Je v tom kus pôžitkárstva, pohody a slávnostnej atmosféry. Vybalíte z batoha občerstvenie, rozložíte pod košatým stromom poháre na stopkách a vo chvíli keď do nich nalejete iskrivé víno, zdá sa vám akoby ste sa ocitli na nevšednej, prírodnej hostine.

Ak v tejto chvíli pomýšľate na piknikové koše a rozkvitnutý čerešňový sad, vedzte že všetko môže byť úplne inak. Vďaka moderným materiálom a turistickému riadu môžete vyraziť skutočne naľahko. Zoznamujeme sa na potulkách krajom s vínnou karafou a skladacími pohármi na stopkách od GSI Outdoors.

vínna karafa a skladacie poháre GSI Outdoors

Sklenú fľašu necháte doma

Necelých 40 gramov váži karafa do ktorej sa pomestí 750 mililitrov vína. Akoby výrobca priamo počítal s tým, že doma vytiahnete korkovú zátku a obsah fľaše z obchodu prelejete do nového obalu. Karafa je po vzore ľahučkej litrovky H2O Lite vyrobená z vrstvenej, laminovanej fólie, ktorá je tentokrát doplnená hliníkovou bariérou.

Tá chráni cenný obsah pred pôsobením slnečných lúčov a zároveň funguje ako odrazný, tepelný štít.  Na prvý pohľad by ste mohli mať pocit, že ide o fóliu, s ktorou treba v batohu zaobchádzať mimoriadne citlivo. Pravdou však je, že ide o húževnatý materiál. ktorý je navrhnutý do terénu.

vínna karafa GSI Outdoors

Veľmi sa nám páči zátka, ktorá je akýmsi dvojstupňovým uzáverom. Ak odmontujete celú zostavu, ponúka sa vám plniaci otvor s priemerom, ktorý sa priveľmi nelíši od hrdla plastových fliaš. Ak však odskrutkujete iba vrchnú, guľkovú krytku, čaká vás príjemné prekvapenie.

Tenučká nálievka je vybavená silikónovou membránou, vďaka ktorej lejete víno s mimoriadnou zručnosťou a obratnosťou. Pred očami máte tenučký prúd, ktorý okamžite reaguje na pohyb vašich rúk. Nie sú tu bubliny, ktoré by búrili pokojnú hladinu, nemusíte stláčať vrecko, pretože víno má svoj vlastný ťah.

vínna karafa GSI Outdoors

Ak by ste hľadali tie správne slová, povedali by ste, že ani kvapka nepríde na zmar. Zátka je k vrecúšku GSI Outdoors Soft Sided Wine Carafe uviazaná šnúrkou, takže sa nestane, že by sa zo skalnej vyhliadky zagúľala kdesi do doliny.

Vypláchnuť a vysušiť

Cez hrdlo sa pri čistení do vnútra karafy nedostanete, takže bude fajn ak ju budete pre dobrú hygienu považovať za nádobu s jediným poslaním. Vždy, keď z nej vymyjete zvyšky vína, urobíte dobre ak ju necháte otvorenú na teplom mieste, aby sa z nej mohla všetka vlhkosť odpariť.

vínna karafa GSI Outdoors

Hoci bude vrecúško z vnútra dokonale čisté a suché, vždy budete cítiť jemný závan z vína, ktoré ste si so sebou na potulky niesli naposledy. Nič vám nebráni v tom, aby ste karafu používali aj na vodu, lepšie však bude ak zostanete iba pri víne.

Ak by ste predsa len šli do detailov a chceli mať vo veciach poriadok, na karafe je políčko pre popisky, kam si môžete zapísať poznámky. Ak máte svoju vínnu pivničku a nechcete miešať jedno s druhým, môžete si ku každému súdku pridružiť samostatnú karafu.

vínna karafa GSI Outdoors

Skladačka, ktorá vyzerá pekne

Krištáľ je príliš citlivý na to, aby ste ho so sebou nosili po horách. Zachovajte však dizajn, použite nový materiál, pridajte k tomu stavebnicový kumšt a máte vínový pohár na stopke s ktorým vás čakajú pôžitky v tradičnej atmosfére.

GSI Outdoors Nesting Wine Glass váži 65 gramov a je vyrobený z pružného a lesklého kopolyméru. Nečakajte dokonalú hru svetiel v jeho oblých líniách, slniečko vám pri pozornej obhliadke dá poznať že nejde o fúkané sklo.

skladacie poháre GSI Outdoors

Poháre však vyzerajú v prírode mimoriadne pekne a nemáte pocit že vás ktosi oklamal imitáciou. Práve naopak – atmosféra zostáva nedotknutá a vy rozmýšľate čo sa za týmito pohármi s objemom 275 milimetrov ukrýva.

Pevné a skladné

Odkrútite závit a razom máte v ruke dva dielce, ktoré šikovne zapadajú do seba. Kým stopku ukryjete v pohári, plochý podstavec má trojicu výstupkov ktoré sadnú do jeho lemu. Nejde iba o tom, že pohár sa v priebehu sekúnd zmenší na polovicu, aby v batohu neprekážal.

skladacie poháre GSI Outdoors

Stavebnica zvyšuje jeho tuhosť a odolnosť. Tým, že lem pohára je natiahnutý na kotviacich výstupkoch, oveľa lepšie odoláva bočnému tlaku. Znamená to, že ak v nešikovnosti plast nepoškriabete, nemusíte sa priveľmi obávať prasknutia. Použitý materiál je pružný a svojim spôsobom sa podobá na plasty z ktorých sa vyrábajú poľné fľaše. Skôr by ste ho unavili opakovaným ohýbaním ako praskli.

Ak patríte medzi tých, čo si potrpia na transportné vrecúška, budete si ho musieť nájsť alebo ušiť na mieru. K pohárom sa štandardne obaly nedodávajú. Existuje však kapsička, ktorá pojme karafu s dvomi pohármi tak, aby ste ju mohli nosiť prehodenú cez plece.

skladacie poháre GSI Outdoors

Oddávajte sa pôžitkom

Vo chvíli, keď si uvedomíte že máte pred sebou iný riad na aký ste zvyknutí pri vysokohorských potulkách, razom prídete na to že sa môžete do pohody oddávať pôžitkom. Všetko je podobné ako doma na terase, ibaže ste na mieste ktoré je oveľa krajšie.

Najstrojiť hostinu so všetkým čo k nej patrí je hračkou a ak máte zmysel pre takéto piknikovanie, potom sa vám nová výbava určite zapáči.

vínna karafa a skladacie poháre GSI Outdoors

Možno práve preto, že dizajnéri tentokrát pracovali viac s materiálmi ako so samotnou podstatou riadu. Nik tu nemení tvary, nezasahuje do zabehnutých štandardov. Všetko sa snaží verne kopírovať zážitky, ktoré poznáte z domova či chaty.

GSI Outdoors Soft Sided Wine Carafe 750ml (12,20€) GSI Outdoors Nesting Wine Glass (9,20€) tvoria ľahučkú, dokonale zladenú sadu pre vínne pôžitkárstvo na potulkách krajom. Umožnia vám vniesť slávu a civilizáciu do divočiny, bez ohľadu na to či sa túlate lesmi, alebo stúpate do kopcov. Skvelý výber materiálov a výborné funkčné zladenie vám dávajú príležitosť posedieť si rovnako príjemne ako doma, na chate, či na terase.

vínna karafa a skladacie poháre GSI Outdoors

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár