Je to malý raj v tichom kútiku prírody. Zhodíte z chrbta batoh, usadíte sa pri ohnisku a keď sa po celodennom oddychu minie deň, uložíte sa na spánok. S dobrým pocitom, že máte okolo seba zázemie, ktoré dôverne poznáte do posledného detailu.

Ak príde na budovanie zálesáckych táborov, musíte mať viac zdravého rozumu ako rozmarných snov a fantázií. Inak sa môže ľahko stať, že sa vaše dobrodružstvo skončí skôr, ako sa dostanete do víťazného finále. Čo všetko by ste mali mať na pamäti?

Miesto, kam nevstúpi noha

Dobré miesto pre budovanie tábora vyberiete len vtedy, ak dobre poznáte miestne pomery. Len zákutia, nepopulárne, vzdialené od lesných ciest a ukryté pred ruchom majú šancu poslúžiť dlhodobo. V lese nie ste sami, vstupujú do neho z rôznych dôvodov aj iní ľudia s ktorými musíte vychádzať.

Poľovníci sa držia svojich návykov a zvyklostí. Pohybujú sa na svojich trasách, majú svoje miesta pre postriežku a časti revíru v ktorých každoročne uskutočňujú spoločné poľovačky s nadhánkou zveri. Ak ste mimo dosahu, ste v súkromí a bezpečí po celý rok, alebo aspoň mimo sezóny ich zvýšenej aktivity.

Lesní hospodári sa venujú ťažbe, preriezkam, prebierkam ale i spracovaniu kalamít. Riadia sa plánom, ktorý je pripravený na desať rokov vopred. Pôsobia iba na parcelách lesných porastov, mnohé môžete vypozorovať, odhadnúť a dozvedieť sa.

Do lesa prichádzajú aj cyklisti, motorkári, hubári a ľudia ktorí sa snažia vyvetrať hlavu a vyvenčiť svojich psíkov. Ak ste mimo ich ruchu, váš tábor môže zostať nepovšimnutý. Najviac by ste si však mali všímať návyky zveri. Nie je dobrý nápad vystavať si tábor na mieste, kde sa chodí zver váľať v bahne, alebo kde prebieha každoročne ruja.

Tábor, to nie je iba miesto ktoré má svoju tvár na jar, v lete či na jeseň. V zime v poraste holých stromov môže svietiť na kilometre do diaľky, ba i stopy v snehu môžu upozorňovať na to, že chodíte na svoje miesto. A ak príde na varenie či zohrievanie sa, vždy je z toho svetlo a dym.

Ohnisko je základ

Viac ako čokoľvek ostatné potrebujete ohnisko. Okolo neho sa točia všetky aktivity a práve ohnisko môže byť vašou vizitkou, ak ktosi príde na vaše miesto. Nájdite si preň polohu záveternú, mimo spletí koreňov stromov, na  mieste bezpečnom pre otvorený oheň. Odkopte lesnú hrabanku, obkoleste ohnisko skalami a ak je to možné, vyrobte si k nemu aj zástenu.

Ak pridáte drevené podpery a priečky pre kotlík, kanvičku alebo varnú prípravu, okamžite dávate signál že je to miesto kam ktosi chodí tráviť viac času ako na opečenie jediného špekáčiku. Je dôležité aby bolo okolo ohniska vždy čisto, aby ste popol vždy rozptyľovali neviditeľne v okolí a ak je prichystané drevo, nech je také aké do ohňa patrí. Zodpovedný prístup je na prvom mieste.

Pohodlie pre sedenie

Vždy budete v tábore posedávať, nik nevydrží stáť na nohách celý deň. Môžete si poviazať drevené stoličky z liesok, môžete si vybudovať lavice z guľatiny. Hlavné je, aby ste si tým spríjemnili sedenie. Práve dobré sedenie vás bude chrániť pred chladnou zemou, mokrou hrabankou či chladom ktorý sa podvečer zakráda pri zemi.

Ak použijete prírodné materiály, snažte sa aby vaše výtvory zostali bezpečné pre zver i náhodných návštevníkov. Ak sa zaobídete bez spojovacieho materiálu, ste králi. Ak použijete klince, stále dobre. Keď sa však pustíte do viazania, robte to tak aby nikde netrčali metre špagátu a nemohla sa do nich zver zamotať ani vtedy, ak sa vaše dielka po čase rozpadnú. Používajte prírodné motúzy, radšej tenšie ako hrubé.

Voda nie je všade

Ak chodíte do tábora len sedieť, vyrezávať, hádzať šípky na terč, opekať, čítať knižky a vetrať si hlavu, všetko čo potrebujete si prinesiete so sebou. Ak sa však chystáte na veľké guláše a pobyty s prespaním, je fajn ak máte v dosahu vodu. Nemala by však byť tesne v tábore – k bystrinám chodí zver, k studničkám zasa ľudia.

Stačí ak si zmapujete okolie. Ak nie je vodný zdroj ďalej ako na pol hodinu chôdze, hravo si do tábora donesiete vždy toľko vody, koľko jej potrebujete. Nepreceňujte dôležitosť studničiek, nikdy nebudete mať toľko času a chuti, aby ste v tábore zotrvali veľa dní po sebe.

Nocľah s istotou

Víkendy a nocovania v tábore žiadajú kúsok výbavy naviac. Ak ste fanúšikmi hamák, zaujímať vás budú všetky stromy a možno chvíľku potrvá, kým nájdete tie správne miesta, aby ste všetko zladili k plnej spokojnosti. Chcete mať pekne porozkladané nielen hamaky samotné, ale aj celty ktorými ich budete prikrývať v neistom počasí. To všetko žiada nielen správny rozostup stromov, ale aj priestor naokolo.

Ak má mať tábor tvar kruhu alebo polkruhu, ak majú všetci vidieť zo svojich závesných postelí na seba, chce to trocha špekulovania. Isté je, že ak raz zavediete nejaký poriadok, bude sa od neho odvíjať v tábore všetko ostatné. Myslite na detaily, na miesta kde budú batohy, na hojdanie cez deň a chrápanie v noci.

Príjemným riešením sú aj lavice na spanie, na ktorých si priamo rozložíte svoj spací vak a možno i celtu ak treba. Každá lavica musí byť pre pohodlie aspoň dva metre dlhá a sedemdesiat centimetrov široká ak je z guľatiny. Podvihne vás zo zeme, ochráni pred chladom.

Prístrešok pre nečas

Prístrešok je úplne posledná vec, ktorú budujete v tábore. Potrebovať ho budete iba v silnom vetre, daždi alebo príliš chladnom počasí ak ho spravíte tak, aby dokázal poskytnúť ochranu. Znie to možno zvláštne, ale mnohí stavajú prístrešok ako prvý, hoci ho možno vôbec nepotrebujú a nevyužijú.

Držte sa materiálov ktoré sú dostupné na mieste, ale nebojte sa siahnuť po pevnej plachte, ktorá dokáže ochrániť pred všetkými formami nečasu. Prístrešok musí odolať silným vetrom, nesmie byť prekážkou lesnému životu. Myslite na výdatné dažde, ale aj na váhu snehu, ktorý sa môže navaliť. Ak vnútro naplníte suchým lístím, budete sa v ňom cítiť príjemne. A možno aj líška, ktorá tam bude chodiť prespávať.

Nebudujte prístrešky ktoré nemajú šancu prežiť. Niet horšej vizitky, ako keď po vás zostane na mieste rumovisko, chaos a neporiadok.

Koridory zosilnia pocit zázemia

Hoci svojim pôsobením v tábore a močením po jeho obvode vytvoríte pachovú stopu ktorá postupne odkloní od tohto miesta zver, niekedy vám terén sám napovie, kde je fajn postaviť nízky, ochranný koridor. Ak to nespoznáte sami, ukáže vám to srnec ktorý nabúra do šnúry vašej hamaky uprostred noci.

Bariéry sú dostatočným signálom na to, aby zmenili návyky zveri, ktorá si svoje prte posunie o vrstevnicu nižšie aby sa vášmu miestu vyhla. Súčasne tak získate závetrie a možno sa vám podarí aj spomaliť prúdenie chladného povetria do tábora.

Tábor je vašou vizitkou

Vždy sa pri odchode obzrite ako tábor vyzerá. Ak pôsobí dojmom brlohu bezdomovcov, putiky pre alkoholikov či zasvineného kúta, kam chodí robiť nezbedy mládež, čosi je zle. Tábor má byť čistý a uhladený, akoby vravel – poď si posedieť, vítam ťa. Ak budeš odchádzať, navráť ma späť na poriadok.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

3 KOMENTÁROV

  1. Dobry den
    Velmi pekny navod 🙂 Hlavne ta koncovka o poriadku v lese ma potesila ….. To je to co dnes nam ludom chyba… Prideme tam vsetko si tam donesieme ale to co bolo predtym plne a teraz je prazdne tam nechame a tym padom za nejaky cas uz bude malo miest kde to bude vypadat tak krasne ze sa cloveku bude ziadat tam zostat a nacerpat silu 🙂
    Este raz dakujem … rad na Vase stranky chodim

Pridaj komentár