Je to najmenšie ohnisko pre varenie v ešuse či na panvičke. Nazbierate zopár suchých konárov, položíte varnú nádobu na improvizovanú trojnožku a keď ste s varením hotoví, zem dáte do pôvodného stavu v priebehu minútky.

Nikomu by ani len nenapadlo, že práve tam ste si z batoha vybalili na pochode svoje dobroty, aby ste sa posilnili pred ďalšími kilometrami ktoré čakajú pred vami. Ak patríte medzi tých, čo s obľubou používajú na svojich potulkách drievkače, táto stabilná trojnožka sa vám určite zapáči.

Trojnožka z liesky

Živá, surová lieska je v ohni dostatočne odolná nielen pri opekaní na ražni, ale aj vtedy ak sa z nej rozhodnete vyrobiť podperu pod varnú nádobu. Nájdete si živý konár ktorý je hrubší ako palec, narežete si z neho tri 25-centimetrové kúsky a každý z nich opracujete podobne, ako keď vyrábate kolíky na celtu.

Na jednom konci zastrúhate končistý hrot, na druhom troška orežete hrany, aby sa vám pri zatĺkaní do tvrdej zeme kolík nerozštiepil. Všetko sa dá zvládnuť pomocou noža a malého tĺku, ak však máte pílku alebo sekerku, všetko ide rýchlejšie.

Držte sa dna nádoby

V akom spone nabijete kolíky do zeme, to záleží hlavne na veľkosti nádoby. Potrebujete stabilitu, aby ste ešus alebo panvičku neprekotili pri miešaní. Pozrite sa na veľkosť dna, premietnite si ho na lesnú hrabanku a pustite sa do zatĺkania kolíkov.

S 25-centimetrovou dĺžkou získate silnú oporu aj v ľahkej zemi a hrubej vrstve hrabanky. Ak je zem príliš tuhá a kamenistá, kolíky budete musieť skrátiť. Nechcete, aby bola nádoba 20 centimetrov nad zemou – plameň by vám tak vysoko nedosiahol. Čím nižšie sa s nádobou dostanete, tým lepšie.

Prednosťou trojnožky je, že sa dá do zeme nabiť aj v nerovnom teréne a pri troch bodoch sa vám nádoba nebude nikdy kývať zo strany na stranu.

Paličky ako do drievkača

Palivom sú vám tenké konáre a paličky pripravené práve tak, ako ich hotovíte do drievkača. Nalámete ich, naštiepate nožom a pripravíte si ich na kôpku pre priebežné prikladanie. Pri varení potrebujete stabilný plameň, pri drobnom ohnisku nebudete mať čas na to, aby ste improvizovali a hľadali palivo za behu.

Výborné sú suché borovicové šišky, dlhšie konáre musíte neustále prisúvať do stredu. Aj keď ste vo voľnom priestore, oheň nie je väčší ako ten v drievkači. Ibaže tentokrát je ohnisko dostupné z každej strany a chýba vám prirodzené závetrie. Pomôže vám batoh, alebo aj to ak sa usadíte na náveternú stranu.

Hlavne nevyliať

Ak ste nikdy neukladali panvičku na trojnožku, mali by ste vedieť to najdôležitejšie. Najťažšia je na tej strane, kde je rúčka. Aby ste udržali rovnováhu, musíte ju položiť tak, aby jeden kolík bol pod rúčkou a dva ostatné na protiľahlej strane. Vďaka tomu získate pevnú a stabilnú oporou i vtedy, ak rúčku pri miešaní pustíte.

Ovsená kaša, lečo s párkom, konzerva, horúci čaj alebo dobre zachladená pečeň z termosky? Nech sa púšťate do čohokoľvek, na troch lieskových nohách budete mať s plameňom z dreva rovnaký výkon, ako z výkonného plynového variča.

I keď v zime sa do toho na snehu asi púšťať nebudete, hlavne na zamrznutej zemi, v tuláckej trojsezónne to však funguje dokonale.

Nezabudnite upratať

Ak kolíkmi zakývate do strán, poľahky ich vyberiete zo zeme. Na lesnej hrabanke zostanú už iba tlejúce uhlíky a zvyšky nedohoreného dreva. Ak ich zodvihnete a rozhodíte po okolí, alebo ukryjete pod nábehy koreňov, nezostane po vás stopa. A ak ohoreté miesto, nie väčšie ako dve dlane zakryjete, bude to rovnako.

Takéto ohnisko sa patrí používať na miestach, kde ste jednorazovým, dočasným hosťom. Tak ako ste nepozorovaní prišli, tak ste po sebe všetko zanechali v pôvodnom, neporušenom stave. Funguje to i na lúke, po liesku si však budete musieť zabehnúť k jej okraju.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár