Je to štíhly zatvárací nožík, ktorý diskrétne vyčkáva vo vrecku na chvíľu, kedy ho budete potrebovať. Nenápadný, s vysoko osadenou sponou nevyzerá priveľmi na to, že by chcel vzbudiť záujem. Keď ho však vyložíte na stôl, aby ste si na menšie sústa rozkrájali desiatu, stáva sa neprehliadnuteľným.

Úhľadné kontúry čepele s tanto geometriou predvádzajú pod chvíľou dokonalú harmómiu s vyhotovením rukoväte. Máte pocit, že pred sebou máte nielen šikovného a všestranného pomocníka, ale aj kus vydareného, nožiarskeho dizajnu. Od začiatku jesene sa zoznamuje so zatváracím nožom Bestech Kendo BG06.

nôž Bestech Kendo BG06

Elegancia po boku úžitku

Máme radi nože, ktoré sú vyladené pre prácu a úžitok do posledného detailu.  Obzvlášť preto, že sú našimi spoločníkmi pri potulkách krajom. Tentokrát je však všetko akési slávnostnejšie a uhladenejšie. Akoby pri každom spokojnom používaní prichádzal aj vizuálny pôžitok z dizajnu, ktorý neodznieva ani po dlhých týždňoch používania.

Všetka pozornosť sa pri štíhlych líniách vždy skĺzne k čepeli, ktorá znova a znova predvádza svoje vyzývavé kontúry a línie.

nôž Bestech Kendo BG06

Nie, nie je to nôž ktorý by sa snažil preniesť dedičstvo japonských čepelí do sveta taktiky či sebaobrany. Za jej vyhotovením a výbrusom veľmi rýchlo odhalíte technické finesy, ktoré si začnete pri používaní užívať.

Ak chceli dizajnéri vytvoriť nôž, ktorý je jemný a vycibrený k technickej dokonalosti, určite sa im to podarilo. Svedčí mu to v čiernom vyhotovení, dostupné sú však i ďalšie farebné varianty. Akoby ste mali vždy možnosť, doladiť svoje príjemné pocity k dokonalosti.

nôž Bestech Kendo BG06

Precíznosť pod kapotou

Ak nožík Bestech Kendo vezmete do rúk, okamžite z odleskov na lome vlákien vyčítate, že črienky sú vyhotovené z odolného a húževnatého kompozitu G10. Máte pocit, akoby výrobca oceľovú čepeľ zapuzdril pre odľahčenie do plastu, ktorý je na pohľad jemný a zaoblený na stranách.

Ťuknete do páčky flipperu, čepeľ vyletí vpred a ozve sa zacvaknutie planžetovej poistky. Mechanika má príjemný, jemný chod, ktorý na svojej plynulosti nestráca ani po čase. Nikde nie sú žiadne vôle, nikde nenájdete odchýlku od symetrie, alebo škárku na mieste, kde nemá byť. Všetko je precízna, dokonalá práca CNC strojov.

nôž Bestech Kendo BG06

Skutočnú podstatu tohto noža odhalíte až vo chvíli, keď ho rozoberiete aby ste nazreli pod kapotu. Črienky sú na prekvapenie iba šikovne tvarovanými príložkami k vnútornému, oceľovému rámu. Vybratiami, lemovkami a presahmi akoby maskovali, že ide o celokovový nôž s pevným torzom, ktoré ustojí aj mimoriadne vysokú námahu.

Čepeľ je osadená na hrubom čape, ktorý bez šikovného nástroja neodtiahnete. Skrutka je v závite vlepená, aby sa neuvoľňovala pri vibráciách, takže ak máte v sade bitov „vidličku“, pomôžete si pri odťahovaní skrutky čapu práve ňou. Bez poškodenia, bez odtlačkov.

nôž Bestech Kendo BG06

Na čape nájdete keramické ložiská, keramická guľôčka je aj klzným a zaisťovacím bodom na planžetovej poistke. Ak ste v našich zápiskoch zachytili anatómiu noža Bestech Grampus BG02, nájdete tu jednu zhodu za druhou. Ide o veľmi kvalitné vyhotovenie, na ktorom nenájdete slabiny.

Čepeľ z osvedčenej D2

Ak budete tento nôž používať výhradne na potraviny a drobné každodenné výzvy, po dlhý čas nebudete pre obnovu britu ostria na neho musieť siahnuť.

nôž Bestech Kendo BG06

Čepeľ je vyhotovená z húževnatej ocele D2, ktorá je mimoriadne odolná voči opotrebovaniu. Hoci s nožom pracujeme intenzívne, i dnes vyzerá ostrie pod drobnohľadom rovnako fit, ako v prvý deň vybalenia zo škatuľky.

Výbrus má nízku fazetku a pri 95-milimetrovej dĺžke čepele začnete už po krátkom čase vnímať, že máte nôž nie s jedným ostrím, ale s dvomi. Kým jeho spodnú časť využijete pre krájanie s dôrazom na bod zlomu, čelná časť je tak troška ako dlátko, ktorým dokážete šikovne zastrúhať ceruzu, alebo narobiť hoblinky z dreva.

nôž Bestech Kendo BG06

Osvojíte si dva úchopy a hoci je čepeľ svojim spôsobom delená, nemáte pocit že by ste prišli o jej dĺžku. Práve naopak – javí sa byť dlhšou ako v skutočnosti je a oceníte to hlavne pri dlhých rezoch.

Páči sa nám končistá špička, ktorá je fajn pre presné rezy. Veľmi príjemné sú aj pocity pri jemnom otváraní balíčkov. Nad nožom máte dokonalú kontrolu a neraz máte pocit, akoby ste pracovali s technickým či remeselníckym nožom. Manévrovateľnosť je na vysokej úrovni, rovnako ako aj presnosť rezu. Či plátkujete, režete kontúry, alebo pracujete so špičkou, vždy ide rez tam, kde ho chcete mať.

nôž Bestech Kendo BG06

Rezivosť je pri 3,3 milimetrovej hrúbke noža výborná azda i preto, že vysoký, plochý výbrus ju odľahčuje a umožňuje prenikať do materiálu. Tlmenie hrúbkou pocítite iba v čelnej časti, kde má výbrus širší uhol. Inak je čepeľ pevná a páči sa nám, že môžeme využiť jej potenciál vďaka pevnému čapu a spoľahlivej poistke.

Rukoväť, ktorá sadne do ruky

Štíhle kontúry rukoväte s dĺžkou 11,4 centimetra vás podporia vo vedení noža a jeho manévrovaní.

nôž Bestech Kendo BG06

Tvarovanie a povrchová štruktúra bránia kĺzaniu v ruke, necítite však masívnu oporu ktorá by vám dávala veľa dôvery v silovú prácu. Všetko je ladené skôr pre jemné a citlivé vedenie, pri ktorom máte spätnú väzbu z rezaného materiálu.

Neznamená to však, že je ide o jemný nožíček na drobné práce. Práve naopak. Svojim formátom, dĺžkou a pevným vyhotovením sa na neho môžete spoľahnúť i vtedy, ak sa žiada viac ako len jemne rezať. Viete sa ním oprieť do drevenej štepiny, vďaka oceľovému rámu znesie i nejaké to páčenie v prípade núdze.

nôž Bestech Kendo BG06

A ak príde na prácu s mäsom a vykosťovanie pri príprave gulášu, budete mať pocit akoby nôž zručne pracoval pre vás hlavne vďaka tomu, že ho viete v reze viesť i tlačením. Malá páčka flipperu v tomto prípade tak trocha nahrádza záštitu, o ktorú by ste sa mohli oprieť.

Pridajte k tomu otvor na šnúrku pre poistenie noža proti strate, či úväzok pre fixovanie na zápästí a viete presne, ako si nožík pri používaní viete doladiť k situácii.

nôž Bestech Kendo BG06

Diskrétne vo vrecku

Ak neradi ukazujete svoju výbavu na očiach a páči sa vám pri nosení diskrétnosť, určite sa vám bude pozdávať vysoko osadená spona. Ak zasuniete nôž do vrecka  a sponu potiahnete cez jeho lem, okrem nej nebude vidno vôbec nič. Nôž sa svojou štíhlosťou stane takmer neviditeľný a nik nevie či máte vo vrecku pero alebo nožík.

Nôž veľmi dobre sadne i do molle väzby na batohu, kde ho hravo zasuniete cez niekoľko radov prúžkov, za ktorými zmizne z dohľadu. Máme odskúšané, že spona je dostatočne pevná a spoľahlivá na to, aby ste sa na ňu pri batohu mohli spoľahnúť.

nôž Bestech Kendo BG06

Znamená to, že ak používate v teréne veľký nôž s pevnou čepeľou, z Kenda sa môže stať veľmi šikovná záloha na drobnejšie práce ktoré žiadajú obratnosť ruky a presnosť vedenia.

Ide o nôž, ktorý je určený pre pravákov a hoci by sa dala spona namontovať na opačnú stranu, nezaobišlo by sa to bez drobných úprav. Na upevňovacej skrutke chýba malé zahĺbenie, aby ste to dokázali spraviť bez remeselných zručností.

nôž Bestech Kendo BG06

Brúsenie si vyžiada skúsenú ruku

Hoci pri každodennom ľahkom používaní nebudete musieť na ostrie noža siahnuť dlhé a dlhé mesiace, jedného dňa sa dopracujete do momentu, kedy začnete uvažovať nad brúsením. Lomené ostrie žiada pri brúsení na vodnom kameni skúsenú ruku a možno sa vám bude žiadať siahnuť po brúsnej sade s vedením nástrojov.

Obzvlášť v prípade, ak budete chcieť za každú cenu zachovať geometriu výbrusu bez drobných zmien a odchýlok.

nôž Bestech Kendo BG06

Máme však odskúšané, že oceľ D2 sa dá veľmi dobre udržiavať keramickými tyčinkami, ktoré dokážu na dlhý čas ostrie britu obnoviť. Ak stojíte pred otázkou, čo v budúcnosti, vedzte že sa tým nemusíte priveľmi zaoberať.

Ak z času na čas nôž prepláchnete od prachu pod tečúcou vodou, riešiť nebudete musieť ani jeho mazanie. Keramické ložiská fungujú spoľahlivo i nasucho. Oceľ samotná dokáže v prívetivých podmienkach zachovať svoj bezchybný vzhľad i bez toho, aby ste ju museli ošetrovať tukom či olejom.

nôž Bestech Kendo BG06

Bestech Kendo BG06 (55,00€) je šikovný vreckový nožík, pri ktorom môžete očakávať spoľahlivosť a veľmi kvalitné dielenské spracovanie. Ak vám nie je cudzia jeho tanto geometria a máte zmysel pre jemné línie a citlivé vedenie noža v reze, zaručene sa vám zapáči. My si ceníme jeho výbornú rezivosť, trvácnosť ostria, ale i obratnú všestrannosť. Otvoriť balíčky, ustrojiť šnúrky, zastrúhať ceruzu, nakrájať desiatu a pribrať sa k opekačke či vareniu gulášu – to všetko sú drobné výzvy, pri ktorých vám nôž ukáže že má skutočne naviac.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár