Soľ, korenie, rasca, majoránka, mletá paprika a škorica – hoci to na prvý pohľad vyzerá ako základná výbava do kredenca, v skutočnosti ide o zázemie pre potulky krajom. Vezmete z poličky vrecúška, odsypete z nich do soľničky-koreničky a môžete sa oddávať túlaniu za humnami i na horách.

Ak príde na pikniky, grilovačky a varenie v prírode, je fajn ak dokážete každé sústo jedla doladiť k dokonalosti. Práve koreniny dokážu aj z fádnych surovín vytiahnuť príjemné chute. Zoznamujeme sa so šikovnou turistickou koreničkou GSI Outdoors Spice Missile.

korenička GSI Outdoors Spice Missile

Útla a pestrá zároveň

Nečakajte žiadne objemné bremeno, netrápte sa s váhou ktorú nosíte naviac. Táto 60-gramová korenička je navrhnutá tak, aby ste mali so sebou práve takú zásobu korenín, ktorú miniete v priebehu niekoľkých dní. Všetko sa točí okolo pestrosti chutí a modulárnosti, ktorá sa vám čoskoro zapáči.

Hoci korenička nie je väčšia ako LED lampáš, vo svojom vnútri ukrýva šesť oddelených priestorov. Cez priesvitné steny vidíte čo kde je a v každej chvíli máte prehľad o jej naplnení.

korenička GSI Outdoors Spice Missile

Výrobca nezabudol na nálepky s popiskami pre prehľadné značenie. My však máme pocit že sa zaobídeme aj bez nich. Raketa so šiestimi priečinkami nie je bludisko, v ktorom by sa dalo stratiť.

Chvíľu potrvá, kým si uvedomíte že korenička má väčšiu kapacitu, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Zaoblené steny akoby zmenšovali obraz a aj priečinky siahajú až po vrch závitu, ktorý tvorí takmer polovičku výšky poschodí. Ak to vezmete na vedomie, ste v obraze.

korenička GSI Outdoors Spice Missile

Plnenie s pomôckou

V každom poschodí sú dve komôrky, ktoré vzájomne oddeľuje tenká priečka. Aby bolo ich plnenie jednoduchšie, v základni sa pod oranžovým krytom ukrýva krytka s polovičným predelom. Znamená to, že po jej nasadení bude jedna komôrka odkrytá pre plnenie a druhá zostane zakrytá. Vďaka tomu sa vám pri plnení nič nepomieša.

Každá z komôrok má objem 4 mililitre, čo je približne jedna plná, veľká čajová lyžička. My sme koreničku plnili priamo z vrecúšok, ak si však pomôžete lyžičkou môže to byť jednoduchšie. Naplníte jednu komôrku, potom druhú a zavriete ich viečkom s dierkami.

korenička GSI Outdoors Spice Missile

Tie sú pomerne veľké a navrhnuté tak, aby vždy solila alebo korenila iba jedna časť. Páči sa nám mäkký a pružný plast z ktorého sú vyrobené, ako aj obvodové rebrovanie, vďaka ktorému viečko otočíte i so skrehnutými rukami. Manipulácia je naozaj pohodlná, bez trápenia.

Stavebnica na želanie

Rýchlo prídete na to, že závit ktorým sú pospájané poschodia s krytkou sú úplne rovnaké ako na PET fľašiach. Korenička, akoby vás priam vábila k tomu, aby ste sa s ňou zahrávali.

korenička GSI Outdoors Spice Missile

Ak zavriete iba spodný diel, máte malú soľničku-koreničku. Ak postavíte na seba dve poschodia, máte so sebou štyri koreniny. Ak to vezmete ako komplet, máte ich šesť.

Každú časť, ktorú by ste pri počítaní gramov zámerne nechali doma môžete uzavrieť vrchnákom z PET fľaše, aby vám pri skladovaní koreniny nevprchali a nezvlhli. My môžeme z terénu potvrdiť, že v tejto stavebnici všetko dosadá a lícuje tak ako má, takže vlhkosť nemá šancu preniknúť dnu.

korenička GSI Outdoors Spice Missile

Doposiaľ sme sa nestretli ani s tým, že by sa koreniny vysýpali do medzipriestoru, alebo vzájomne miešali. Viečka dosadajú tesne na dno ďalšieho z poschodí, takže každá otvorená komôrka je svojim spôsobom utesnená a chránená.

Neobracajte ju hore dnom

Že má korenička na viečkach veľké otvory ktoré sa nezanášajú, to sme už spomínali. Dôležité je aby ste na to nezabudli v začiatkoch vašich kulinárskych dobrodružstiev. Neobracajte ju hore dnom, ale pri naklonení po nej poklepávajte ukazovákom. Tak sa vám na chlieb, do varnej nádoby či na grilované sústo usype len toľko soli a korenia, koľko naozaj chcete.

korenička GSI Outdoors Spice Missile

Šesť priečinkov je pre pestré varenie skutočne dosť – všetko ladí so zvyklosťami našej kuchyne. Budete mať so sebou všetky základné chute pre slané pokrmy a škoricu ako bonus pre všetky sladké jedlá. Bylinky si môžete doplniť vždy podľa možností a príležitostí priamo z prírody.

Našu zostavu korenín si však hravo môžete doladiť. Ak nie ste fanúšikmi mletej papriky, šupnete si namiesto nej sušený granulovaný cesnak a máte ďalšiu výraznú chuť naviac. Fantázii sa medze nekladú.

korenička GSI Outdoors Spice Missile

Objem naviac

Ak vám pripadne úloha kuchára pre početnejšiu skupinu, mali by ste vedieť že rovnakú koreničku, avšak s päťnásobným objemom vyrába firma GSI Outdoors pod názvom Spice Rocket. Je ako väčšia, objemnejšia sestra s rovnakým spôsobom používania.

GSI Outdoors Spice Missile (12,20€) je šikovná korenička, s ktorou si na potulky krajom odnesiete pol tucta chutí v malom, kompaktnom balení. Páči sa nám jej spoľahlivosť, ale aj praktické použitie pri ktorom vás nepotrápia viečka a závity ani vtedy, ak máte chladom skrehnuté ruky. Ľahko sa plní, vždy máte prehľad o jej náplni a ak príde na materiály z ktorých je vyrobená, vzbudili v nás dôveru. Ide o modulárnu stavebnicu, ktorú si môžete kedykoľvek zmenšiť podľa potreby.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár