Je to povzbudzujúce osvieženie, ktoré do vás vlieva energiu, silu a dobrú náladu. Vytiahnete z batoha termosku, pootočíte uzáverom viečka a oddávate sa jednému dúšku kávy za druhým. Všetko prebieha spontánne, bez akéhokoľvek plánovania.

Ak príde na termosky, každý z nás v nich nosí čosi iné. Niekto je fanúšikom čajov, iní si radi vychutnajú kávičku, ďalší nedajú dopustiť na horúce kakao s kvapkou rumu. Zoznamujeme sa od pozdnej jesene na potulkách krajom so šikovnou termoskou Klean Kanteen Insulated Wide 592ml.

termoska Klean Kanteen Insulated Wide 592ml

Pollitrovka s rezervou

Kávičkársky profil tejto termosky akoby počítal s tým, že si jej obsah budete vychutnávať sami – bez spoločnosti. Nečakajte vo výbave dvojicu pohárikov, nepatrí k nej dokonca ani jeden, jediný. Vybavená je vrchnákom, ktorý je zároveň zátkou, zároveň pomôckou na pitie.

Pootočíte uzáverom a kávička sa leje cez otvor na vyvýšený lem – priamo k dosahu vašich pier. Je to systém, ktorý sa osvedčil na termohrnčekoch a možno ho aj vy poznáte zo svojej vlastnej skúsenosti. Kým cez veľký otvor vyteká káva, cez malý sa prisáva do vnútra vzduch. Pootočíte uzáver znova a termoska je zasa bezpečne zavretá.

termoska Klean Kanteen Insulated Wide 592ml

Príjemným prekvapením je objem tejto termosky. Hoci by ste pri pohľade na jej kontúry odhadovali štandardnú pollitrovku, v skutočnosti sa dnu vmestí 592 mililitrov náplne.

Znamená to, že si so sebou môžete vziať viac horúcich nápojov na osvieženie, bez toho aby ste batoh nafúkli objemom naviac. Ten priestor ktorý máte k dobru je práve tam, kde majú pollitrovky vrchnák v podobe pohárika.

termoska Klean Kanteen Insulated Wide 592ml

Výdrž, ktorá nesklame

V chladných mesiacoch roka sú dni prikrátke, takže dobre stavaná termoska zvyčajne nesklame. V tomto prípade môžete počítať s tým, že máte viac ako 12 hodín času na to, aby ste vo vnútri termosky našli stále teplý nápoj. Vyskúšali sme si to v sychravých dňoch jesene, potvrdzuje sa nám to aj v mrazivom zimnom počasí.

Je však na vás, aby ste výdrži dopomohli aj vy stratégiou pitia. Čím menej kávy alebo čaju v termoske zanecháte, tým rýchlejšie budú chladnúť. Práve objem je nositeľom tepla, ktoré dokáže termoska zachovať.

termoska Klean Kanteen Insulated Wide 592ml

Znamená to, že ak budete na začiatku piť menej, na konci vás čaká teplejší nápoj ako pri opačnom prístupe. Práve tu si uvedomíte, že objem, ktorý máte k dispozícii nad štandardného pol litra je pomôckou, ktorá vám pomáha udržať nápoj dlhšie teplý.

Kvalita na očakávanej úrovni

Výrobcom termosky je firma Klean Kanteen, ktorá sa špecializuje na výrobu nádob z nerezovej ocele. Môžeme potvrdiť, že termoska je rovnako kvalitne spracovaná ako iné fľaše, ktoré sme v minulosti do našej výbavy pribrali.

termoska Klean Kanteen Insulated Wide 592ml

Nemusíte sa obávať preplneného batoha, príležitostných buchnátov, ani nešikovnému pádu termosky na zem. Ak sa plech troška preliači, nič to nezmení na úžitkovej hodnote. Nejaké to ťuknutie je skôr patinou aktívneho životného štýlu, ako pohromou na zaplakanie.

Termoska zapadá do uceleného radu fliaš so širokým hrdlom, takže môžete počítať s tým, že ju môžete použiť aj s iným vrchnákom z ostatných radov fliaš. Páči sa vám vrchnák s robustným okom na karabínu? Môžete ho mať. A ak sa vám ten váš zgúľa po skalách do doliny, môžete si  kúpiť náhradný.

termoska Klean Kanteen Insulated Wide 592ml

Pozor, nepopáľte sa

Keďže termoska výborne izoluje, ľahko sa môže stať že sa popálite. Kým nepriložíte pery k nápoju vo viečku, nemáte šancu zistiť či je vriaci, horúci alebo príjemne teplý na srkanie. Plastový lem je síce chladný, káva či čaj však môžu byť horúcejšie ako by ste chceli.

Buď si natrénujete opatrnú techniku popíjania, alebo sa na termosku jednoducho vyzbrojíte pohárom.

My sme si na potulky pribalili nerezový pohárik Klean Kanteen Steel Cup s objemom 296 mililitrov, ktorý vkusne sadne na hrdlo fľaše. Ak použijete pružný, pletený návlek, máte sadu ktorá vám nebude hrkať v batohu.

Nerezový hrnček musíte držať za vrchný, zrolovaný lem aby ste sa na ňom nepopálili ak dáte rukavice dole s rúk. Má však jednu nesmiernu prednosť. Ak ho s kávou či čajom položíte do snehu, máte účinný chladič, vďaka ktorému môžete popíjať nápoj i vtedy, ak je nadovšetko horúci.

termoska Klean Kanteen Insulated Wide 592ml

Údržba do pohody

Vrchnák, ktorý je súčasťou termosky je päťdielnou stavebnicou, ktorú môžete po každom použití rozobrať, aby ste vyumývali každý záhyb. Či tak spravíte v koši umývačky riadu, alebo si to odbijete v kuchynskom dreze je iba na vás. Isté však je, že vás nechce nik pre hygienu obmedziť v používaní cukru, medu, mlieka a ďalších prísad.

Celá zostava drží pohromade na jednoduchý závit. Matica je zaistená výstupkami, ktoré zapadajú do aretačných drážok. Tesnenie je z pružného, silikónovému disku, ktorý vždy dokonale prilieha k lemu. Nestane sa vám, že by vám čaj alebo káva v batohu nešťastne vytiekli.

Predsa len vo vnútri vždy zostáva zopár kvapiek nápoja, ktoré uviaznu medzi vrchnou a spodnou časťou vrchnáka. Buď ich po uzavretí vypijete či vylejete, alebo rátajte s tým, že kvapka-dve sa premenia na paru, ktorá unikne vo vnútri do batoha.

Samotné telo termosky je vďaka širokému hrdlu čistiteľné bez problému. Je to rovnaké ako s nerezovou fľašou. Vypláchnete ju, z času na čas dočistíte octom, kyselinou citrónovou či sódou. Nikde nezostanú pachy a vône, ktorých by ste sa nevedeli zbaviť.

termoska Klean Kanteen Insulated Wide 592ml

Termoska je dostupná v širokej škále farieb a povrchových úprav. Či máte radi čistý nerez, alebo vám ulahodí lesklý či matný farebný nástrek je iba na vás.

Termoska Klean Kanteen Insulated Wide 592ml (38,08€) a nerezový pohárik Klean Kanteen Steel Cup 296ml (9,72€) sú spoľahlivou, trvácnou a praktickou výbavou na potulky prírodou. Môžete počítať nielen s robustnosťou a výbornými izolačnými vlastnosťami, ale aj s modulárnosťou a bezproblémovou údržbou. Ak hľadáte termosku do chladných dní, určite je to dobrá voľba, ako si bude počínať v lete, na to sa pozrieme v ďalších mesiacoch.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár