Nič na tom, ak teplota klesne pod – 15 °C. Bez toho, aby ste museli byť vyzbrojení ako na polárnu výpravu, pri potulkách krajom dokážete príjemne predriemať i takúto noc. S pocitom pohodlia, ktoré sa v ničom nelíši od toho v ostatných mesiacoch roka.

Kým sa chopíte príležitosti pokoriť mrazivú noc, mali by ste mať úplne jasno v tom, čo vás čaká. Ťažko sa uteká z bojiska s nepríjemnými pocitmi v strese, ľahko sa snívajú polárne sny, ak necítite dotieravé dotyky nepríjemného chladu.

1. Otužujte, prebuďte lenivé telo

Kedy ste naposledy v trenírkach vybehli po zasnežených chodníčkoch  do dvora, aby ste na pár minút pocítili na holej koži štípajúci mráz? Pri otužovaní si telo nenavyká lenivo na chlad, aby ste sa zbavili nepríjemných pocitov. Učí sa prebudiť vo svojich útrobách piecku, ktorá vás vykúri do pohody.

Ak trávite celú zimu v izbe vykúrenej na 20 °C, hrejete sa v sedačke pri jazde autom a iné to nie je ani v kancelárii a nákupnom centre, potom nečakajte že pri úniku do prírody budete naladení na jej nôtu. Otužujte sa, siahnite na termostat, naučte sa spriateliť s chladom.

2. Ukryte sa pred vetrom

Aj ten najjemnejší vánok znásobuje silu chladu. Na nocovanie potrebujete miesto, ktoré je dokonale chránené pred prúdením vzduchu. Môže to byť najobyčajnejší zo stanov, môže to byť zálesácky prístrešok s plachtou, môže to byť dobre osadená celta ale i snehový záhrab, ak ho dokážete vytvoriť a sú naň priaznivé podmienky.

Ak teplomer ukazuje -12°C a ste mimo prúdenia vzduchu, pocitová teplota sa od tej na teplomeri líšiť nebude.

Ak však po svahu prúdi vzduch, alebo sa do vás opiera hoci aj slabý vetrík, razom sa cítite ako by bolo -18 °C. To je rozdiel, ktorý poriadne pocítite.

3. Oddeľte sa od chladnej zeme

Karimatka, to nie je iba pohodlie pri ktorom vás pod chrbtom netlačí nerovný terén. Je to aj tepelný štít, bez ktorého sa nezaobídete. Vo chvíli, keď náplň spacieho vaku stlačíte váhou svojho tela, zmení sa na tenkú vrstvičku materiálu, z ktorého unikol vzduch. Schopnosť izolovať sa razom vytratí.

Buď si pre zimné potulky zaobstaráte špeciálnu karimatku, alebo si komfort zložíte z dvoch samostatných, ktoré môžete v iných častiach roka od seba oddeliť. Nenasiakavá PE pena v podobe harmoniky je osvedčenou klasikou.

Kým ju nevyležíte a nezoderiete, izoluje dokonale. Pozrite si penovú karimatku Acecamp Full Lenght a viete o čom je reč.

Nafukovačkou sa vám podarí znásobiť izolačné schopnosti peny a získate naviac pružný, vyvýšený matrac, ktorý vám zaistí pohodlie. Nafukovačka Yate Scout váži iba 400 gramov, na 5,5-centimetrovú hrúbku ju nafúknete niekoľkými dychmi a môžete si byť istý tým, že v batohu nezaberie viac miesta ako litrová fľaša.

4. Pred zimou vás ochráni spací vak

Spacák je vašim hrejivým kabátom, spacák je vašim pohodlným brlohom, spacák je miestom do ktorého sa schúlite pre nočný oddych. Ak čítate parametre, ktoré o teplotách píšu výrobcovia na štítkoch, do úvahy berte iba ten prvý z nich. Je na hranici toho, čo možno považovať za prijateľnú tepelnú pohodu.

Hľadajte vyhotovenie so strihom „múmia“ s dostatočne priestrannou vrchnou časťou a sťahovacou šnúrkou okolo hlavového otvoru. Vďaka tomu sa budete môcť utiahnuť do teplúčka s tým, že ponecháte voľný komín pre únik horúceho vzduchu a pár. Len suchý spacák izoluje, pary musia von.

Carinthia Defence 4 vás za dobrý peniaz udrží v pohode aj keď teplota na pár hodín poklesne pod -15°C, pričom určite oceníte priestrannosť, hrejivosť, pevné zipsy a mimoriadnu odolnosť. A ak príde na extrémy, vždy si môžete do spacáka vložiť hrejivú vložku, ktorá zvýši jeho izolačné schopnosti.

5. Preč s cibuľovým vrstvením

Kým spací vak plní úlohu polárnej blúzy, dovnútra už nepotrebujete vrstviť oblečenie. Vyraďte nabok všetko čo je z bavlny, pretože zavlhnutá nehreje.

Vyraďte funkčné textílie, ktoré sú na dotyk chladné. Sústreďte sa na hrejivú termobielizeň, ktorá je mäkká, prepúšťa pary a zakrýva dokonale vaše telo. Potrebujte sa v nej cítiť ako v mäkkom pyžame.

Inšpiráciu nájdete v termobielizni, ktorá nerieši iba spôsob tkania a  materiál, ktorým je jemná ovčia vlna. Rolák Devold Expedition kryje predĺženým strihom kríže, má stojačik so zipsom ktorý vám hreje krk a aj rukávy zaseknete na palcoch, aby ste mali v teple celú dlaň. Hoci by ste na dotyk povedali že je to ľahký a vzdušný nátelník, v skutočnosti výborne zadržiava zohriaty vzduch.

Pridajte k tomu vlnené spodky Devold Expedition a máte rovnaké pohodlie i od pása nadol. Pocítite hrejivosť, zaujme vás mäkkosť poddajného úpletu a ak si uvedomíte ako dobre sedí pružný pás a spodná lemovka na nohaviciach, nosili by ste to nielen do prírody, ale aj na doma ako denné, pohodlné oblečenie do zimných dní.

6. Pozor na chodidlá

Je to téma ktorú čas od času musí riešiť každý. Ak vám je pri spánku zima, určite sa k vám bude zakrádať od chodidiel. Je to miesto, ku ktorému cestuje zahriata krv zo srdca najdlhšou trasou. A ak vaše telo nehospodári s teplom dobre, pocítite nepohodlie práve tu.

Niektoré spacie vaky majú vo vnútri špeciálnu vložku, ktorá zosilňuje izoláciu v oblasti nôh. Príkladom je Husky Emotion, z ktorého ju môžete kedykoľvek vybrať von. Je malá šanca že ju kúpite samostatne, vždy si ju však môžete nechať ušiť u krajčíra alebo v opravovni športových odevov.

Veľa pozornosti by ste mali venovať ponožkám. Musia byť suché a nesmú prestať hriať po tom, čo sa nasýtia parou. Opäť je v hre ovčia vlna. Hrubý základ nájdete v ponožkách Sibírkach s gramážou 425 a 80 percentami ovčej vlny. Hustejší úplet a česané plstenie na vonkajšej strane vám zasa ponúkajú ponožky Devold Nansen, s mocným rebrovaním a oveľa jemnejšou vlnou.

7. Nezabudnite na morálnu podporu

Zimné noci sú mimoriadne dlhé a hoci máte ohnisko a spoločnosť na pobavenie, vždy ste chrbtom otočení k mrazu v jeho plnej sile.

Čaká vás oveľa dlhší spánok ako pri letných potulkách prírodou. Najedzte sa pred spaním a pustite si hoci aj rádio, ktoré vás tichým šepotom ukolíše k spánku.

Pocítite teplo svojho brlohu, vychutnáte si mäkkosť karimatky, uvoľníte sa k vychutnávaniu sviežeho vzduchu, ktorý sa k vám nezakráda žiadnym slabým miestom. Spánok je príjemný, ťažká chvíľa prichádza až ráno. V čase, keď je povetrie najchladnejšie potrebujete vyskočiť von, aby ste začali nový deň. Oveľa menej pohodlný ako hrejivý, nočný spánok.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár