Je to plynový varič, ktorý nerozlišuje medzi sparným letom a mrazivým, zimným počasím. Naskrutkujete kartušu na ventil, rozviniete predlžovaciu hadičku a keď nožičky horáka usadíte na pevnej zemi, môžete sa pustiť do varenia.

Záleží iba na teplote, či dopravíte plyn k horáku v jeho plynnej podobe, alebo obrátite kartušu hlavou nadol, aby ste tekutým palivom nasýtili horiaci plameň. Zoznamujeme sa v zamrznutom kraji s varičom GSI Outdoors Pinnacle 4 Season Stove.

varič GSI Outdoors Pinnacle 4 Season Stove

Skryjete ho v dlaniach

Varič je v zbalenej podobe tak malý, že ho s transportným vrecúškom hravo ukryjete do dlaní. Smelo môžeme povedať, že vďaka šikovnej konštrukcii patrí k najmenším vo svojej triede.

Na váhe odčítate skromných 164 gramov a po vybalení máte pred sebou zostavu, ktorú v priebehu minútky rozložíte k použitiu.

varič GSI Outdoors Pinnacle 4 Season Stove

Nie je to však úloha, ktorú by ste pokonali v zateplených rukaviciach. Najprv vyklopíte nožičku, potom v opačnom smere podperku a nakoniec otočíte celou podpernou zostavou, tak ako stránkou knihy. Ak to spravíte trikrát po sebe, varič máte v pracovnej polohe.

Všetko je pospájané pevnými nitmi, takže sa nemusíte báť toho, že sa vám v najmenej vhodnej chvíli čosi rozoberie a skrutka zapadne kdesi do snehu. Ak sa niektorý z nitov po čase uvoľní, jednoducho ho doklepnete v dielni kladivkom.

varič GSI Outdoors Pinnacle 4 Season Stove

Stabilný na každom povrchu

Nízky profil a umiestnenie mimo kartušu dávajú tomuto variču pevnú a spoľahlivú stabilitu aj na nerovnom podklade. Je iba na vás, pre akú varnú nádobu sa rozhodnete. S dobrým pocitom na neho naložíte nízku, 20-centimetrovú panvičku, ale aj stredne vysoký dvojlitrový hrniec bez toho, aby ste sa cítili neisto.

Páči sa nám všestrannosť, ktorá tento varič neobmedzuje v používaní. Ak na ňom v kempe začnete variť večeru pre štvorčlennú spoločnosť, hravo to s dobrým riadom zvládne.

varič GSI Outdoors Pinnacle 4 Season Stove

Pripojíte k nemu 450-gramovú kartušu a nemusíte úzkostlivo striehnuť na každý gram spotrebovaného paliva.

Súčasne však ide o varič, ktorý vám v mrazivých dňoch dokáže poskytnúť výkon, ktorý potrebujete na to, aby ste sa zahriali horúcim čajom. Bez toho, aby ste svoju varnú zostavu menili za inú, jednoducho siahnete len po tomto, silnejšom variči.

Zladený s ekosystémom

Možno poznáte varnú súpravu GSI Outdoors Pinnacle Soloist Complete, možno ste sa už stretli s iným varným kompletom tohto výrobcu. Štvorsezónny varič ich berie plne na vedomie a je stavaný práve tak, aby s nimi dokonale ladil.

Znamená to, že ak vymeníte v kompletnej sade štandardný varič za štvorsezónny môžete plne využívať všetko na čo ste zvyknutí. Len s balením to bude horšie – do vnútra pod veko ho v malých zostavách už na plný komfort nedostanete.

varič GSI Outdoors Pinnacle 4 Season Stove

Ak upevníte na horák reflexný tanier, teplo variča nebude bez úžitku žiariť do snehu ale odrazí sa ku dnu varnej nádoby. Ak na tanier pridáte i závetrie, usmerníte tým všetok tok teplého vzduchu. Ten bude stúpať po stenách nádoby nahor, aby zohrievanie a varenie prebehlo rýchlejšie.

Veľmi jemná regulácia

Nepotrebujete žiadny cvik, aby ste udržali plameň pod kontrolou. Ventil s pohodlnou kovovou sponou má kompletný rozsah regulácie rozložený do jeden-a-pol otáčky. Výška plameňa presne kopíruje jeho pootočenie a tak máte istotu, že vám neprihorí ani ryža, ktorá žiada citlivý, pomalý prístup.

varič GSI Outdoors Pinnacle 4 Season Stove

Jediné čo si musíte ustriehnuť sú míňajúce sa zásoby plynu. Tak ako klesá tlak v kartuši a ochota plynu rozpínať sa pri odparovaní, tak vám pomaly klesá i veľkosť plameňa. Ak sa snažíte minúť kartušu až po samé dno, musíte postupne na ventile pridávať výkon. Nie je tu žiadny aktívny prvok, ktorý by držal tlak plynu na jednej úrovni.

Páči sa vysoký výkon horáka, počítať však musíte s tým, že sa koncentruje iba v strede nádoby. Ak presiahnete priemer 12 centimetrov a položíte na varič väčší, kempinový riad, musí vám byť na pomoci. Nám sa osvedčili teflónové povrchy a trocha miešania naviac.

varič GSI Outdoors Pinnacle 4 Season Stove

Prichádza tekutá fáza

Ak teploty klesajú nadol a ani štvorsezónny plyn v kartuši vám nevie ponúknuť dostatočný výkon, prichádza čas aby varič ukázal svoje prednosti. Stiahnete plameň na minimum, otočíte kartušu hore dnom a plameň ide rezko nahor. Nastavíte jeho silu a ste opäť v hre.

Premenu kvapalného paliva na plynné zaobstará medená trubička, ktorá je priamo ohrievaná plameňom horáka. Práve tam sa zmes plynov z kartuše zohreje na takú teplotu, aby mali ochotu odparovať sa. Hoci sme sa zatiaľ pod hranicu -14 °C pri našich potulkách nedostali, sme presvedčení o tom, že s ďalším poklesom teplôt pôjde všetko v rovnakom tempe.

varič GSI Outdoors Pinnacle 4 Season Stove

Jediné čo sa na variči pri tekutej fáze zmení je citlivosť jeho regulácie. Ventil už neriadi prietok plynu, ale tekutého paliva. Citlivosť preto padá nadol. Nie je to však nič, čo by vás zamrzelo. V tuhom mraze budete chcieť búrlivo variť a ohrievať – nie dusiť kulinárske špeciality, či vyvárať pudingy a nákypy.

Vystavení na pospas počasiu

Nie je jednoduché vypovedať, aká rýchlosť a ekonomika varenia vás čakajú v teréne. Všetko závisí na chlade, vetre a prísune paliva do horáka so stropným výkonom 2300 wattov. Pre referenciu si volíme bezveterný deň s teplotou – 5 °C. Voda je chladná zo studničky, pre varenie používame varnú súpravu Pinnacle Soloist s namontovaným závetrím.

varič GSI Outdoors Pinnacle 4 Season Stove

Voda pri plnom výkone horáka zovrela v priebehu 4 minút a 10 sekúnd, z kartuše ubudlo 8 gramov plynu. Znamená to, že v takýchto pekných zimných podmienkach by ste na 230-gramovej kartuši dostali do varu 14 litrov vody.

Pridajte k tomu vietor, stiahnite teplotu nadol a výsledky budú opäť iné. Isté však je, že s týmto varičom sa nemusíte báť toho, že zostanete bez teplého nápoja či jedla. Jediné na čo musíte myslieť sú spoľahlivé zápalky, zapaľovač alebo kresadlo.

varič GSI Outdoors Pinnacle 4 Season Stove

GSI Outdoors Pinnacle 4 Season Stove (73,70€) je spoľahlivý plynový varič, od ktorého môžete očakávať nielen všestrannosť so širokou škálou varných nádob a vysokú stabilitu na nerovnom teréne, ale aj neutíchajúci výkon v chladných obdobiach roka. Ak výkon plameňa pri podchladenej kartuši klesne, jednoducho ju otočíte naopak aby ste k plameňu priviedli palivo v plynnom skupenstve. Varič nie je osamotený, zladiť ho možno so širokou škálou sortimentu od rovnakého výrobcu – od závetria až po varné nádoby.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár