Je to kus riedkeho bavlneného plátna z ktorého cítiť ležérnosť v každom detaile. Raz si ho oviniete okolo krku, inokedy ním prikryjete ramená a ak príde na spánok, prehodíte ho cez tvár, nakrčíte pod hlavu alebo roztiahnete pod kríže.

Vo chvíli, keď poň siahnete aby ste si vytvorili prestieranie pre olovrant alebo podložili zadok na chladnom pni, zistíte že sa veziete na vlne bezhraničného úžitku. Shemag je fajn parťákom, ktorý nás sprevádza na potulkách zimným krajom.

Shemag

Obrúsok, otras sa

Má formát 110×100 centimetrov, váži 170 gramov a predsa nemáte pocit, že je to opacha na obtiaž. Ak si pamätáte na staré detské plienky a osušky, pravdepodobne tušíte o čom je reč. Riedke, bavlnené plátno je natoľko mäkké a poddajné, že ho bez problému zgúľate do veľkosti grepu.

Nie je na mieste, aby ste sledovali detaily a to ani vtedy, ak si s obľubou obzeráte remeselné práce a vidiecky folklór. Nedbalo tkané plátno s drobnými chybkami vo vzore a niťami, ktoré sa miestami ukážu tam kde nepatria je ukončené skutočne svojsky. Namiesto obruby je osnova zachytená uzlíkmi, ktoré tvoria slušivé, pre shemag typické strapce.

Shemag

Vezmite to na vedomie, povážte aký kus súkna máte k dispozícii a okamžite začnete cítiť, že je to kus vandráckej výbavy, ktorá vám pri potulkách, na kempe a prespávaní v prírode padne vhod.

More hrejivého vzduchu

Shemag nie je príjemný na dotyk len ďaka jemnej bavlnenej priadzi. V riedkom tkaní je uväznené množstvo vzduchových komôrok, ktoré pri vrstvení vyjavia svoje prednosti. Oviniete shemag okolo krku a keď vás zaleje hrejivý pocit, uvedomíte si že vás obkolesujú aspoň štyri vrstvy látky.

Shemag

Zohriaty vzduch uniká z tkania len pomalým tempom a tak necítite nepríjemný chlad ani vtedy, ak zavanie mocnejší vietor. Je iba na vás, či si po vzore multifunkčných šatiek osvojíte viacero druhov viazania, alebo skončíte iba pri klasike. Isté však je, že pri uhlopriečke o málo väčšej ako pol druha metra vás materiál vábi k improvizácii.

Ak zasadnete kdesi na tábore, priam máte pokušenie aby ste sa ukryli pod ochranu shemagu, ktorý odkloní chladné povetrie a nasmeruje na vás horúci vzduch ohniska. Hráte sa s ním, akoby šlo o odľahčenú verziu hrejivej deky. Vtiahnete ho do spacáku, skladáte ho na chladný podsedák, aby vám bolo teplejšie.

Shemag

Pozor na vlhkosť

Bavlna – ktorá sa v teplých mesiacoch roka môže javiť v inom svetle – má v zimnom chlade i svoju zradnú tvár. Ak vám shemag stihne navlhnúť, hrejivé pocity ustupujú a môže trvať celé hodiny, kým sa veci dostanú späť na pôvodnú mieru. Studený, zamrznutý sneh sa vám na šatke rozpúšťať nebude.

Ak ju však naparíte v stane svojim dychom, alebo v batohu do seba poberie vlhkosť nedbalo zbalenej výbavy, máte čo robiť aby ste šatku vysušili. Nie, že by sa z nej vode nechcelo. To len počasie nie je vždy suché a slnečné, aby ste paru vyhnali z vlákna von.

Shemag

Ak chcete brať shemag ako zálohu pre pohodlie v batohu, určite by ste ho mali zbaliť do nepremokavého Dry-bag vrecúška. Tam si bavlna zachová svoje vlastnosti aj vtedy, ak vám vietor navanie mokrý sneh pod vrchlík batoha.

Improvizácie prichádzajú samé od seba

Postupne zbierate nové a nové návyky v ktorých hľadáte účel a pohodlie. Práve preto sme sa rozhodli, že k shemagu sa budeme vracať aj v ďalších ročných obdobiach. Pre tentokrát vieme, že dokáže ponúknuť teplo, štít proti chladu a mäkkú podušku vo chvíľach, keď vám môžu pomôcť.

Shemag

Údržba je bezproblémová, takže automatickej práčky sa vôbec nemusíte báť. Nespravíte však chybu, ak sa do prvého prania pustíte ručne. Zistíte, že i biely shemag s čiernym vzorom zo seba uvoľní viac farbiva ako by ste očakávali. Po prvom praní už všetko pobeží v absolútnom normále.

Shemag (6,18€) je ľahká a všestranná šatka veľkého formátu, ktorá stavia na riedkom tkaní, ležérnom spracovaní a bavlne, ktorá je v tomto spracovaní naozaj príjemná na dotyk. V zime ochráni pred chladom a nepohodou. Pomôže vytvoriť príjemné zázemie tam, kde ho najviac potrebujete. Oslovila nás jeho nízka hmotnosť, všestrannosť a veľký formát, pozor si však musíte dávať na vlhkosť. Ak by bola na trhu podobná šatka z ovčej vlny, určite by v zimných mesiacoch stála za to.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár