Malá plechová škatuľka a v nej kus bielej handričky na žltom vosku. Ak sa po prvýkrát z cudzieho batohu vykotúľa tento zázrak, možno ani neviete o čo ide. Upúta vás príjemná vôňa a snažíte sa rozpomenúť, kde ste už čosi podobné zavoňali.

Keď však príde reč na včelí vosk, máte vo veci jasno. Je to čistý prírodný materiál, z ktorého včielky stavajú svoje zásobárne a škôlky. Ak však viete ako s ním naložiť, dokáže vám byť nápomocný pri potulkách krajom i pri údržbe vašej zálesáckej výbavy.

Včelí vosk je tuhý

Vosk z rozpustených včelích plástov je príliš tuhý na to, aby sa dal bez nahriatia použiť. Na handričku ho bez tepla nedostanete a ak je v plechovičke tak je v chlade uväznený pod jej obrubou. Iba ak by ste ho nožom naškrabali na jemné hoblinky.

Musíte ho rozriediť, aby sa stal o máličko mäkším a ochotnejším k otieraniu. Najlepší je ľanový olej. Ak ho použijete k čistému včeliemu vosku v potravinárskej kvalite, nebudú na vás striehnuť žiadne nástrahy a obmedzenia. I keby ste sa rozhodli zjesť takto nariedený vosk medzi dvomi krajcami chleba, nijako by vám neublížil.

Sobáš vo vodnom kúpeli

Aby sa tuhý vosk spojil s tekutým olejom, pomôcť im treba teplom. Najlepšie vo vodnom kúpeli, v ktorom sa vosk neprehreje a nestratí farbu. Nakrájate si na papier 3 diely vosku, preklopíte ho do kovovej misky, prilejete 7 dielov ľanového oleja a ohrievate.

Vo vodnom kúpeli potrvá iba niekoľko minút, kým sa všetko pekne roztopí na priehľadnú, žltú kvapalinu.

Ak ju vylejete do plechovičky a necháte odpočívať pri izbovej teplote, po vychladnutí sa vosk zmrští a máte voľný, otáčajúci sa disk.

Ak plechovičku podchladíte po naplnení na okne, alebo v tanieri s vodou, vosk zostane po obvode spojený s plechovičkou a iba v strede zostane preliačenina.

Tucty použití

Od tejto chvíle je iba na vás, aby ste mazali, natierali, impregnovali a chránili všetko, čo vám príde pod ruku. Aby sa vosk dobre vtieral do novej, suchej handričky, namočte ju najprv do oleja. Že neviete čo so včelím voskom v tejto podobe? Zoberte si od nás zopár inšpirácií.

  • ochráni pery pred vetrom, zachráni líca pred mrazom
  • osvieži rozmočené a zodraté ruky a dlane
  • ochráni nôž aj sekeru z uhlíkovej ocele pred hrdzou
  • ošetrí kožené topánky proti vode a snehu
  • pomôže pri zakladaní ohňa v mokrom lese
  • upevní nitku, ktorá sa začala párať
  • rozhýbe zips aj zahrdzavený spoj
  • ošetrí drevený riad i rúčku noža
  • ochráni kožené púzdra, remienky a popruhy
  • namastí čokoľvek vám treba
  • vytvorí povrch, na ktorý sa nelepí živica
  • namaže sánky
  • impregnuje predraté miesto na celte

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

4 KOMENTÁROV

  1. Zdravim.Vsetko v poriadku len jeden problem po kupe lanoveho oleja a vcelieho vosku resp.platu a zriedeni je vona ako zo sardiniek. Vsetko bolo ciste neviem si predstavit to pouzit na fajku asi by isla rovno do kosa. Aky lanovy olej ste pouzi a vcely vosk.Ak by to malo mat vonu ako pisete tak asi niekde robim chybu.Dakujem za opoved.

Pridaj komentár