Je to klasika každého batoha. Kus chleba a k nemu čosi na prilepšenie. Hoci by sa mohlo zdať, že ide o jedno z najfádnejších jedál na cesty, všetko môže byť úplne inak. Vezmite krajec, ohrejte ho na grile a máte voňavú hrianku – krehkú na povrchu a parou presýtenú vo vnútri.

Ak ste už niekedy skúšali čosi podobné na ohnisku, viete o čom je reč. S plynovým varičom v batohu je to však iné. Potrebujete pomoc, aby ste z mäkkej striedky nad prudkým plameňom razom neupiekli uhlík. Zoznamujeme sa na potulkách krajom so šikovným hriankovačom GSI Outdoors Glacier Stainless Toaster.

hriankovač GSI Outdoors Glacier Stainless Toaster

Premena, ktorá stojí za to

Hoci sa za pečením hrianok ukrýva kus pôžitkárstva, v skutočnosti nejde o žiadnu veľkú vedu. Ak má chlieb dostatok času na to aby sa prehrial, para ktorá sa v krajci uvoľní spustí lavínu premien. Striedka zohriata parou zmäkne, okolím sa začne šíriť prenikavá vôňa pečenia a všetko je razom akési čerstvejšie a chutnejšie – ako z pekárenskej pece. Pridajte k tomu povrch, ktorý sa do chrumkava opečie nad plameňom a máte jednu chuť naviac.

V chladných mesiacoch si vychutnáte práve tú čerstvosť a chuť. Aj keď studený vzduch hrianku ochladí v priebehu desiatok sekúnd, ten rozdiel stojí za to. Iné je to však v ostatných častiach roka. Na horúcej hrianke sa vám rozpustí maslo, povolí paštéta, ale i džem alebo syr. Zvyškové teplo pomôže rozvinúť ďalšie chute.

hriankovač GSI Outdoors Glacier Stainless Toaster

Menší ako  panvička

Hneď na začiatok vás upúta malé a kompaktné balenie. Ak niekomu ukážete tenkú látkovú kapsičku, ktorá vyzerá ako by ste v nej mali cédečko, asi vám nik neuverí že je vo vnútri hriankovač. Roztvoríte suchý zips, vytiahnete hriankovač a skúmavo prezeráte šikovnú stavebnicu.

Nie je tu nič čo by ste museli spájať, zasúvať, blokovať poistkou – jednoducho vyklopíte rúčku a hriankovač sa zostaví sám. Časti plechového šasi sa pootočia na drôtenom ráme a hriankovač je na svete. Podobné je to aj s balením. Zatlačíte prstom na jednu z bočníc a zvyšok sa uľahne do plochého tvaru.

hriankovač GSI Outdoors Glacier Stainless Toaster

S váhou 155 gramov a plochým, malým vyhotovením je tento hriankovač menší ako ktorákoľvek iná panvička, ktorú by ste použili na opekanie chleba. Nám sa osvedčilo výbavu troška vylepšiť. Keďže výplet pletiva sa do kapsičky pri balení a vybaľovaní zachytáva, hriankovač balíme do medzivrstvy z pergamenového papiera.

Vďaka nemu je balenie rýchlejšie, vybaľovanie bezpečnejšie a ak príde na čistú pracovnú plochu pre prípravu občerstvenia, voskovaný papier ju vyčarí i na dažďom premáčanom pni.

hriankovač GSI Outdoors Glacier Stainless Toaster

Teplo namiesto plameňa

Bez ohľadu na to, aký horák namontujete na plynovú kartušu, vždy sa nad tryskami ukážu mocné, modré plamene. Tie chlieb spália na uhoľ namiesto toho aby ho opiekli. Hriankovač má na svojej spodnej časti hustú mriežku, na ktorej sa plameň zmení na sálajúce teplo.

V dosahu plameňa sa rozpáli do červena a keď plameň stiahnete tak aby neprechádzal cez mriežku nahor, máte pred sebou malý, infračervený žiarič. Práve vďaka nemu je možné využiť plynový plameň i na hriankovanie.

hriankovač GSI Outdoors Glacier Stainless Toaster

Každý horák je iný a od neho sa bude odvíjať i veľkosť červenej plôšky. Nečakajte, že nad malým turbohorákom vytvoríte veľký, rozžeravený radiátor na hriankovanie. Vo vašich službách je i závetrie, ktoré sa snaží udržať teplo pod hriankou.

Najlepšia stratégia

Ak hneď na začiatok pochopíte ako sa veci majú,  hrianky budete piecť s nacvičenou šikovnosťou. To, že hriankovač položíte spodným drôteným rámom na tri ramená horáka je fajn. Berte to ako odkladacie miesto. Pri pečení hrianky sa však chopte rúčky a pohybujte hriankovačom nad plameňom. Tak dosiahnete viac či menej rovnomerné prepečenie najprv z jednej, a potom i z druhej strany.

hriankovač GSI Outdoors Glacier Stainless Toaster

Nápomocný vám je pohľad na stúpajúcu paru, ktorá akoby vám ukazovala čo sa deje na spodnej strane. Para sa ukáže vždy skôr ako vôňa opečeného chlebíka. Určite neukladajte hriankovač na horák priamo jeho mriežkou, nahriata by sa predsa len mohla časom vytiahnuť.

Nemyslíme si, že  by ste mali na hriankovači opekať i slaninku, špekáčiky či iné dobroty. Všetko čo upadá na mriežku sa spáli na uhoľ, mastný povlak bude iste väčšou galibou ako pár spálených suchých omrviniek.

hriankovač GSI Outdoors Glacier Stainless Toaster

Od pôžitku k návyku

Rýchlo prídete na to, že hrianky sa pečú tak rýchlo, akoby ste z plynu ani nič neminuli. S plochým hriankovačom v batohu a veľmi rýchlym hriankovaním prerastú plánované pôžitky rýchlo do rutiny všedného dňa. Ak vytiahnete chlieb, jednoducho siahnete i po kartuši, horáku a hriankovači.

Hoci na našich obrázkoch vidíte, že používame 230-gramovú kartušu s horákom z varnej sady, úspornú a odľahčenú verziu si ľahko vystaviate zo 100-gramovej kartuše a plastovej trojnožky pre jej stabilizáciu.  Hriankovač nie je tak veľký, aby mu takáto stabilizácia nestačila.

hriankovač GSI Outdoors Glacier Stainless Toaster

Na doterajších potulkách sme sa presvedčili o tom, že hriankovač je praktickou a spoľahlivou výbavou bez ohľadu na to, či sa venujete v prírode aktívnemu športu, alebo len vyrážate na potulky revírom či prechádzku poza humná. Ako je na tom trvácnosť, to ukáže až čas a my sem určite v retrospektíve ďalšie postrehy pridáme.

GSI Outdoors Glacier Stainless Toaster (12,20€) je šikovným doplnkom pre plynový varič, vďaka ktorému v teréne premeníte odstáty, zaparený a navlhnutý chlieb na skutočnú delikatesu. Nad sálajúcim teplom zmäkne striedka, objaví sa vôňa a chrumkavý povrch prinesie i ďalšiu chuť naviac. Ak k tomu máte čosi na prilepšenie – hoci by to bola len paštéta zohriata vo vrecku – môžete v minúte sedieť pri občerstvení, ktoré vám pripomenie pohodu jedálne vo vašom domove.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár