Ak sa pustíte do hrejivého sústa, vždy je z toho viac radosti ako z krajca chleba, slaniny a cibule. Keď duje chladný vietor a mrazivý kraj predvádza svoju silu, varenie v ešuse, hrnčeku či na panvičke má svoje neodolateľné kúzlo. Je fajn, ak jedlo dokáže zahriať.

Nie vždy to však znamená, že vás čaká pohoda, kulinárske dobrodružstvo a príjemne strávený čas. Stačí však ak si osvojíte zopár šikovných pravidiel, ktoré vám budú oporou aj v nepríjemnom nečase.

1. Nedovoľte teplu uniknúť

Žiadny varič sa svojim výkonom  nemôže v zime rovnať táboráku. Preto musíte hospodáriť s horúčosťou jeho plameňa čo najúspornejšie. Čím viac tepla dostanete do varenej nádoby, tým rýchlejšie budete s varením hotoví.

Nájdite si záveterné, chránené miesto. Obkoleste varič hliníkovým závetrím, ktoré funguje ako tepelná, odrazová plocha. Zakryte varnú nádobu pokrievkou, alebo ju v improvizácii vyrobte aspoň z hliníkovej fólie alebo papiera. Prispôsobte nádobu tak, aby veľkým dnom prijala čo najviac tepla.

Veľkou pomocou sú plynové varné systémy, v ktorých spravil všetko výrobca za vás. Nádoba má pokrievku, košieľku z neoprénu, tepelný výmenník na dne a zabudované závetrie. Je to zostava, akú v improvizácii nikdy nedokážete spraviť.

2. Pripravte sa už doma

Nie veľmi pohodlne sa šúpe cibuľa v zimných rukaviciach a podobné je to aj s čistením, krájaním a porciovaním surovín.

Ak sa na varenie pripravíte vopred, všetky jemné práce vyžadujúce obratnosť rúk a prstov môžete spraviť v teple horskej chaty, chalupy či svojho domova.

Slaninku a mäsové výrobky si nakrájané zabalíte do pergamenového papiera, ovocie a zeleninu dokážete pobaliť do uzatvárateľných vrecúšok alebo dóz. Veľmi praktické je ak si všetko vopred navážite a navreckujete, takmer akoby ste si robili polotovar pre rýchle varenie.

3. Radšej polievku ako praženicu

Polievka, kaša, nákyp, puding i hustá omáčka – všetky majú čosi spoločné.

Ak zaduje studený vietor, po dovarení zostanú oveľa dlhšie horúce ako praženica, steak alebo omeleta. Voda, ktorú obsahujú vo veľkom množstve je ako tepelný akumulátor, vďaka ktorému si vychutnáte horúce sústo bez toho, aby ste sa museli v strese naháňať.

Ovsené vločky, kuskus, pohánka, zemiaková kaša z prášku – to je len zopár inšpirácií ktoré vás udržia v pohode. Naučte sa pripravovať aj rýchle polievky, ktoré môžete pohodlne piť. Vďaka tomu vám nebudú omŕzať prsty v ktorých držíte lyžicu či spork.

4. Pikantné jedlo hreje dlhšie

Je to malý podfuk, ktorý však funguje k úplnej dokonalosti. Ak do jedla pridáte pikantné koreniny, roztiahnu sa vám cievy a prísun tepla pocítite dlhšie ako len pri jedení.

Je iba na vás, či to bude štipľavá paprika, čili, zázvor, čierne korenie alebo hoci aj pikantná tabasco omáčka. K jedlu ju však pridávajte vždy až na koniec.

Ak nepatríte medzi fanúšikov ostrých jedál, je šikovné ak si porciu rozdelíte na dve časti. Prvú polovicu si odjete v jej príjemnej, jemnej chuti, do druhej pridáte pálivé koreniny. Vďaka tomuto úskoku neprídete o pravý, kulinársky zážitok.

5. Termoska stojí na vašej strane

Určite ste si všimli že čaj vychladne v plechovom hrnčeku oveľa rýchlejšie ako v plastovom s neoprénovou košieľkou.

Rekordmanom je termoska na jedlo, do ktorej môžete čerstvo uvarenú porciu naložiť a ujedať ju pomalým tempom, hoci aj s prestávkami. Termoska na jedlo má veľké, široké hrdlo, cez ktoré sa dostanete dnu akýmkoľvek príborom.

Nápomocná môže byť aj nápojová termoska s horúcou vodou. Ak ju do varenia nalejete zohriatu, celá príprava prebehne rýchlejšie. Ak máte miesto v batohu a vôľu nosiť nejaký ten polkilogram váhy naviac, neváhajte a pomôžte si horúcou vodou na varenie v najchladnejších dňoch a hustom, nepríjemnom snežení.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár