Je to chutná rýchlovka, ktorá dokáže zasýtiť i pri náročnom pochode. Vytiahnete z batoha zopár trvanlivých surovín, rozohrejete na panvičke olej a v priebehu dvoch desiatok minút máte pred sebou horúci obed alebo večeru, z ktorých okamžite načerpáte sily.

Hoci by sa mohlo zdať, že vás čaká náročné kulinárske dobrodružstvo, pravý opak je pravdou. Kým si uvedomíte čo vlastne robíte, všetko je pripravené na zjedenie. Dobrou správou je, že tento jednoduchý základ si môžete vždy dochutiť bylinkami, ktoré nazbierate okolo seba.

Zázemie, ktoré dáva istotu

Panvička s nepriľnavým povrchom a stabilný prísun tepla – to sú dva detaily, vďaka ktorým ide všetko ako po masle. Obzvlášť v prípade, ak varíte v zime a máte pred sebou ešte niekoľko dní potuliek. Na nepriľnavý teflónový povrch sa vám vajíčka nikdy neprichytia ak príde na umývanie, postačí povrch utrieť do papierovej utierky.

Celé vám to preblysne hlavou, ak budete na 8-palcovej panvičke pripravovať dve či tri porcie – jednu po druhej. Omeletu vyklopíte von a razom robíte ďalšiu.

My sa v teréne zoznamujeme so šikovnou panvičkou GSI Outdoors Pinnacle Frypan s výklopnou rukoväťou, ktorá sa ľahko pomestí do napchatého batoha.

Bez ohľadu na to, aký plynový varič máte, padne vám vhod ak máte k panvičke i pokrievku. Môže to byť improvizovaný kus alobalu, môže to byť pokrievka z inej varnej súpravy.

Dôležité je, aby vám teplo neunikalo do mrazivého dňa a omeleta sa piekla zhora a zdola zároveň. Vďaka tomu ju nebudete musieť obracať ako palacinku.

Tajomná reč zemiakov

Očistíte zemiaky, nakrájate ich na 4-milimetrové plátky a keď ich porozkladáte na nahriaty olej panvičky, po chvíli zistíte že vám samy ukazujú čo sa deje.

Biele, matné plátky sa postupne stanú priehľadnými a potrvá približne 8-9 minút, kým budú hotové. Nehľadáte červenkasté kôrky hranolčekov, nesnažíte sa v ohnivej šou minúť  všetok plyn v kartuši.

Ak sú zemiaky priesvitné, sú pripravené iba „na skus“ – ako chrumkavá zelenina bez nepríjemnej chuti škrobu. Keď však ešte chvíľu počkáte a hroty vidličky sa noria do každého plátku, viete že máte zemiaky udusené k dokonalosti. Záleží iba na vás, ako to máte radi.

Naložte tam trocha chuti

Červená zeleninová paprika a tenký kabanos nakrájaný na kúsky. Hoci nejde o žiadnu veľkú parádu, vedzte že vám pekne vyfarbia omeletu. Prinesú so sebou kus výraznej chuti a popri tom potešia aj vaše oči. Nejde o množstvo a možno budete prekvapení, ako málo vám ich bude treba na to, aby ste prekryli fádny povrch zemiakov.

Rozbite zo tri vajíčka, vymiešajte ich v hrnčeku vidličkou do hladka a prelejte ich do panvičky. Výkon horáka môžete smelo stiahnuť, pretože teraz je na rade horúčosť rozohriatych zemiakov a para ktorá z nich bude stúpať nahor.

Približne 10 minút potrvá, kým sa vajíčka zatiahnu a priesvitné žĺtky prestanú hrať parádu v lúčoch svetla.

Soľ a čierne korenie zo soľničky vyladia chute. Ak ich nasypete na vajíčka pred zatiahnutím, pekne zostanú na svojom mieste. Je fajn podvihnúť pokrievku a uvedomiť si, že ste vo finále. Dvadsať minúť času je nemalou investíciou do jedla, ktoré vás čaká.

Krok po kroku

  1. Nakrájajte zemiaky na plátky, papriku na kolieska a kabanos na kúsky
  2. Na zohriaty olej navrstvite plátky zemiakov
  3. Po zmäknutí na ne pridajte papriku a kabanos
  4. Zalejte rozšľahaným vajíčkom, osoľte a okoreňte
  5. Dvadsať minút času vám bude stačiť na prípravu i v chladnom dni

TIPY: Všetky suroviny sú trvanlivé. Vajíčka, zemiaky, paprika i kabanos sa v batohu neskazia ani v horúcom lete. Poobzerajte sa po okolí a doplňte si sezónne bylinky. 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár