Je to dokonalý rozmrazovač, ktorý rozprúdi krv a rozihrá myseľ i v tom najhustejšom snežení. Upijete z hrnčeka zopár horúcich dúškov vínneho kokteilu a máte pocit, akoby ste sa preniesli do hrejivého Orientu. Vonné koreniny, príjemná chuť ovocia a povzbudzujúca sila vína okamžite pulzujú vo vašich žilách.

Reč nie je o elixíre z termosky, ale o atmosfére, ktorá sa rodí priamo nad plameňom variča. Kým sa kocháte v krásach okolitej prírody, vzduchom sa nesie vôňa ktorá vás už čoskoro pohltí do svojej moci. Všetko, čo potrebujete pre prípravu hravo zbalíte do niektorého z priečnikov batoha.

Nadovšetko jednoduchý

Žiadne veľké prípravy, žiadne exotické suroviny. Všetko čo potrebujete na prípravu máte možno i doma. Všetko sa točí okolo červeného polosladkého vína, pri ktorom by ste nemali pocítiť ťažobu pri pohľade na ťažkú, sklenú fľašu.

Ak ho doma prelejete do vhodnejšieho obalu, ste za vodou. Nám sa zapáčilo fóliové vrecúško GSI Outdoors Soft Sided Wine Carafe so šikovným 750-mililitrovým objemom.

Ovocnú chuť pridajú dva pomaranče. Určite spravíte dobre, ak ich najprv dôkladne vyumývate mydlom a necháte trocha odstáť vo vlažnej vode. Budete mať istotu, že môžete použiť ich šupky i napriek tomu, že ovocie má za sebou tisícky kilometrov cestovania a týždne oddychovania na lodiach a v skladoch. Pribaľte k nim fľaštičku medu a máte kompletnú výbavu pre vyváženie chuti.

Korenistú iskrivosť vykresáte z kúska ďumbiera, škorice, klinčekov a badyánu. Všetky tieto koreniny majú priam slávnostnú vôňu, ktorý si nejeden z nás spája so zimnými mesiacmi. Zabudnite na vodu a improvizácie, všetko máte pekne bok po boku.

Na malom plameni

Je úplne jedno, či dvojlitrový hrniec položíte na plynový turistický horák, alebo do plechového podstavca naložíte niekoľko kociek pevného liehu. Tento zimný kokteil nežiada var, iba jemné ohrievanie, vďaka ktorému sa chute prepoja. Čím dlhšie sa hreje, tým viac sa chute spájajú. Povráva sa však, že ešte nik nevydržal čakať až do úplného finále.

Nám sa osvedčilo zakrývať varnú nádobu pokrievkou, ktorá zlepší hospodárenie s teplom. Bez toho, aby ste mali vysoké nároky na palivo, pokrievka zastaví unikanie tepla obzvlášť vo veternom dni. Čím slabší varič v mrazivej nepohode máte, tým viac výhody zakrývania pocítite. A ak máte i hrnčeky s izolovanými stenami, kokteil si vychutnáte v plnej horúčosti.

Krok po kroku

  1. Naplňte hrniec vínom, pomarančovou šťavou a medom
  2. Pridajte na kúsky nakrájaný zázvor
  3. Vložte dnu škoricové drievko a badyán
  4. Nakoniec pridajte pomarančové šupky, do ktorých ste napichali klinčeky
  5. Tridsať minút pomalého ohrievania je dosť na to, aby sa zázrak podaril

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár