Je to úplne nový zážitok, ktorý vás čaká pri otvorení balíčka s expedičnou stravou. Najprv vás zaujme pestrosť farieb a tvarov, potom sa k ním pripojí príjemná vôňa a keď sa vám na jazyku začnú rozlievať intenzívne ovocné chute, ste takmer vo vytržení.

Ovocie zbalené na cesty nemusí byť iba citlivkou, ktorá sa poddá po každom buchnáte, či mrazivom vrtochu počasia. Ak prejde starostlivou prípravou, zachová si svoju čerstvosť i sviežosť aj napriek tomu, že nadobro zmení svoju podobu. Zoznamujeme sa na potulkách krajom s ovocnými balíčkami LyoFood.

ovocné balíčky LyoFood

Preč s vodou

Je to takmer kozmická technológia. Ovocie sa schladí vo vákuovej komore a zotrvá v nej dovtedy, kým sa z neho neodparí posledná kvapôčka vody. Šťavnaté bobule, plody a ovocné rezy sa pomaly ale iste zmenia na ľahučkú penu s koncentrovanou chuťou.

Všade tam kde bola voda zostanú drobné póry, ktoré sú pripravené kedykoľvek ju prijať späť. Bez zmeny farby, chuti a vône vychádza z komory sušené ovocie, ktoré je pripravené osviežiť vás na potulkách. Hoci je ľahučké ako pierko, v každom z balíčkov sa ukrýva skutočná explózia chutí.

ovocné balíčky LyoFood

Ak ste sa už v minulosti stretli s lyofilizovanými jedlami, tušíte o čom je reč. Nečakajte cukrom presladené kúsky ovocia, ktoré sú raz ako hustá želatína, inokedy zasa ako pevné tabuľky skla. Každý kúsok je ako jemná pena, ktorá ožije pri kontakte s vodou.

Balenia po 30 gramov

Koľko ovocia sa ukrýva v každom z balíčkov? Ak sa pozriete na popisku s 30-gramovou hmotnosťou, môže sa vám to zdať málo. Ak si však uvedomíte že čerstvé ovocie obsahuje takmer 90 percent vody, rýchlo si vypočítate že máte pred sebou skutočne štedrú porciu ovocného šalátu.

ovocné balíčky LyoFood

Bariérové vrecúška sú lisované z viacerých vrstiev a ovocie v nich vydrží čerstvé niekoľko desiatok mesiacov. Odrežete vrch obalu, roztvoríte zips vrecúška a okamžite máte ovocie na očiach. Či ho miniete naraz, alebo si vezmete iba časť a balíček opäť uzavriete je iba na vás.

Dobré je však vedieť, do čoho idete. Lyofilizované ovocie je viac ako len prísada do ovsených vločiek, aby ste príjemnou chuťou prekryli fádny ovos. Je to naozajstný ovocný kokteil, ktorý si najviac vychutnáte vtedy ak ho necháte vyniknúť v plnej sile. Ak pridáte vodu, každý kúsok ožije svojou sviežosťou.

Nech sa vám stane inšpiráciou trojica našich zážitkov, ktoré nás vtiahli do nového, nepoznaného sveta.

ovocné balíčky LyoFood

Wild berry mix

V zimnej bielej krajine je to tak troška irónia. V balíčku nachádzate plody, ktoré v sezóne zbierate na svojich potulkách takmer za pochodu. Sú tu maliny, ostružiny a čučoriedky ktoré na prvý pohľad vyzerajú takmer rovnako dobre, ako keď ich trháte z kríčkov a šľahúňov. I so zatvorenými očami spoznáte po chuti každý z plodov ešte skôr, ako sa dostanú do kontaktu s vodou.

ovocné balíčky LyoFood

Každé z týchto ovocí má prirodzene kyslú chuť a mrazivý deň žiada nielen osvieženie ale aj zahriatie.

Ako z tohto ovocného kokteilu vytiahnuť maximum? Rozhodli sme sa pre prípravu, ktorá sa nesie v duchu ľahko naloženého batoha. Stačí pridať sušené mlieko v prášku a vodu z roztopeného snehu.

ovocné balíčky LyoFood

Ak v miske zo štyroch kopcových lyžíc sušeného mlieka pripravíte vo vlažnej vode kašu, ktorú dolejete horúcou vodou a ovocím z balíčka, čaká vás štedrá porcia ktorá naplní pollitrovú misku. Sladkosť mlieka vyváži kyslosť plodov a čaká vás asi ten najjemnejší ovocný nákyp, aký ste kedy ochutnali – svieži, teplý a s intenzínou chuťou ktorá vám ešte dlho zostáva na jazyku. Málokto by uveril, že na prípravu tejto dobroty vám stačia suroviny nie ťažšie ako pár desiatok gramov.

ovocné balíčky LyoFood

Fruity dream

Jablko, jahoda a kyslá čerešňa – to je pestrá zmes chutí ktorú si viete vyskladať z pamäti. Sladké a voňavé jabĺčka, kyslé jahody a čerešne, ktoré za svojou intenzívnou chuťou ukrývajú aj trpkasto-horkú arómu kôstok. Okamžite sme vedeli, že i táto kombinácia si bude so sušeným mliekom výborne rozumieť.

ovocné balíčky LyoFood

Tentokrát sme však chceli jedlo, ktoré dokáže dodať i štedrú dávku energie naviac. K dvom kopcovým lyžiciam sušeného mlieka sme pridali tri kopcové lyžice pšeničného kuskusu.

Možno práve tam je hranica, pri ktorej zostane ovocie stále hrať prvé husle. Bolo by na škodu utlmiť ovocnú chuť obilným plnivom.

ovocné balíčky LyoFood

Už dávno sme si zvykli na to, že kuskus znesie i zaliatie horúcou vodou z termosky ak nie je v mrazivom dni chuť vyberať z batoha varič a skladať ho na úpätí hôr. Vyšlo nám to k plnej spokojnosti i tentokrát. Ovocie krásne rozvinulo svoju chuť a celkom nás prekvapilo, akú dôležitú úlohu hrajú v tejto zmesi práve čerešne. Tú chuť musíte určite vyskúšať aj vy. A ak príde na ladenie chutí, škorica je úplne naj!

ovocné balíčky LyoFood

Exotic pleasure

Čakali by ste v balíčku s ovocím štvrťky malých pomarančov? Je to exotika, ktorá sa len tak nevidí. Pridajte k tomu kocky ananásu, plátky kiwi a kolieska banánov a máte pred sebou takmer vianočnú zmes južného ovocia. Všetko vyzerá úplne inak, ako to poznáte so stánkov so sušeným ovocím.

Pomaranč je prirodzene horkastý a ak sa nájde semienko, nie je to nič čo by vás malo zaskočiť.

ovocné balíčky LyoFood

Ananás je mimoriadne sladký, akoby bol vo svojej najväčšej zrelosti. Kiwi má sviežu, kyslú chuť a banán je viac o vôni ako o svojej chuti. Ak majú tieto ovocia vyniknúť v plnej kráse, treba ísť na to šikovne.

Dve lyžice medu, horúca voda a vrecúško popradského čaju banán čučoriedka. V takomto jemnom náleve si ovocie zachová chuť a aj zahriatie sa určite dostaví.

ovocné balíčky LyoFood

S výnimkou pomarančov, každé z ovocí nadobudne svoju prirodzenú konzistenciu – banány sa vám budú kĺzať po jazyku, ananásové kúsky budete rozhryzávať v plnej šťave. Len pomaranče nedokážu obživnúť do sviežej plnosti. Ich bunky sa už nikdy nenaplnia šťavou na prasknutie.

Táto ovocná zmes má priam slávnostnú chuť a určite sme boli radi, že sme zvolili práve takúto formu šalátu.

ovocné balíčky LyoFood

Ovocné expedičné balíčky LyoFood (od 3,50€) sú mimoriadne príjemným spestrením jedálnička na hory, pochody a výpravy do prírody. V húževnatom balení s mušou váhou si so sebou nesiete intenzívne chute, ktoré len tak ľahko mimo sezóny ničím nenahradíte. Nehľadajte za nimi kalórie, ktoré sa pri každom balíčku prehupnú zľahka cez stovku. Je v tom kus pozdvihnutia morálky, kulinárskeho pôžitku a vychutnávania. Ak je deň pod mrakom, po takomto súste ihneď dostanete žiarivú, slnečnú náladu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár