Konzervy a hotovky to majú v mrazoch spočítané. Keď vyrazíte do prírody na niekoľko dní, zo zásob sa stanú kusy nedostupného ľadu. Vojenské balíčky na tom nie sú o nič lepšie. Ak ste už niekedy dolovali z konzervy zamrznutú šunku alebo guláš z bariérového vrecúška, tušíte o čom je reč.

Ak sú však jedlá a suroviny zbavené vody a nie je v nich priveľa tuku, svoju podobu nezmenia ani v tých najväčších mrazoch. Ako sú na tom americké vojenské balíčky Cold Weather MRE? Pod bielym obalom sa ukrýva dobre vyladený obsah.

Cold Weather MRE

Dôverne známe balenie

Ak máte skúsenosti s M.R.E, spôsob akým je balená verzia do chladného počasia vás ničím neprekvapí. Je to vodotesné vrecúško z pevného plastu, ktoré otvoríte roztiahnutím vrchného zvaru. Vysypete z neho všetky jednotlivo balené sústa, lyžicu a príslušenstvo pre dochutenie a hygienu. Jediný pohľad na rozložené menu vám prezradí, čo vás čaká.

Každá dávka je určená pre 8 hodín výkonu, každé sústo je zabalené tak, aby ste ho mohli vyložiť do batoha na neskôr.

Cold Weather MRE

Hoci so sebou nesiete kopu plastov, bariérových fólií a húževnatých obalov, v nepohode za ne budete vďační. Nič sa vám nezmáča vodou, nič sa vám neprepichne v batohu. A ak príde na vonkajší obal, môžete ho používať ako pevný obal na svoju výstroj.

Horúce jedlo, ktoré zasýti

Všetko sa točí okolo hlavného jedla, ktoré vás zahreje a nadobro zasýti. Je ho za riadne veľkú misku, ktorá si dokáže nejaký čas udržať teplotu i v mrazivom počasí. Vysypete do nádoby obsah vrecúška, pridáte k nemu takmer pol litra vriacej vody a po niekoľkých minútach sa môžete pustiť do jedenia.

Cold Weather MRE

Čaká vás skutočné jedlo, ktoré bolo zbavené vody vymrazovaním. Vo vrecúšku s odsatým vzduchom máte pocit, akoby šlo o pevnú, hrboľatú tehličku. V skutočnosti však pozostáva z krehkých, pórovitých čiastok, ktoré možno poznáte z lyofilizovaných expedičných jedál. Kde zmizla voda, tam po nej zostal voľný priestor.

Kurča s ryžou chutí ako naozajstné rizoto. Jemne ochutené, slané s príjemnou chuťou mäsa. Nie je tam nič, čo by sa priečilo chuťovým zvyklostiam našinca.

Cold Weather MRE

Ak by ste takéto jedlo pripravili z expedičného vrecúška, boli by ste s ním plne spokojní. Štruktúra prezradí že ide o vymrazované jedlo, chuť však nie.

Nákyp z morských plodov vám zachutí ak sa vám rybie špeciality nepriečia. Sú to zemiaky nakrájané na kocky, medzi ktorými nájdete kúsky rýb, mušlí a plodov mora. Všetko je to zaliate slanou mliečnou omáčkou na spôsob nákypu, ktorý sa zvykne robiť v prímorských krajinách. Jedlo je svieže a chutné, má príjemnú vôňu mora.

Cold Weather MRE

Niektoré balíčky však delia hlavné jedlo na dve čiastky, z ktorých každá je presnou polovicou štandardnej dávky. Ak na popiske čítate že vás vo vnútri čaká praženica, druhou polovičkou bude ovsená kaša. Je to raňajkové menu v jeho klasickej podobe.

Hoci vajíčka so šunkou, syrom a zeleninou majú svoju príjemnú, typickú chuť, konzistencia je predsa len troška iná.

Cold Weather MRE

Ovsenú kašu riešiť netreba. Chutí práve tak, ako ktorákoľvek z turistického sortimentu. Je z instantných ovsených vločiek, so sladeným mliekom, s kúskami voňavého ovocia. Žiadny zázrak, ale je to osvedčená klasika.

Vo chvíli, keď do seba naložíte plnú misku horúceho jedla, určite prestanete pomýšľať na všetok hlad. Možno to budete chcieť už iba zaliať čímsi na spláchnutie.

Cold Weather MRE

Nápoje dokážu prekvapiť

Instantná káva, smotanová náhradka a cukor sa nájdu v príslušenstve každého menu. Špecialitou Cold Weater MRE sú však početné horúce nápoje, ktoré sa v rôznom počte nachádzajú v balíčkoch. Nik tu nepočíta s tým, že si vezmete pítko a začnete si v ňom zalievať jeden nápoj za druhým.

Všetky sú vo vrecúškach s ryskou, po ktorú ich dolejete horúcou vodou, aby ste ich riadne pretrepali. Kapučíno, mliečny šejk, čokoláda – objavujú sa znova a znova. Raz máte jeden nápoj, inokedy dva.

Cold Weather MRE

Iba zriedkavo sa stane že nájdete ovocný drink, ktorý si v chladnom počasí vďačne zalejete horúcou vodou.

Ak sme hovorili, že pre hlavné jedlo potrebujete pol litra vody, tentokrát sa s pol litrom vmestíte do všetkých nápojov a ešte vám čosi možno i vystane. Na umývanie však veľa teplej vody nepotrebujete. Ak je všade okolo sneh, misku vydrhnete v snehu a lyžicu môžete pokojne zlikvidovať s obalmi. V ďalšom balíčku bude zasa nová.

Cold Weather MRE

Prídavky vyberané s rozumom

Oriešky, sušené ovocie, pražená kukurica, slnečnicové semienka sú svojim spôsobom pribalené v každom z balíčkov a neraz sú vylepšené pomocou cukrového sirupu. Počíta sa s tým, že si z nich budete odsypávať, a pochrúmete ich za pochodu. Nie je tam nič, čo by vám mohlo v zime vypovedať poslušnosť.

Sušienky, krekry, tortily, chlebové náhradky či koláčiky sú zastúpené poskromnejšie ako v obyčajných, hnedých MRE dávkach.

Cold Weather MRE

Väčšinu kalórií ste dostali v hlavnom chode, prídavky sú skôr pre vylepšenie morálky. Všetko sa viac točí okolo jednoduchých cukrov a tukov ako škrobov. Zabudnite na arašidové maslo, syrovú nátierku či želé. Nič z toho tu nie je.

Želatínové cukríky, ovocné tyčinky a drobný sortiment výrobkov z predajnej siete s civilnými obalmi sú aj tu. Je ich poskromne a mnohé z nich vás troška zaskočia svojou tuhou podobou. Tyčinka, ktorá je pevná a tuhá i v sparnom lete naberie v mrazivom dni kus húževnatosti naviac. Ak nemáte zuby ako žralok, možno vám niektoré veci zostanú vo vrecku batoha.

Cold Weather MRE

Rýchlo a bez hrania

Hoci máte v balíčku pestrú mozaiku súst, v chladnej zime ich je pomenej. Nepočíta sa s tým, že sa budete na celte venovať pikniku. Jednoducho si v nepohode zasneženej krajiny zjete horúce jedlo, pridáte k nemu nápoj a zvyšok si odchrumkáte za pochodu. S pozdvihnutou morálkou, s plným bruchom a pocitom tepla, ktoré sa vo vás začína rozlievať so silami ktoré ste načerpali.

Zdá sa, akoby si pri týchto proviantných dávkach skutočne dali záležať na tom, aby ste na nich dokázali prežiť výzvy chladného kraja.

Cold Weather MRE

Cold Weater MRE je poctivá porcia plnohodnotného jedla a nápojov, ktoré vás zasýtia možno viac ako by ste čakali. Nie je to žiadna improvizácia z drobných pamlskov, ale hlavný chod mrazom vysušeného jedla, ku ktorému patrí pestrý kaleidoskop prídavkov. Ak máte k balíčku liter vody a ohrev, nemusíte sa báť noci, v ktorej sa budete s prázdnym bruchom triasť v spacáku od zimy.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár