Je to najpohodlnejšie oblečenie, aké si môžete obliecť pri potulkách prírodou. Vytiahnete sveter, natiahnete ho na seba a s batohom na chrbte kráčate vpred. Bez ohľadu na to, či je mrazivá zima, alebo len pofukuje chladný vetrík jari či jesene.

Ak príde na svetre, mnohé z nich hravo poslúžia ako vrchná vrstva oblečenia i v tom najchladnejšom nečase. Ak ich skombinujete so spodnými, hrejivými vrstvami, na kabát, bundu, blúzu, či anorak môžete neraz smelo zabudnúť.

1. Je tichý

Mäkký úplet z hrubej priadze nikdy nešuští. Ak kráčate krajinou, počujete každý zvuk okolo vás.

Nielenže svojim pohybom nevyplašíte zver, ale nie ste ani vy vystavení neustálemu ruchu a šumu.

Možno ste si nikdy neuvedomili, že tiché, rytmické šušťanie oblečenia predsa len trochu bráni tomu, aby ste si vychutnali atmosféru kraja.

Ak nekráčate po rušných turistických chodníkoch a nevysedávate pred horskou chatou, určite si to naplno uvedomíte.

2. Kopíruje krivky tela

Voľný strih, raglánové rukávy a pružný úplet – to všetko spôsobí, že vám sveter sadne takmer tak dokonale, ako druhá koža.

Nemusíte priveľmi riešiť veľkosti, pretože každý kus materiálu naviac poteší. Ak rukávy siahajú do pol dlane a sveter zakryje pás, chlad ide mimo vás.

Na pletenom svetri je úžasné, ako dokonale sa prispôsobuje vašim pohybom. Nikde vás neťahá, nikde vám neodstáva – pri pohybe v teréne, ani pri práci. Takmer, akoby vám ho ušili priamo na mieru.

3. Hreje zo svojej podstaty

Až jeden kilogram môže vážiť sveter, o ktorom poviete že je skutočne hrejivý. Vzduch, ktorý funguje ako izolácia je zachytený nielen v hrubej priadzi, ale aj v slučkách tkania.

Akoby ste mali na sebe hrubý, nadýchaný filc, avšak neuveriteľne jemný.

Hoci vám o svetri najviac prezradí jeho hmotnosť, priveľmi záleží aj na materiáli.

Tie lacnejšie sú z akrylu, najlepšie svetre zasa z ovčej vlny. Medzi týmito hranicami sú svetre zo zmesnej priadze oboch materiálov.

4. Rolák vytiahnete až po oči

Kde začína a kde končí svetrové pohodlie? O predĺžených rukávoch a dôkladne zakrytých krížoch sme už písali. Ak však príde na roláky, všetko zachádza o kus ďalej.

V plynulom prechode hrejete krk a ak lem vytiahnete až po oči, čiapka akoby bola priamym pokračovaním.

Veľmi praktické sú roláky so zipsom, vďaka čomu viete pri aktívnom pohybe odpustiť paru. Obtiahnutý lem krku v jednej či dvoch vrstvách sa razom zmení na poloroztvorený, či plne otvorený golier.

5. Prechádza cez neho slnečné teplo

Ťažko povedať či je to spôsobené materiálom, spôsobom úpletu alebo štruktúrovaným povrchom.

Keď zasvieti slnko – hoci i cez hustý opar – pri pletenom svetri vždy cítite silu slnečných lúčov. Akoby sa neodrazili od jeho povrchu, ale prechádzali cez jeho štruktúru k vám.

Vďaka tomu dokáže sveter v príhodnom počasí zahriať viac ako ste počítali. Vtedy automaticky vyzliekate jednu zo spodných vrstiev dolu a balíte ju do batoha. A deje sa to i v tuhých mrazoch.

6. Je ako vankúš, deka a prikrývka zároveň

Mäkký a pohodlný sveter kombinuje objem s mäkkosťou a pružnosťou. Nemusíte ho dávať zo seba dolu, ak s ním počítate pri nočnom spánku.

Raz sa ním iba prikryjete ak je spacák s hrejivosťou na hrane, inokedy ho možno zgúľate do hrče a použijete ako vankúš.

Neexistuje žiadna aktivita, spôsob oddychu alebo posedávania v krajine, pri ktorom by vám sveter naozaj prekážal. Dá sa povedať, že je tak pohodlný, že ho na sebe takmer vôbec necítite.

7. Nevyžaduje časté pranie

Hrubý úplet so štruktúrovaným povrchom je natoľko rozmanitý, že priveľmi nevnímate jeho znečistenie.

Nie je zvykom aby sa vám tvorili škvrny, menila farba povrchu, alebo dával sveter úplne najavo, že prišiel čas prania.

Pri merine akoby všetko bolo neustále v poriadku, dym z ohniska vyvanie i sám. Pri akryle sa však už vyjaví ak sveter prepotíte.

Zvyčajne však na pranie netreba veľa snahy. Napustíte vedro teplou vodou, pridáte prostriedok na pranie a bez driny ho len preperiete, prepláchnete a vysušíte.

8. Dokážete ho stlačiť do kompresného vrecka

V prechodných obdobiach roka, či na rozhraní horstiev a krajiny sa začínajú striedať momenty, kedy chcete mať sveter na sebe a kedy nie.

Nemusíte sa obávať jeho objemnosti, stačí iba aby ste si pomohli pre balenie kompresným vrecúškom.

Jeho popruhy vyženú zo svetra vzduch rovnako šikovne ako zo spacáku. Budete prekvapení, ako dobre sa vám ho podarí skrotiť bez toho, aby ste batoh preplnili k nepohode.

9. Zachytáva sa o konáre

Pri nosení svetra si musíte vycibriť intuíciu, aby ste včas zaregistrovali kriačiny, konáre a prekážky, ktoré sa nemajú priveľmi radi so svetrom.

Ak zachytíte očko a vytiahnete priadzu, môže byť z toho nepekná mrzutosť.

V otvorenej krajine sa vám to nestane, ak sa však pohybujete v lesoch a hustej vegetácii, je to čosi, na čo musíte myslieť. Vytiahnuté vlákno dokážete pretiahnuť na rubovú stranu, ak ju však treba zaháčkovať, musíte niekoho poprosiť.

10. Fúka cez neho vietor

Máloktorý sveter je vybavený podšívkou, ktorá by dokázala zastaviť poryvy vetra.

Ak vychádzate do exponovaného terénu alebo do veterného počasia, vždy by ste mali myslieť na to, že vietor budú musieť zastaviť spodnejšie vrstvy oblečenia.

Nemusí to hneď znamenať, že vo vetre sa hrejivosť svetra výrazne zníži. Budete však cítiť rozdiel v jeho hrejivosti na náveternej a záveternej strane. Mať so sebou jeden nátelník naviac nie je chybnou stratégiou.

11. Trpí expedičnou nemocou

Svetre zvyknú na sebe veľmi rýchlo ukázať, že ich používate v prírode a nie iba v kresle pohodlného domova.

Odierajú sa pod batohom, na lemoch rukávoch, žmolky sa po čase ukážu všade. Sveter zmení svoj vzhľad, trvácnosť si však zachová na dlho.

Každý sveter v priebehu rokov redne a po desaťročí na ňom nájdete miesta, na ktorých presvitajú predraté mapy.

Váha vám vždy prezradí, v akom štádiu dratia ste. Sveter môže stratiť až tretinu svojej pôvodnej hmotnosti, kým už za veľa nestojí.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár