Je to štít voči všetkým mrzutostiam, ktoré sa mihajú pri potulkách prírodou pod nohami. Tam kde sa sneh tisne do topánok, kde sa lúka rosou snaží zmáčať nohavice a kde blato špliecha až do výšky členkov, tam kus technickej tkaniny stavia svoju bariéru.

Ak príde na turistické návleky, v pohotovosti sú po celý rok. Vždy padne vhod ak po ne siahnete do batoha, aby ste si udržali tempo svojho kroku a pohodlie. Od minulého leta nás na našich výletoch, pochodoch a túrach sprevádzajú návleky Zajo Gaiter Hike.

návleky Zajo Gaiter Hike

Ako veľké jablko

Veľmi rýchlo si privyknete na to, že máte návleky v batohu vždy so sebou. Nie je na nich nič, čo by vás brzdilo pri balení či ukladaní do tesného priečinku. Bez tuhých zipsov, visiacich popruhov či plastových spôn ich môžete hoci aj pokrčiť do hrče, ktorá nie je objemnejšia ako veľké jablko.

Je tak trocha na škodu, že výrobca zabudol na prepravné vrecúško, ktoré by pridalo kus komfortu naviac. Po vzore pláštenky by ste mohli mokré a zablatené návleky po použití zabaliť tak, aby vám neznečistili výstroj v batohu. Čisté návleky by vo svojom vrecku navyše držali svoj formát a tvar.

návleky Zajo Gaiter Hike

V improvizácii používame fóliové vrecko, nepremokavý textilný obal na mieru so sťahovacou šnúrkou by však bol oveľa lepší. Možno sa tak stane pri niektorom z ďalších modelov.

Jednoduché, avšak praktické

Vezmite úhľadný obdĺžnik technickej tkaniny,  prišite k nemu v troch radoch elastický pás s gumičkami a pridajte zips krytý úzkym záhybom légy. Pri týchto návlekoch vás nečaká žiadne ergonomické tvarovanie strihov, ani delenie do zón s rôznymi vlastnosťami materiálu. Všetko je jednoduché, avšak nadovšetko praktické.

návleky Zajo Gaiter Hike

Práve preto je dôležité, aby vám návleky veľkosťou presne sadli na lýtka. Vyrábajú sa v dvoch veľkostiach, pričom môžeme povedať že tá väčšia vám sadne i vtedy, ak sa vám iné značky v univerzálnej veľkosti zdajú byť priúzke. Návleky sa plne spoliehajú na kompresiu pevne všitých elastických pásov, takže tu nie je nič čo by ste mohli pritiahnuť alebo povoliť podľa potreby.

Ak raz gumičky zlyhajú, nedokážete ich vymeniť za nové. V tejto chvíli však nevieme povedať či sa tak stane o dva roky, päť alebo desať.

návleky Zajo Gaiter Hike

Obúvanie budete trénovať

Priložiť návlek na nohu, zatiahnuť zips, prichytiť háčik o šnúrku topánok a povytiahnuť vrchný lem ku kolenu. Hoci to vyzerá byť jednoduchá rutina, priveľmi záleží na tom, ako si ju natrénujete.

Ak sú vám návleky akurát, pravdepodobne ich budete zipsovať na zadnej strane. To žiada obratnosť, skúsenú ruku a dobre nacvičený ťah. Hoci majú zipsy s útlymi zúbkami veľké ťahače, niekedy sa stáva že jazdec zahryznete do lemovky. Látka je však hladká a uvoľníte ju s neveľkou námahou.

návleky Zajo Gaiter Hike

Ak máte v návlekoch dosť miesta, môžete ich zapínať vpredu a potom otočiť okolo lýtka aby ste ich ustrojili. Dá sa však predpokladať, že vo vysokom snehu budú voľnejšie a budete ich musieť na sezónu upraviť. V spodnej časti sú dve okované dierky, do ktorých si viete naviazať gumové lanko alebo šnúru pre ich brzdenie.

Najlepšie bude, ak si návleky pred kúpou vyskúšate priamo na sebe. Budete presne vedieť, čo vás čaká.

návleky Zajo Gaiter Hike

Neprepustia ani kvapku

Máme za sebou výdatné letné búrky, brodenie sa jesennou rozbahnenou krajinou, ale aj potulky zasneženými zimnými kopcami. Vždy sme boli spokojní s tým, ako dobre dokáže tkanina zabrániť tomu, aby voda prenikala dnu.

Bez toho, aby ste museli riešiť impregnáciu, môžete očakávať že voda a sneh sa pod návleky nedostanú. Tkanina z Nylonu s rip-stopovou úpravu má trvalú vodoodpudivú vrstvu na vonkajšej strane a dvojitý polyuretánový záter k tomu.

návleky Zajo Gaiter Hike

V lete sa stáva, že na rubovej strane objavíte biele pruhy, škvrny a mapy, ku ktorým neviete nájsť vysvetlenie. Ak sa však para zo štruktúry odparí, návleky vyzerajú opäť ako nové. Nenaľakajte sa toho, že tkanina sa rozchádza alebo odlučuje vo vrstvách. Je to kresba, ktorú vytvorila para.

Návleky sú svojim spôsobom priedušné, nie však tak aby ste pod nimi po celodennom nosení nenašli kvapky vyzrážanej vody. Nie je to však ako pod fóliou, kde sa dusíte vo vlastnej šťave. Čosi odchádza cez póry von, čosi vytiahne nahor látka nohavíc.

návleky Zajo Gaiter Hike

Keďže sú mechanické zipsy na zadnej strane, nemusíte sa trápiť ich zatekaním. Sú mimo dosahu snehu a blata i napriek tomu, že nie sú úplne kryté. Nikdy sme nemali starosti s ich samovoľným rozopínaním.

Údržba do pohody

Technická tkanina rýchlo vysychá a znesie umývanie v mydlovej vode. Ak sa však štruktúra zanesie blatom, nepodarí sa vám ho doma odstrániť k dokonalosti. Poradí si s ním s príchodom zimy sneh, ktorý návleky vyčistí takmer do stavu nových.

Po niekoľkomesačnom intenzívnom používaní sme si vzali všetky detaily pod drobnohľad. Šitie je bezchybné, na návlekoch nevieme nájsť žiadne predraté miesta, drobné kazy sa ukazujú iba na plastových podložkách pod kovovými očkami pre uviazanie napínacích šnúrok.

Návleky sú vo vynikajúcom stave a môžeme povedať, že ani háčiky nepredrali počas sezóny šnúrky na topánkach. Nič sa nemotorne nenaťahuje na nohách, návleky stále držia svoj tvar. Spokojnosť je preto na mieste.

návleky Zajo Gaiter Hike

Turistické návleky Zajo Gaiter Hike (12,90€) sú spoľahlivou a dobre navrhnutou ochranou pre obuv a nohavice do nepohody rozmarnej prírody. Prejdete s nimi bez nečakaných mrzutostí všetky ročné obdobia a stále budete mať pocit že všetko je práve tak ako má byť. Nepremokajú, nezostupujú lýtkom nadol, nevyhŕňajú sa vo vysokom snehu a ak príde na ich údržbu, stačí ich opláchnuť a vysušiť. 

návleky Zajo Gaiter Hike

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár