak z času na čas režete kožu, fólie a filcové materiály, určite sa vám bude páčiť. Pridajte k tomu výbornú manévrovateľnosť špičky pre rezanie jemných detailov a máte jasno v tom, čo vás čaká.

Úplne inak sa správa druhý nôž s tupým hrotom a vrúbkovaným výbrusom pre fibrózne materiály. Určite by ste po ňom siahli pri prvej pomoci – dostanete sa ním pod oblečenie bez toho, aby ste poranili pokožku. Reže popruhy, hrubé textílie, robustné úplety a technické tkaniny. Ak však použijete pri rezaní jeho špičku, je to akoby ste opäť držali v rukách technický nôž pre precíznu prácu.

multináradie Leatherman Surge

Obe čepele otvoríte jednou rukou, pretože sú intuitívne umiestnené pod palcom, vždy v ľavej polovici vonkajšej časti rukoväte. Siahnete po multitoole, palcom otvoríte nôž a keď zacvakne pevná, planžetová poistka, môžete rezať i keď by ste druhú ruku nemohli priložiť k dielu.

Veľmi sa nám páči, že ostrie nožov nemusíte tupiť pri úkonoch, ktoré im nesvedčia. Ak treba odblankovať káble, alebo zoškrabať ochranný povlak na lanku, urobíte to „V“ čepieľkov na otvárači. Ak treba vykružovať v plaste či plechu malé otvory, alebo škrabať povlak na pevnom materiáli, spravíte to čepieľkou na šidle. Ak sa žiada čepeľ noža, nikdy nepoviete že na túto výzvu nie ste pripravení.

multináradie Leatherman Surge

Strihanie bez únavy

Nožnice, ktoré vytiahnete bez toho aby ste museli multináradie roztvoriť patria k tomu najlepšiemu, čo môžete v tejto kategórii nájsť. Je úplne jedno, či striháte pravou alebo ľavou rukou, fungujú rovnako.

Čepieľky sú dlhé 22 milimetrov a majú mocnú, vratnú pružinu ktorá je dimenzovaná pre intenzívne používanie. Pri parkovaní je v uvoľnenej polohe aby sa neunavila, pri vyklopení nožníc a zacvaknutí planžetovej poistky sa postaví do pracovnej polohy.

multináradie Leatherman Surge

Plasty, hliníkovú fóliu, papier či látku môžete strihať na dlhé metre len vďaka tomu, že nožnice majú veľmi dobre zvládnutú ergonómiu. Položíte materiál na čepieľku a ukazovákom kmitáte v pracovnom tempe bez toho, aby ste sa unavili. Pružina spraví polovicu práce a kmitanie prsta druhú. Nožnice sú stavané tak, aby ste ich mohli obslúžiť aj v rukaviciach.

Keď náradie otočíte naopak a na páčku nožníc položíte palec, pripravení ste pre silové strihanie pevnejších materiálov. Tentokrát získavate silu palca, avšak prichádzate o oporu pevne postavenej spodnej čepieľky. Sami si zvolíte, ktorá pracovná poloha sa pre konkrétnu prácu hodí viac.

Nie je tajomstvom, že práve nožnice sú výbavou, ktorá viacerých pritiahne práve k tomuto modelu pri výbere veľkého multináradia.

multináradie Leatherman Surge

So správnou stopkou pripojíte čokoľvek

Držiak nástrojov so štandardizovanou T stopkou je univerzálnym montážnym prvkom na nástroje, ktoré si môžete zakúpiť v predajnej sieti, ale hoci aj vyrobiť na mieru podľa potreby. Surge dostanete do rúk so 60-milimetrovým pílovým listom na drevo/plast a pilníkom s dvojitým sekom, bočným zubením a diamantovým povlakom na druhej strane v rovnakej dĺžke.

Znamená to, že kým jeden z nástrojov máte v puzdre, druhý je osadený v pohotovosti priamo v multitoole. Nemusíte riešiť dilemu, či máte vo výbave pílku alebo pilník. Jednoducho máte oboje a podľa príležitosti si nástroje vymeníte.

multináradie Leatherman Surge

Osadenie je pevné, pre silovú záťaž a má podobu klietky s pružinovou poistkou. V rukaviciach nástroje nevymeníte a ak vám chýba cit a sila v prstoch, aj otváranie držiaka pre vás môže byť svojim spôsobom stresujúce. Ak však pochytíte ten správny návyk, dokážete sa cez to preniesť.

Páči sa nám všestrannosť tohto riešenia, ako aj isté vedenie nástrojov v reze a pilníkovaní. Konštrukcia je natoľko pevná, že smelo môžete pribaliť k výbave i dlhšie pílové listy, ktorými pokoríte pri pílení väčšie sústa. Ich stopka bude síce o čosi užšia, v držiaku však sedia pevne.

Myslíme si, že ak Leatherman v budúcnosti siahne modernizáciou na tento model, práve úchyt T-stopiek sa dočká zmien pre pohodlnejšiu obsluhu.

multináradie Leatherman Surge

Kliešte, ktorým môžete dať zabrať

Srdcom každého veľkého Leathermana sú práve kliešte, ktoré sú známe svojim presným a precíznym vyhotovením. Dosahujú kvality, aké môžete očakávať pri značkovom dielenskom náradí – ibaže s jediným rozdielom. Geometria je upravená tak, aby ste v teréne dosiahli s jedinými kliešťami čo najväčšiu všestrannosť.

Pri tomto modeli vás čaká nosová špička s bodovým, zubovým úchytom. Znamená to, že vrúbky sú postavené pre silnejší záber vždy oproti sebe. Vďaka tomu sa viete do klieští oprieť silou, ale aj uchopiť jemné, drobné predmety.

multináradie Leatherman Surge

Stredové vybratie na matice, tyče, či rúrky roztvoríte na pracovnú šírku 27 milimetrov, strihacie čepieľky pre hrubé a tenké drôty sú vymeniteľné. Pridajte k tomu dvojicu krimpovacích žliabkov a máte kliešte ako lusk.

Páči sa nám technické spracovanie pružinových zámkov a aretácií, ako aj primeraná tuhosť rúčok k veľkosti klieští samotných. Znamená to, že sa môžete do rúčok oprieť plnou silou ak to bude zahrdzavená matica pri núdzovom odťahovaní žiadať.

Ak príde na kliešte, nemáte pocit že ich dokážete stisnúť mocnejšie ako znesú. Naťahovanie drôtov, radľovanie, precvakávanie, to všetko sú úkony pri ktorých cítite že Surge pracuje práve tak, ako od neho potrebujete.

multináradie Leatherman Surge

Skrutkovanie bez hraníc

Koľko podôb na seba berú skrutkovače? Obzrite sa okolo seba a ihneď budete mať pocit že žijeme v ére skrutiek. Veľký plochý šrobovák, ktorý urobí pol práce v domácnosti a na cestách je už iba témou pre staré historky. Ako sa s touto výzvou vysporiadal Leatherman?

Hneď v základe máte historický, veľký plochý skrutkovač s chrbtovým zámkom. Vyklopíte ho, ozve sa cvaknutie a môžete ním otvárať veľké plechovky, páčiť vrchnáky, roztvárať škáry a povoľovať staré, veľké skrutky s plochou drážkou v hlave. Také, ako boli kedysi na každom panelákovom obloku.

multináradie Leatherman Surge

Nástroj ustojí páčenie, ale aj mocný rotačný pohyb.  Hneď vedľa neho sedí dvojča so štíhlejšou geometriou, ktoré budete používať predsa len na skrutkovanie. Ste vybavení od základu, o skrutkovače nie je núdza.

Plná všestrannosť a univerzálnosť vás však čaká pri držiaku, v ktorom nájdete osadený obojstranný bit pre skrutky s drážkou Philips 2 a slot 3/16. Ide o šikovný a spoľahlivý, rýchloupínací systém pre bity so štíhlym profilom. Určite by ste si nemali nechať ujsť sadu bitov, ktorú má Leatherman v ponuke.

multináradie Leatherman Surge

V dvoch štíhlych, plastových nosičoch nájdete 20 obojstranných bitov pre ploché drážky, šesťhrany, torxy a philipsy v metrickej aj imperiálnej mierke. Rýchlo pochopíte, že vychádzajú zo 1/4″ štandardu, ktorý bol symetricky obrúsený naplocho.

Ak pred vami stoja spotrebiče, elektronika, fototechnika alebo čokoľvek so skrutkovanými krytmi, vedzte že sa s touto sadou dostanete dnu. V sortimente chýbajú iba bezpečnostné bity so stredovými vybratiami a drážkami.

multináradie Leatherman Surge

Troška nás zamrzelo, že zo sady nedokážeme použiť tenučký bit pre okuliare, hodinky a jemné skrutky. Rýchloupínací držiak si s týmto kúskom príslušenstva neporadí. Naďalej sa preto musíte spoľahnúť na končistú špičku noža.

Bižutéria, po ktorej radi siahnete

Čo všetko sa ešte ukrýva vo vnútri? Určite je tu otvárač na konzervy a fľaše, chýbať vám nebude hrubšie šidlo s vykružovacou špičkou a prevliekacím otvorom, počítať môžete aj s dobre ukrytým očkom, cez ktoré si môžete previazať poistnú šnúrku či reflexnú signálku.

multináradie Leatherman Surge

Veľmi praktické je meradlo, ktoré prechádza vnútornou stranou oboch rukovätí. Ak na jedenkrát môžete zmerať 20 centimetrovú dĺžku s milimetrovým krokom, zamerať meter či meter-a-pol je výzvou, pri ktorej veľkú odchýlku pri meraní nespravíte.

K štandardnej výbave patrí aj kožené puzdro pre horizontálne a vertikálne nosenie na opasku, s pružným priečinkom pre drobné príslušenstvo a dvomi pružnými prievlakmi na doplnkové nástroje. Strih sa snaží poskytnúť maximálny úžitok bez toho, aby náradie v puzdre rástlo do gigantických rozmerov.

multináradie Leatherman Surge

Leatherman Surge (163,00€) je pevné a robustné multináradie, ktoré vám do rúk vtisne širokú škálu precízneho a presného náradia. Môžete sa do neho zaprieť celou svojou silou, môžete sa ním pustiť do rozsiahlejších projektov. Príjemne vás prekvapí kvalita vyhotovenia, presnosť jednotlivých dielcov, ako aj výborná ergonómia pre práce v teréne. S istotou môžeme povedať, že ide o mobilnú dielničku, ktorá môže univerzálnosťou doplniť špecializovanú výbavu remeselníka, alebo sa stať servisným zázemím do terénu bez toho, aby ste si museli robiť starosti s ťažkou výbavou. Leatherman Surge je jedným z najvšestrannejších, najrobustnejších a najmocnejších multináradí na trhu. Výrobca garantuje 25-ročnú záruku, ide o náradie ktoré sa dedí z generácie na generáciu.

multináradie Leatherman Surge

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár