Mať voľné ruky a svetlo pod nohami – to je výzva, ktorú sa snaží naplniť každá čelovka. Vytiahnete ju z batoha, natiahnete pružnú čelenku na hlavu, kliknete na tlačidlo a kužeľ svetla rozjasní neprehľadný terén okolo vás.

Niektoré modely kladú dôraz na výkon, iné na kvalitu osvetlenia, pri ďalších je na prvom mieste nízka váha alebo všestrannosť. Aká je akumulátorová čelovka Yate Tiger s ledkou CRE XP? Pribrali sme ju do svojej výbavy, aby sme vám prezradili viac.

Čelovka Yate Tiger

70 gramov pohotovosti

Ak hľadáte čelovku pre rekreačný beh, turistiku a kempovanie, vyhotovenie sa vám bude určite páčiť. Kompletná zostava pripravená na použitie váži iba 70 gramov a bez ohľadu na to či ju zviniete do klbka, alebo si pre ňu nájdete šikovné prepravné vrecúško, ľahko ju vhodíte do vrecka bundy, či do batoha.

Kompaktné telo z plastu nie je citlivka, ktorá by nezniesla pád na zem, prisadnutie alebo buchnát pri odkladaní batoha na skalách. Hoci ide o jednoduchú, škrupinovú konštrukciu, všetko je skrutkami spojené dohromady. Nemusíte sa báť toho, že sa v najmenej vhodnej chvíli čosi pootvorí, rozoberie alebo vyklikne.

Čelovka Yate Tiger

Pružný, nastaviteľný popruh je pohodlný na nosenie, čelovku naklopíte v piatich aretovaných polohách tak, aby ste pohodlne videli nielen na terén pri stúpaní a klesaní, ale aj na prácu, ktorú vykonávate v sede. Či bežíte parkom, alebo otvárate konzervu s večerou, kužeľ dokážete nasmerovať na správne miesto.

Znesie sneh i ľahký dážď

Hoci nejde o vodotesný model, ktorý by ustál vytrvalý, prívalový dážď, nemusíte sa obávať mrholenia alebo dlhodobého pobytu vo vlhkom prostredí. Konektor je krytý silikónovou záslepkou, napojenie plastových dielcov má pružné tesnenie a aj gumová membrána tlačidiel dosadá na plasty bez škár.

Čelovka Yate Tiger

Výrobca udáva krytie proti vlhkosti v súlade so štandardom IPX4, my zo zimných skúseností môžeme povedať že sme nikdy nemali problémy so zatekaním. Sneh sa na čelovke priveľmi netopí. LEDka má vnútorný hliníkový chladič a aj pri plnom výkone pracuje v tlmenom režime svietenia, aby sa neprehrievala.

Vlhkosť, ktorá sa kondenzuje pri prechode z chladu do tepla tiež nerobí šarapatu. Nikdy sme sa nedostali do situácie, kedy by nás zradila elektronika čelovky len preto, že sa vlhkosť dostala dnu. Ani reflektory sa nám pri zmene prostredia nerosili.

Čelovka Yate Tiger

Cyklovanie dvomi tlačidlami

Ak vás dokážu vyviesť z miery svietidlá, pri ktorých sa musíte učiť kombinácie klikov, dvojklikov, či pridržania zatlačených tlačidiel, vezte že tu vás čaká úplne intuitívne ovládanie bez čítania návodu. Všetko sa ovláda dvojicou membránových tlačidiel, ktoré po oslnení v tme svetielkujú.

Čip si nepamätá naposledy zvolený režim svietenia, čaká vás tradičné cyklovanie. Pravé tlačidlo zapne plný biely osvit, stlmí ho na polovicu, prepne na blikanie a svietenie vypne. Ľavé zasa spustí červený svit, zmení ho na blikanie a následne vypne.

Čelovka Yate Tiger

Nenájdete tu uzamykanie tlačidiel aby sa čelovka nespustila v batohu bez vášho vedomia, pod membránami sú však mikrospínačové tlačidlá, ktoré sa bez pôsobenia väčšej sily nezatlačia.

Biele i červené svietenie možno kombinovať, nevylučujú sa navzájom.

Kužeľ so silným dôrazom na stred

Yate Tiger má jednoduchú, základnú optiku ktorá sa nesnaží mäkko rozptýliť svetlo v kuželi. Namiesto toho vás čaká silný dôraz na stred, aby čelovka dokázala pri nízkej spotrebe pokryť svetlom väčšiu vzdialenosť. Drží sa štandardu, ktorý je typický pre pátracie lampáše.

Čelovka Yate Tiger

Svetlo má chladnejšie tóny, pri ktorých však bezpečne čítate farebné odtiene predmetov okolo vás. Pri plnom výkone rozoznávate v strede kužeľa terénne detaily na vzdialenosť približne 100 metrov, pri polovičnom výkone sa znižuje dosah na štvrtinu. Takže ak bežíte lesnou cestou, alebo uháňate na bicykli, máte dostatočný výhľad vpred.

Páči sa nám svetelný výkon a musíme povedať, že v priaznivých podmienkach dostanete z tejto čelovky viac svetla ako by ste čakali. Ba sú chvíle, keď by sme uvítali i ďalší tlmený režim svietenia, ktorý by stiahol jas ešte o čosi viac a ušetril energiu.

Čelovka Yate Tiger

Ak však zavítate do neznámeho terénu, alebo vám treba prekročiť porast hustej vegetácie, uvedomíte si že vám chýba periférne videnie. Zosilnený stred vás uberá o jemnocit oka v okrajoch kužeľa, ktorý na krátku vzdialenosť pokryje približne 60 percent zorného poľa. Tu narazíte po prvýkrát na obmedzenia, kedy by ste si želali iný, lepší reflektor.

Podobná situácia sa zopakuje vo chvíli, keď sa noc naplní oparom alebo jemným trblietavým snehom. Stredový kužeľ vás vyslepí jasom, takže v jeho okrajových častiach sa unavené oko priveľmi nezorientuje. Lepšie je vám kráčať vtedy, ak čelovkou svieti ktosi namiesto vás – s bočným odstupom.

Čelovka Yate Tiger

Červená určite poteší

Veľmi príjemným prekvapením je intenzita červeného prísvitu. Ak ste zvyknutí na štandard, ktorý vás obmedzuje dosahom svitu na dĺžku vašich rúk, vedzte že v tomto prípade je všetko iné. Hoci je úzky kužeľ nerovnomerne nakrytý červeným svetlom, smelo z neho čítate detaily i na vzdialenosť 5 či 6 metrov. Takže ak chcete bez únavy oka kráčať menej členitým terénom pre zachovanie periférneho videnia v prítmí, bude sa vám to páčiť.

Červený svit vás nevyslepí pri čítaní jemných detailov mapy, diskrétne si nasvietite stan, či miesto na ktorom sa púšťate do skromnej, improvizovanej večere. Dokážeme si túto čelovku smelo predstaviť aj pri rybačke či drobných pracovných činnostiach.

Čelovka Yate Tiger

Nabíjajte, aby ste nezostali v tme

Čelovka má zabudovaný Li-Ion akumulátor s kapacitou 1200 mAh, do ktorého pomocou microUSB káblika načerpáte energiu. Nabíjačku si však musíte pridať sami – v balení ju nenájdete. Nabíjací cyklus trvá približne 4 hodiny a poskytne energiu na 5 hodín svietenia pri plnom výkone a približne 10 hodín pri tlmenom. Tieto časy sme s rezervou dosiahli i v chladnom, zimnom počasí.

Nikdy však neviete, koľko energie vám v akumulátoroch zostáva a elektronika neberie do úvahy klesajúce napätie.

Čelovka Yate Tiger

Znamená to, že bez výstrahy  čelovka zhasne a už ju nezapnete ani v najnúdzovejšom režime. Uviaznete v tme a ak nemáte náhradné svietenie, čelovka neobživne ani po chvíľke oddychu. Dobrou správou však je, že po pripojení powerbanky ju rozsvietite i napriek tomu, že prebieha nabíjanie.

Je preto fajn, ak si vypestujete zodpovedný návyk s prípravou pred cestou. Nabíjajte pred odchodom, pretože nikdy neviete koľko energie vám v akumulátore zostalo. Unavený akumulátor je možné po rokoch vymeniť, nie je vlepený. Ak viete spájkovať, čelovka nemusí skončiť v elektronickom odpade.

Čelovka Yate Tiger

Yate Tiger (14,54€) je ľahká, športová čelovka, od ktorej môžete očakávať dostatok svetelného výkonu nielen pre turistiku, beh a kempovanie, ale aj pre iné aktivity. Má výkonný červený prísvit, a jasný kužeľ studeného bieleho svetla, ktorý vám na 100 metrov osvetlí i vzdialené časti terénu. S nabíjačkou a zabudovaným akumulátorom nemusíte riešiť kupovanie batérií, čelovka vás však môže zradiť vo chvíli, kedy to najmenej čakáte. Ak nepotrebujete jemnocit oka pre periférne videnie, určite je voľbou na pováženie za dobrý peniaz.

Čelovka Yate Tiger

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár