Čím viac sa v prírode venujete táborníckym prácam, tým väčšmi to vidno na vašich nožoch. Potrebujete ich na krájanie, strúhanie, hoblenie, škrabanie, kresanie ba neraz i na sekanie a štiepanie. Na prvom mieste je húževnatosť, ktorá nesmie poľaviť.

Ak príde na zálesáctvo a bushcraft, o nože na tvrdú drinu nie je núdza. Tie najdostupnejšie berú inšpiráciu vo svete pracovných nástrojov pre remeselníkov. Jedným z nich je i outdoorový nôž Hultafors OK1, ktorý nás sprevádza na potulkách zimným krajom.

nôž Hultafors OK1

Nôž do nepohody

Zabudnite na zbierkové legendy. Toto je nôž ktorý od vás nežiada žiadne ohľady ani úzkostlivé zaobchádzanie. Uniká zo sveta prírodných materiálov, aby ste sa nemuseli starať o drevo, kožu, rohovinu či plátno.

Všetko sa točí okolo húževnatých plastov a ocele, ktorým neublíži sneh, voda, blato či živica. Priamo z fabriky dostanete komplet, ktorý navlečiete na opasok, uviažete na batoh alebo zavriete do niektorého z jeho priečinkov.

nôž Hultafors OK1

Hneď od výroby je nabrúsený tak aby ste na neho pred prvým použitím nemuseli siahnuť a záleží iba na vás ako rýchlo sa s ním dokážete zžiť. Hneď od začiatku by ste však mali brať na vedomie, že žiadna záťaž nie je pre tento nôž neprimeraná.

Rúčka, ktorú si obľúbite

Na prvý pohľad je zrejmé, že tu čosi nesedí. Rukoväť je v silnej prevahe nad dĺžkou čepele a rýchlo prídete na to, že to dáva zmysel. Môžete sa do nej oprieť mocne dlaňou, aby ste ustáli všetky silové práce s istotou a bez únavy.

nôž Hultafors OK1

Nejde však iba o rezanie. Ak sa pustíte do štiepania polienok, alebo presekávania konárov s výdatnou pomocou dreveného tĺku, máte pocit akoby ste mali nad nožom plnú kontrolu. Ten kus dĺžky naviac a príjemný objem v dlani vám dávajú oporu a páku, ktoré plne využijete.

Jednoduchá rúčka je z pevného plastu, ktorý znesie opakované údery dreveným tĺkom bez toho, aby ste mali pocit že jej ublížite. Platí to nielen v letných mesiacoch, ale aj na snehu, keď v mrazivom povetrí chladne všetko čo vezmete so sebou von.

nôž Hultafors OK1

Páči sa nám tvarovanie rukoväte so záštitou v čelnej časti a rozšíreným obuchom na jej konci. Štruktúrovaný povrch nekĺže ani v mokrých a špinavých rukách, nôž výborne sadne do rúk i keď na nich máte zateplené, pracovné rukavice.

Hoci nejde o nôž s fulltang konštrukciou, nemáme pocit že by sa tŕň čepele mohol uvoľniť. Nôž výborne znáša námahu nielen v smere jeho profilu, ale i pri bočnom páčení. Čo si nedovolíte na pogumovanej rukoväti jeho bračeka Hultafors OK4, to pri tomto noži smelo robíte bez výčitiek.

nôž Hultafors OK1

Uhlíkovka, ktorá vie držať ostrie

Neberte ohľad na čiernu povrchovú úpravu 93-milimetrovej čepele. Hoci dáva tomuto nožu tvár, je to iba vrstvička farby, vďaka ktorej netreba nôž olejovať alebo voskovať, aby vyzeral na pultoch predajní i po dlhšom skladovaní bez chybičky.  Miestami farbu oderiete pri práci a ak príde na prvé brúsenie z povrchovky odstránite celú jej tretinu.

Materiálom je japonská uhlíková oceľ v hrúbke troch milimetrov s plochým, škandinávskym výbrusom. Nôž má dokonale ostrý chrbát na kresanie, pevnú, končistú špičku a brit ktorý od výroby hladko reže i tenký, prieklepový papier. Rýchlo však odhalíte, že kým ostrie je dokonalé, samotný výbrus nesie vrúbkované stopy z jeho formovania pri výrobe. Práve také, aké nesú v posledných rokoch mnohé nože zo Škandinávie.

nôž Hultafors OK1

Ak sa poprvýkrát pozriete na obrázky tohto noža, budete mať pocit že výrobca predsa len pridal na ostrie plochého výbrusu malú, hoci nie výraznú fazetku. Nie je to však pravda. Z ostria je iba stiahnutá vrstvička farby, aby ste to nemuseli robiť doma pred použitím.

Zo skúseností môžeme povedať, že oceľ je mimoriadne húževnatá a veľmi dlho udrží ostrie v super kondičke i pri práci s drevom. I keď budete tri víkendy po sebe štiepať jaseňové polienka, stále bude nôž dosť ostrý na to, aby ste zo smrekovej štepiny nahoblili chlpaté drievko na podpal. Veľmi dobre sa nám chrbtom čepele škrabú jemné hoblinky na podpaľovanie, pre väčšie iskry kresadla je na čelnej strane chrbta vybrúsený žliabok.

nôž Hultafors OK1

Čepeľ je možné nabrúsiť mimoriadne jedovato a pri tomto noži dáva zmysel i údržba ostria brúsnou pastou na koži. Čo naleštíte na ostrí čepele, to sa tam aj udrží. I preto môžete počítač aj s hrubšími, rezbárskymi kratochvíľami v prírode.

Výbrus nie je tak vysoký, aby sa z tohto noža stal pre vás favorit na čistenie zemiakov, krájanie cibule či krájanie ovocia. Smelo si však ukrojíte krajec chleba, slaninku a nakrájate cibuľu pri každej príležitosti.

nôž Hultafors OK1

Puzdro, ktoré ladí s nožom

Základom je plastová tuba s odtokovým otvorom – presne tvarovaná na tento nôž. Vsuniete ho dnu jediným spôsobom, takže ľaváci si musia privyknúť na nepohodu. Nôž však v tubuse veľmi dobre drží a len tak ľahko ho nevytrasiete von. Ak si cez neho prevlečiete šnúru, môžete nosiť nožík na krku ak vám jeho prijateľná, 152-gramová hmotnosť nebude na obtiaž.

Nosný postroj je z pružného popruhu s veľkým až 80-milimetrovým prievlakom. Nespolieha sa však iba na obopínanie puzdra, ale aj na gombičku ktorá je pevne zacvaknutá v plastovom nosiči.

nôž Hultafors OK1

Takto vystrojený nôž zavesíte na opasok nohavíc bez toho aby vám zavadzal, dostanete ho na ktorýkoľvek popruh batoha  a ak príde na upevnenie z jeho vonkajšej strany, ľahko si poradíte s doplnkovým viazaním.

Nosný systém má aj prípravu na nosenie ferrocériovej tyčinky na kresanie. Ak máte svoju, zasuniete ju do pružného prievlaku. Ak nie, môžete si ju k nožu kúpiť tak, aby mu sedela na mieru. Cez otvor má prevlečené pružné lanko, ktoré funguje ako spoľahlivý, bezpečnostný zámok. Ide o zladený systém, na ktorom nenájdete jedinú chybičku.

nôž Hultafors OK1

Na potulky aj do tábora

Nôž je po vzore modelov pre remeselníkov vyladený pre všestrannosť a budete to pociťovať v každej situácii. Príprava paliva s hrúbkou do 80 milimetrov, zakladanie ohňa, spracovanie potravín, vyrezávanie a výroba drobnej výstroje – to všetko je rutina pri ktorej nemusíte brať ohľad na detaily.

Nečakajte jemnú, filigránsku manévrovateľnosť a úzkostlivú prácu so špičkou, dlhá a objemná rukoväť vás viac vedie do sily, vytrvalosti a výkonu. Nôž – hoci má iba 93-milimetrovú čepeľ – dokáže vďaka svojmu robustnému vyhotoveniu pod skúsenou rukou spraviť viac práce, akoby ste od neho čakali.

nôž Hultafors OK1

Jeho limitom nikdy nie je rukoväť, materiál ani geometria výbrusu – vždy je to iba dĺžka čepele.  A tá rozhodne nie je krátka, drží sa zdravého bushcraftového stredu.

Hultafors OK1 (22,55€) je odolný, výborne spracovaný nôž do prírody, na ktorý sa môžete spoľahnúť pri táborníctve, bushcrafte, ale aj pri ľahkých potulkách prírodou, pri ktorých očakávate prípravu ohniska a posedenie pri ňom. Páči sa nám jeho silové vyhotovenie s dôrazom na rukoväť, ale aj mimoriadne dobrá oceľ z ktorej je vyhotovená čepeľ. Ak často pracujete s drevom a húževnatými materiálmi, nečaká vás nekonečné brúsenie. Nôž udrží ostrý brit i pri neúnavnej práci s tvrdými drevinami.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár