Sú to práve topánky, ktoré na potulkách krajom čelia najväčším výzvam. Musia ustáť členitosť terénu, neustále odieranie o skaly a sú v kontakte s blatom, vlhkosťou ale aj ľadovými kryštálmi snehu. Očakávame od nich spoľahlivosť v horúčavách i mraze.

Kým podrážka zo syntetických materiálov žije svojim vlastným životom, kožené zvršky a jazyky žiadajú pravidelnú údržbu. Práve vosky sú klasikou, ktorá funguje na zasnežených horách i v lúčnej rose dolín. Zoznamujeme sa s včelím voskom na obuv Granger´s G-Wax.

vosk na obuv Granger´s G-Wax

Vosk bez pridaných olejov

Nečakajte vláčny kondicionér na kožu, ktorý preniká pre zmäkčenie hlboko do jej štruktúry. V tomto prípade je všetko úplne inak. Vosk vytvorí na povrchu topánok vrstvičku, ktorá funguje ako ochranný štít voči vlhkosti a nečistotám. Je to, ako keď na drevenú podlahu nanesiete tvrdý vosk namiesto laku.

Kým je vosková vrstva neporušená, nohy zostanú zaručene v suchu. Ak sa však miestami naruší, je na vás aby ste ju opätovne obnovili. Spoznáte to skôr ako voda prenikne do topánok. Opotrebované miesta majú odlišný lesk ako okolité plochy. Takéto miesta sa vám ukážu nielen na okopaných častiach, ale i tam, kde sa koža ohýba stále v rovnakých, nakrčených líniách.

vosk na obuv Granger´s G-Wax

Granger´s G-Wax je poslednou z vrstiev, ktorú nanášate na hladký kožený povrch. Znesie sa so všetkými ostatnými prípravkami, ktoré používate na čistenie, zmäkčovanie a impregnovanie kože.

Koža zostáva dýchať

Ak nosíte kožené topánky s membránou, alebo si potrpíte na modely ktoré znesú desaťročia pohybu po skalách, bude sa vám páčiť že vosk nepreniká do štruktúry kože. Zachováva jej priedušnosť a nijako nevypĺňa jej póry. To preto, že výrobca nepoužil na zriedenie oleje ale rozpúšťadlá.

V plechovičke nájdete bielený včelý vosk s organickým rozpúšťadlom, ktorý má tuhú, konzistenciu. Za studena ho nanesiete na obuv handričkou. Ak sa rozpúšťadlo odparí, na koži zostane čistý vosk. Je iba na vás, či ho ponecháte v jeho matnom vzhľade, alebo sa pustíte do leštenia svojich kanád.

Keď sa vosk zoderie a opotrebuje, koža je opäť v stave, akoby ste vosk nikdy neboli použili. Práve tento opatrnícky prístup môže byť pri drahšej obuvi skutočne nápomocný.

vosk na obuv Granger´s G-Wax

Tuhší ako by ste čakali

Ak otvoríte plechovičku s voskom na slabo vykúrenej horskej chate, budete mať pocit že je takmer nemožné zachytiť vosk na bavlnenej handričke. Žiada sa od vás fyzický výkon nielen pri nanášaní, ale aj pri roztieraní vosku na topánkach.

Spravíte dobre, ak si údržbu obuvi nenecháte na poslednú chvíľu, ale vyhradíte si na túto prácu potrebný čas. I pri izbovej teplote sa môže zdať, že vosk je lepivejší ako ste zvyknutí a na prvýkrát budete mať pocit, že vzhľad je po nanášaní mimoriadne matný.

vosk na obuv Granger´s G-Wax

Držte sa však zásady nanášania v čo najtenšej vrstve a rýchlo zistíte, že naniesť dve či tri vrstvičky nie je úloha nad vaše sily. Ak by ste zo začiatku mali nezhody s plechovou škatuľkou, nehľadajte na nej závit, ani žiadnu pomoc pri odskrutkovávaní viečka.

Jednoducho zatlačte palcom na jeho spodnej časti pod nápisom a samo sa vyklopí na polcestu von.

vosk na obuv Granger´s G-Wax

Lesklé ako na promenádu

Vosk sa po zatuhnutí výborne leští a dosiahnete ním mimoriadne vysoký lesk. Ak to poznáte zo sveta vojenských leštitiel s kefou a bavlnenou handričkou, pravdepodobne viete o čom je reč.

Vosková vrstva sa však samovoľne vyleští i pri krátkych prechodoch zasneženou krajinou. Tuho zmrznutý, ale i jemný a lepivý sneh vyleštia voskový povrch s nevídanou zručnosťou. Bez toho aby ste pohli prstom, topánky sú nastrojené ako na promenádu.

vosk na obuv Granger´s G-Wax

Práve trvácnosť a odolnosť tohto tuhého vosku sa nám zapáčila v teréne. Nie je to žiadna citlivka, ktorá sa pozotiera a poodiera v členitom teréne. Tuhý vosk drží na svojom mieste a vytvára účinnú bariéru nielen proti vode, ale aj blatu ktoré neraz vykukne spopod snehu v koľajach.

Páči sa nám, že na vosk sa sneh nelepí pri odmäku ani intenzívnom mraze. Na postrehy z ostatných ročných období si ešte nejaký ten čas budeme musieť počkať.

Granger´s G-Wax (4,60€) je včelí vosk v jeho tuhej, odolnej podobe, ktorý nám v teréne predviedol svoju mimoriadnu odolnosť voči opotrebovaniu. Chráni kožené zvršky proti vlhkosti bez toho, aby prenikal do ich štruktúry. Znamená to, že predlžuje životnosť kože, neupcháva jej póry a nespôsobuje jej stvrdnutie ani pri dlhodobom používaní. Ak však máte vždy naponáhlo, nemusí sa vám páčiť jeho náročnejšie nanášanie. Pre tieto prípady má výrobca v ponuke mäkší, pastový vosk.

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár