Sú to príbehy, ktoré sledujete so zatajeným dychom. Zabijete do zeme kolík, zanecháte na ňom fotopascu a keď sa o pár dní vrátite späť aby ste vymenili pamäťovú kartu, s nadšením čakáte na úlovky ktoré na mieste v plnej diskrétnosti zachytila táto odolná, elektronická škatuľka.

Dnes už nejde o výbavu, pre ktorú by ste museli siahať hlboko do vrecka. Fotopasce v posledných rokoch výrazne dospeli a ponúkajú službu, na ktorú sa dá spoľahnúť i pri lacných modeloch. Čo všetko môžete čakať od 73-eurového modelu Wachman Wosports L93? Vyrazili sme do terénu, aby sme vám prezradili viac.

Stačí pridať kartu a batérie

Fotopasca, popruh pre upevnenie a polohovací držiak s montážnym materiálom – to je výbava ktorú spolu s návodom nájdete v balení. Ak si k tomu pridáte sadu batérií a pamäťovú kartu, môžete sa okamžite vybrať do terénu. Výrobca túto fotopascu vyladil pre jednoduché používanie a ak vám nezáleží na časovej známke záznamov, nemusíte sa zaoberať ani jej nastavovaním. Zapnete ju a ona okamžite funguje.

Fotografie a videoklipy ukladá na kartu vo formáte SD a záleží iba na vašom zámere a rušnosti miesta, či sa uspokojíte so 4, 8, 16, alebo 32-gigabajtovou kapacitou.

fotopasca Wachman Wosports L93

Použiť môžete staršiu kartu zo svojho dovolenkového fotoaparátu, alebo si spolu s pascou zakúpite novú. Nám sa osvedčilo fungovať vždy s dvojicou kariet na výmenu – jednu máte v teréne, a druhú nosíte so sebou na výmenu, aby vám pri zázname nič neušlo.

Pre napájanie potrebujete osem ceruzkových batérií vo formáte AA. Alkalické batérie fungujú bez problému celoročne, pre teplotné extrémy však môžete siahnuť po tých lítiových. Ak so zatajeným dychom sledujete cestičku, po ktorej sa z času na čas vydáva rys na potulky, budete mať istotu že vám ani v extrémnom mraze batérie nezamrznú a fotopasca zaznamená čo sa deje.

fotopasca Wachman Wosports L93

Jednoduché ovládanie

Nečakajte elektronickú hračku pre nadšencov, ktorá je poprepletaná tuctami jemných nastavení. Výrobca sa zameral na jednoduchosť, ktorá sa vám bude pozdávať. V nastaveniach na displeji upravujete iba dvojicu kľúčových parametrov, režim snímania volíte priamo tlačidlami.

Prvým parametrom je čas a dátum, ktorý sa v podobe vodotlače vloží do každého videa a fotografie. Máte prehľad o tom, kedy sa čo udialo i po rokoch, ak nahliadnete do starého, neroztriedeného archívu. Fotopasca nemeria teplotu ani nepočíta fázy mesiaca. Vkladá len jednoduchú časovú známku pre rýchle zorientovanie.

fotopasca Wachman Wosports L93

Bez ohľadu na to, či automat po rozpoznaní pohybu natáča videoklipy, alebo ukladá fotografie, riadi sa časovou odmlkou, ktorá je formou spánku po každom zázname. Prednastavených 5 sekúnd nečinnosti môžete v jemnom odkrokovaní natiahnuť až na 30 minút. Znamená to, že ak snímate rušné miesto, viete utlmiť frekvenciu snímania tak, aby ste pamäťovú kartu nenaplnili už po niekoľkých hodinách.

Páči sa nám šikovné prepínanie medzi snímaním videí a fotografií. Všetko rieši posuvný vypínač, ktorým sa fotopasca uvádza do pohotovosti. Ak chcete zmeniť režim, nemusíte v teréne nič hľadať na malom displeji. Jednoducho posuniete tlačidlo správnym smerom.

fotopasca Wachman Wosports L93

Ovládacie prvky, karta i batérie sú pod bočným krytom, vždy dostupné pre prístup bez toho, aby ste museli fotopascu odmontovať. Jediné na čo si budete musieť privyknúť je, že tlačidlá sú naozaj drobné, najmenšie ako si dokážete predstaviť.

Batérie pod kontrolou

Výsuvná klietka pojme 8 batérií a výrobca očakáva že tak aj spravíte. Hoci fotopascu spustíte i s polovičnou náplňou, nemusí za každých podmienok fungovať ideálne. Obmedzenie sa týka nočných záznamov, ku ktorým je potrebný infraprísvit.

fotopasca Wachman Wosports L93

Ak v chladnom dni nedokážu štyri batérie zaistiť dostatok energie, nočné snímky budú bez prísvitu – úplne čierne – vždy so zvukom a časovou známkou. Fotopasca pre slabé napájanie nezlyhá, nevypne sa, neupadne do nečinnosti. Jej prevádzka má prednosť pred nočným prísvitom a to sa nám páči.

Úvodným upozornením na dochádzajúci dych batérií môže byť aj nerovnomerná intenzita prísvitu. Ak má kolísajúci výkon, znamená to že batérie už možno bude treba vymeniť za nové, sviežejšie. S výdržou sme spokojní, prevádzka fotopasce je naozaj úsporná.

Fotopasca zobrazuje orientačný stav batérií aj na displeji. Vinou chladu sa môže javiť nižší ako v skutočnosti je. S ôsmymi batériami funguje fotopasca bezchybne, k plnej spokojnosti. Nesnažte sa šetriť práve tam, kde netreba.

Osadenie na viac spôsobov

Je to klasika, ktorá nepotrebuje veľa komentárov. Pretiahnete cez uško popruh, utiahnete ho sponou okolo kmeňa stromu a ste pripravení na snímanie.

fotopasca Wachman Wosports L93

Hoci dal výrobca fotopasci na rubovej strane šikovnú oporu pre polohovanie, uťahovanie popruhu nie je až také pevné, aby ste využili i krajné polohy. Vždy musíte siahnuť po šiške alebo paličke, aby ste fotopascu zabrzdili v správnom náklone.

Nám sa veľmi páči osádzanie na kolíky, ktoré narozdiel od stromov zabijete do zeme na miesto, kde ich presne chcete mať – hoci i do stredu prte. Takto umiestnenú fotopascu neprezradí popruh, ktorý neprehliadnuteľne obopína v ostrej línii kmeň stromu z každej zo strán. Fotopasca, ktorá je na kolíku prikrčená pri zemi je takmer neviditeľná a neprezradí sa náhodným okoloidúcim.

fotopasca Wachman Wosports L93

Veľmi šikovný je montážny podstavec, ktorý osadíte rovnako dobre na fasádu chaty, ako do borky stromu. Dve či tri skrutky vám vytvoria pevný montážny bod, pričom podstavec vám ponúka dvojicu kĺbových bodov s aretáciou. Akýkoľvek náklon je pevný, uzamknutý pevným pritiahnutím. Natočiť fotopascu správnym smerom je skutočne jednoduché.

Pri nastavovaní fotopasce sa nám páči živý náhľad na displeji, ktorý je na čelnej strane fotopasce. I pri netradičným polohách z kritických miest dokážete v každej situácii nastaviť uhol snímania tak, aby zachytil miesto ktoré chcete sledovať.

fotopasca Wachman Wosports L93

Fotopasca má širokouhlý objektív so 60-stupňovým zorným poľom, pohybový senzor reaguje na vzdialenosť približne 20 metrov. Vždy sa nám podarilo vyladiť umiestnenie tak, aby sme boli spokojní s citlivosťou a obsahom záznamu.

Zvládne svitanie i západ slnka

Fotopasca má výborne nastavený prah citlivosti na svetlo, vďaka čomu spoľahlivo sníma po celý deň. Ak ste sa v minulosti stretli s modelmi, ktoré pri svitaní a západe slnka majú slepý výpadok iba preto, že použijú infračervené snímanie pri brieždení, alebo pri západe slnka podcenia nedostatok svetla, určite to nie je tento prípad.

Každý záznam je čitateľný, líši sa iba prekreslenie detailov. Najväčšmi to vidno na dennom putovaní slnka po oblohe. Ranné záznamy sú šedivé so šumom a slabším kontrastom, s pribúdajúcim slnkom sa všetko prekreslí do pekných detailov, avšak v sychravom počasí je opäť všetko s horšou kresbou.

Osvedčilo sa nám vyberať polohu tak, aby bola fotopasca otočená na západ, aby ju slnečné lúče priamym svitom do objektívu nemohli pri východe či západe slnka vyslepiť. Vždy sme zo snímok vyčítali dostatok detailov, kvalita obrazu je pre dokument naozaj dostatočná.

Fotopasca potrebuje na spustenie snímania viac ako sekundu času, takže záleží iba na umiestnení či zachytíte správny moment alebo nie. Deju často chýba začiatok, ak je dlhší, v opakovaných 10-sekundových videosekvenciách vám chýbajú približne 6-sekundové úseky, počas ktorých fotopasca pre prikázanú pauzu oddychuje. Čelné snímanie je preto lepšou stratégiou ako pohľad z boku. Vidíte príchod či odchod  zveri, ktorý spustí nahrávaciu akciu. Páčilo by sa nám, ak by bolo možné dĺžku snímania z 10 sekúnd prestaviť na 20 či 30, žiaľ nie je to možné.

Citlivosť snímania je natoľko dobrá, že i sýkorka prilietajúca na tukovú návnadu spustí záznam a iné to nie je ani s drobnými hlodavcami. Prekvapilo nás, že i takéto drobné tvory dokážu na vzdialenosť 3 metrov spustiť nahrávanie. Hoci fotopasca neumožňuje nastaviť silu prísvitu a citlivosť na pohyb, nikdy sme nemali pocit, že by nám takéto nastavenia chýbali. Vždy ju možno natočiť tak, aby fungovala podľa očakávaní.

Odolnejšia ako by ste čakali

Ak výrobca udáva triedu odolnosti voči poveternosti štandardom IP54 neviete čo presne si pod tým máte predstaviť. My môžeme z našich pozorovaní prezradiť, že fotopasci neublíži ani intenzívna jesenná búrka, ani topiaci sa sneh výdatného sneženia. Plastové šasi dokonale lícuje bez škár, bočné dvierka majú celoobvodové gumové tesnenie a sú podsadené vo výklenku, aby boli chránené pred zatekaním.

Nikdy sme nenašli zarosený opar, ktorý by sa ukázal na krytke prísvitu, v objektíve či na krytí displeja. Neznamená to však, že je fotopasca uspôsobená na to, aby prežila dlhodobý pobyt pod vodnou hladinou. Zapadnutie snehom jej však neublíži ani vtedy, ak sa nadobro ukryje pod snehovou pokrývkou.

fotopasca Wachman Wosports L93

Domáci archív

Hoci je možné nahrávky prehliadnuť i v teréne na malom displeji, oveľa šikovnejšie je pustiť sa do nich doma v počítači. Či ich stiahnete priamo z karty, alebo pomocou USB káblika z fotopasce, na tom priveľmi nezáleží.

Každý ozvučený, 10-sekundový videoklip zaberie pri rozlíšení 1280×720 zobrazovacích bodov od 25 do 30 megabajtov priestoru a vďaka formátu MJPEG ho prehráte hoci aj na televízore s čítačkou kariet. Fotografie majú rozlíšenie 2592×1944 zobrazovacích bodov, pričom môžete počítať približne s 1,3 megabajtami dát.

Fotopasca pred spustením pri každej pamäťovej karte odhaduje jej voľnú kapacitu, takže nemusíte siahať po kalkulačke, aby ste vedeli na koľko obrázkov či minút videa je na nej ešte stále voľného miesta.

Wachman Wosports L93 (73,00€) je spoľahlivá a šikovná fotopasca, ktorú obslúžite i bez toho aby ste mali technické zdatnosti a zručnosti. Ak viete vybrať pamäťovú kartu z fotoaparáta a pozrieť si z nej obrázky na televízore, rovnako jednoduché to bude aj v tomto prípade. Páči sa nám citlivosť fotopasce, ale i detailnosť záznamu ktorý je čitateľný pri všetkých svetelných podmienkach. Ide o model, ktorý za málo peňazí spraví kopu práce a pritom nejde o žiadnu citlivku, ktorá by neustála vrtochy počasia. Ak hľadáte šikovné očko, ktoré vám prezradí čo sa deje na obľúbených miestach keď tam nie ste, je to určite voľba ktorú odporúčame.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. Dobrý den mám fotopascu wachman L93 a neukladá mi fotky na pametovu kartu ani neukaze mi nič a dal som us pametovu kartu fotmatovat a nic nejde neukazuje mi foto

Pridaj komentár