Je to jeden z najrýchlejších spôsobov varenia v prírode. Ak nad plameňom variča rozpálite panvičku, nebude vás pri príprave jedla brzdiť teplota varu vody. Upečiete steak, upražíte vajíčka na slanine a pripravíte si hoci aj palacinky z prášku.

Ak príde na panvičky, tie kuchynské predsa len do batoha nepasujú. Pretŕčajú z nich rúčky a neraz sú ťažšie ako je nutné. Zoznamujeme sa na potulkách krajom s panvičkou Pinnacle 8 Fripan z dielní firmy GSI Outdoors.

panvička GSI Outdoors Pinnacle 8 Frypan

Hliník s ušľachtilým povrchom

Vo vnútri hliník, na povrchu úprava ktorá robí život jednoduchším – pri používaní aj pri údržbe. Tentokrát výrobca nešetril, takže môžete očakávať panvičku ktorá vám v turistickom batohu nič nepopíše, nič nezamaže.

Vonkajšia strana je eloxovaná tak, ako je tomu zvyčajne pri turistických riadoch, svietidlách a ľahkej výstroji z hliníka. Povrch je potiahnutý oxidom a farebným pigmentom, aby sa neodieral a udržiaval čo najjednoduchšie. Čo sa vám pri varení zamaže kypiacim obedom, to poľahky umyjete.

panvička GSI Outdoors Pinnacle 8 Frypan

Vnútorná strana panvičky má nelepivú povrchovú úpravu. Výrobca použil Teflón, ktorý je zosilnený drobnými kovovými čiastočkami. Znamená to, že aj keď pri varení siahnete do vnútra kovovou lyžicou, nezničíte povrch hneď na prvýkrát. Kovové čiastky vytvárajú bariéru, ktorá zvyšuje odolnosť povrchu.

Teflónová vrstva je priam dokonalá. Neprichytí sa na ňu vajíčko ani vtedy, ak v roztržitosti zabudnete so sebou vziať ku slaninky alebo olej. Ide o kvalitný riad bez úskokov, ktorý je vyrobený tak, akoby bol určený pre každodenné použitie v naozajstnej kuchyni.

panvička GSI Outdoors Pinnacle 8 Frypan

Určená hlavne na plyn

Nik vám nezabráni v tom, aby ste panvičku položili na pahrebu táboráka alebo na drievkač. Jediné čo by ste mali vedieť je, že Teflón by sa nikdy nemal zahriať nad teplotu 260 °C. Ak to s prázdnou panvičkou preženiete, povrchová úprava sa môže predčasne unaviť. Pri teplote nad 335 °C by ste Teflón v ohnisku spoľahlivo rozpustili.

Panvička je vyladená pre použitie na plynových varičoch. Má vrúbkované dno, vďaka ktorému sa zväčšuje kontaktná plocha s plameňom. V pomerne širokom prstenci sa tak ohrev znásobuje, pričom zohriaty vzduch pomalšie uniká preč.

panvička GSI Outdoors Pinnacle 8 Frypan

Kontaktné dno panvičky má priemer 15 centimetrov a výborne sadne na všetky typy varičov. Vyskúšali sme si to nielen na samostatne stojacich horákoch s trojnožkou s výbornou stabilitou, ale aj na malom horáku na kartuši. Neraz sme ocenili vrúbkované dno, ktoré bráni pošmyknutiu na zuboch podperiek.

Sklápanie na každý deň

Sklopná oceľová rúčka je potiahnutá silikónovým návlekom, takže nepáli ani pri dlhšie trvajúcom varení. Páči sa nám jej spoľahlivosť. V otvorenej polohe je zaistená v dvojici veľkých zubov svojou vlastnou pružnosťou, v uzavretom stave sa varnej plochy dotýka mäkkým silikónom.

panvička GSI Outdoors Pinnacle 8 Frypan

Rúčku je možné kedykoľvek pri zatlačení do strán odmontovať, montážny blok je pevne nitovaný k telu panvičky. Dá sa povedať že nech robíte, čo robíte, nie je šanca aby ste rúčku a jej upevnenie poškodili ani pri kopcom naloženej panvičke.

Tento spôsob uchytenia je oveľa pevnejší a spoľahlivejší, ako rôzne násuvné alternatívy s pružinovou poistkou. Ak hľadáte naozaj plnohodnotnú panvicu s veľkou bezpečnosťou, táto má všetky predpoklady aby sa ňou stala.

panvička GSI Outdoors Pinnacle 8 Frypan

Porcie spočítate rýchlo

Panvička má priemer 8 palcov, čiže o málo viac ako 20 centimetrov. Ak si v nej budete variť len pre seba, zaručene pripravíte porciu ktorá vás zasýti nadovšetko. Počítať s ňou môžete i pri rozumnom varení pre dvoch ľudí. Je dostatočne veľká na to, aby ste sa nemuseli s jedením uskromňovať len preto, že sa vám nechce variť dve porcie – jednu po druhej.

Ak však príde núdza a chcete pohostiť troch ľudí, s fazuľovým gulášom, lečom alebo výdatným kotlíkovým jedlom po vrchný okraj panvičky to nejako zvládnete. Aby sme však boli presnejší, zmerali sme objem panvičky a dopracovali sme sa k 1,2 litrom vo chvíli, keď bola hladina 5 milimetrov pod vrchným lemom.

panvička GSI Outdoors Pinnacle 8 Frypan

Pokrievka môže pomôcť

Nik vám na internetových obrázkoch nebude kaziť výhľad do panvičky. Vedzte však, že pri varení je to podobné ako pri hrnčekoch a hrncoch na variči. Ak máte pokrievku, viete variť nielen zospodu ale aj zvrchu. V chladnom zimnom počasí je rozdiel skutočne priepastný.

Výrobca pokrievku neponúka, je iba na vás aby ste improvizovali. Môže to byť hoci aj kus alobalu, ktorým pripravovanú porciu jedla prikryjete.

panvička GSI Outdoors Pinnacle 8 Frypan

My sme však prišli na to, že na panvičku výborne pasuje pokrievka, ktorá je súčasťou sád Camper od rovnakého výrobcu. Plastová pokrievka so silikónovým lemom sadne i na túto panvičku.

Pokrievka veľmi pomôže nielen pri úspore času, ale i paliva. Ak ju v mrazivom dni použijete, miniete iba polovicu paliva z toho, čo by ste štandardne potrebovali pre otvorenú nádobu. Vložte do vajíčok na plátky nakrájané zemiaky a veľmi rýchlo zistíte, ako sa vám varenie zrýchli.

panvička GSI Outdoors Pinnacle 8 Frypan

Údržba do pohody

Vyčistiť panvičku v teréne je skutočne nenáročná výzva. Ak teflónovú vrstvu ešte za tepla pretriete papierovou vreckovkou alebo utierkou, zostane vám napohľad čistá. Len vôňa prezradí, že máte za sebou praženicu alebo palacinky ktoré ste si pripravili v tábore.

V zime k dokonalosti pomôže sneh, v lete troška vody s kvapkou saponátu. Panvičku, ktorá sa používa na plynovom variči považujeme za bezúdržbovú a mimoriadne praktickú. Predsa len by sa nám páčilo, ak by k nej výrobca pribalil prepravné vrecúško. Ak by bolo z vhodnej textílie, určite by to bolo fajn.

panvička GSI Outdoors Pinnacle 8 Frypan

GSI Outdoors vyrába aj širokú škálu kuchynského náradia pre používanie v táboroch, zatiaľ sme však nemali možnosť vyskúšať si ich v praxi. Najčastejšie preto strúhame z liesky varešku na jedno použitie.

Panvička váži 370 gramov, čo je primeraná hmotnosť k úžitku, ktorý na cestách dostanete. Mať nízku a širokú nádobu pre praženie, restovanie a rýchle dusenie je naozaj praktické.

panvička GSI Outdoors Pinnacle 8 Frypan

GSI Outdoors Pinnacle 8 Frypan (31,10€) je turistická panvička pre serióznu kulináriu v šírom kraji, ktorá vám otvorí cestu k restovaniu, praženiu, duseniu a možno aj flambovaniu ak dostanete slávnostnú náladu. Páči sa nám výber materiálov, veľmi kvalitná povrchová úprava ale aj spracovanie jednotlivých detailov. Ak si k nej ušijete vrecúško na mieru alebo nájdete čosi šikovné na zbalenie, čakajú vás príjemné posedenia pri dobrom obede alebo večeri.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár