Je v tom tak troška irónia, že práve malé nožíky dokážu neraz zachrániť deň. V nečakanej situácii vytiahnete vreckový nôž a bez toho aby ste si to uvedomili, balík je otvorený, ceruzka zastrúhaná, bageta rozkrájaná a rozstrapkané nite oblečenia sú preč.

Ak príde na EDC nože, očakáva sa od nich pohotová všestrannosť. Ak sa k nej pritrafí aj podarený dizajn, všetko je ako má byť. Od minulej jesene sa zoznamujeme s taktickým vreckovým nožom Gerber Mini Swagger.

nôž Gerber Mini Swagger

Šikovný drobec

Zmizne pred pohľadmi v zovretej hrsti, vo vrecku ho takmer necítite a bez námahy ho pribalíte i do lekárničky alebo kapsičky s najpotrebnejšími vecami. Je to šikovný, malý, 82-gramový nožík, ktorý sa vďaka tmavému a matnému vyhotoveniu chvíľami javí byť menší ako v skutočnosti je.

Keď ho však otvoríte, zistíte že i s krátkou čepieľkou dokážete spraviť to čo vám práve treba. Nôž je od výroby výborne nabrúsený a ak ho z času na čas obtiahnete, budete ho považovať za malú, obratnú žiletku.

nôž Gerber Mini Swagger

Hoci je dizajn prísne taktický a snaží sa držať zabehnutých línií, stále vás čosi nutká aby ste sa s ním v prvých dňoch dôverne zoznámili. Vyberáte ho z vrecka, otvárate, zatvárate a snažíte sa ho dostať k práci.

Na mechaniku si privyknete

Keď po prvýkrát opriete palec o kolík na čepeli aby ste ju otvorili, zdá sa vám že čosi nie je v poriadku. Máte pocit, že musíte vynaložiť príliš veľa energie na to, aby ste nôž otvorili jednou rukou. Cítite tlak na palci, ostrá hrana kolíka sa vám zarezáva do kože a vyklápanie je pomalé, priam ospalé.

nôž Gerber Mini Swagger

Nôž vám však veľmi rýchlo ukáže, že je to iba vec správnej techniky. Po pár tréningových pokusoch už máte v podvedomí nacvičený dokonalý ťah. Nôž sa otvára ticho, pomaly avšak s nacvičenou istotou. Nie sú tu ložiská ktoré by vás hnali vpred, na čape sú iba klzné podložky z plastu. Ba aj pruženie zámku je tuhšie, ako by ste čakali.

Po čase si uvedomíte o čo ide. Hoci je nôž drobný, jeho vyhotovenie sa v ničom nelíši od väčších modelov. Mini Swagger po nich zdedil tuhosť a robustnosť. Nie je to nožíček, ktorý by sa vám pri preťažení rozpadol v ruke.

nôž Gerber Mini Swagger

Poctivé vyhotovenie

Nožík má klasickú rámovú konštrukciu s frame-lock uzamykaním. Zadná časť je z nerezovej ocele s črienením, predná je pre odľahčenie vyfrézovaná z kompozitu G10. Črienky sú vrúbkované, nešmýkajú sa ani v mokrých rukách.

Páči sa nám ako nožík pri práci sedí v ruke. Hoci je útly, máte nad ním plnú kontrolu a nezdá sa vám, že by vás čosi tlačilo. Hrany sú zaoblené, povrchy vyhladené a to aj na spone, ktorá je mimoriadne pevná a tuhá.

nôž Gerber Mini Swagger

Všetko sa znásobuje v ergonómii, ktorá vás priam pobáda k tomu, aby ste nožík používali pri prácach, ktoré žiadajú presnosť a precíznosť. Pod chvíľou máte pocit, akoby šlo o technický nôž, ktorý je určený pre drobné remeslá. Práca s kožou, či vyrezávanie šablón z papiera – pri takýchto výzvach dokáže predviesť svoje prednosti.

71 milimetrov ostria

Dĺžkou čepele sa Mini Swagger nevymyká zo štandardu, ktorý sa dá očakávať vo svete malých vreckových nožíkov. Vyhotovená je z nerezovky 7Cr17MoV, pri ktorej sa nebudete priveľmi trápiť údržbou. Stačí pár ťahov po keramickej ocieľke, obtiahnutie na koži s brúsnou pastou a opäť ste vo svete ostrých žiletiek.

nôž Gerber Mini Swagger

Pri útlej čepeli s vysokým plochým výbrusom a primeranou fazetkou nenarazíte na obmedzenia ocele a to ani v tenkej, končistej špičke. Budete rovnako spokojní pri krájaní potravín na desiatu, ako pri rezaní množstva kartónových škatúľ. Ba neraz sme po tomto noži siahli pri otváraní plastových obalov typu „blister“, ktoré žiadajú precízne vedenie ostrej špičky a rovnomerný tlak ruky.

Pri čistení troška prekáža vrúbkovaný reliéf vo vrchnej časti chrbta. Ak si zvyknete vreckovým nožom mazať na pečivo nátierky, nebude sa vám to priveľmi páčiť.

nôž Gerber Mini Swagger

Veľmi dobré pocity máme z pevnosti osadenia čepele a jej húževnatosti. Čap a zámok sú mimoriadne pevné, čepeľ ustojí aj bočný tlak. Pri pohľade na ňu takmer neuveríte, že má 2,8-milimetrovú hrúbku.

Pri tomto nožíku sme si obľúbili jeho obratnosť a manévrovateľnosť.

nôž Gerber Mini Swagger

Do nohavíc aj do batoha

Hoci je kolíček na oboch stranách čepele, nôž je ladený pre používanie pravákmi. Sponu, ktorá je naskrutkovaná na jeho ráme nemožno preložiť na opačnú stranu. Ak patríte medzi tých, čo sa spoliehajú na nožík zachytený sponou o okraj vrecka, mali by ste o tom vedieť ešte pred kúpou.

S útlou váhou sa dá nožík po prevlečení šnúry cez otvor nosiť aj na krku. Na povrázku si svoje miesto však nájde aj v batohu. Hoci je spracovaný tak, aby zniesol každodenné intenzívne používanie, svojim pevným vyhotovením sa môže stať i spoľahlivou zálohou vo výstroji.

nôž Gerber Mini Swagger

Gerber Mini Swagger (27,90€) je šikovný zatvárací EDC nožík, od ktorého môžete očakávať pevné a trvácne vyhotovenie. Má ostrú, obratnú čepeľ s končistou špičkou, vďaka ktorej sa môžete pustiť aj do drobnejších prác a remesiel. Údržba je nenáročná, konštrukcia spoľahlivá, v núdzovej situácii ho otvoríte jednou rukou. Osloví pekným taktickým dizajnom a útlym vyhotovením.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár