V sychravých a mrazivých dňoch je to príjemná pauza, pri ktorej zaženiete hlad a prehrejete svoje útroby. Nájdete si príjemné miesto pre oddych, vybalíte z batoha porciu chutného jedla a bez toho aby ste museli zakladať oheň či siahnuť po variči, rysujú sa jasné črty teplého obeda.

Ak pomýšľate na termosku s horúcim sústom z domova, tentokrát sa veci majú trochu inak. Varenie sme ponechali na kuchároch a ani plánovať nič netreba. Berieme zo špajze vrecúška s hotovými jedlami Adventure Menu, aby sme si po ich boku užili pohodové potulky krajom.

hotové jedlá Adventure Menu

Chladničku vám netreba

Na prvý pohľad je to len dobre stavané vrecúško z vrstvenej fólie. V skutočnosti však ide o pevný, robustný a spoľahlivý obal, ktorý plní rovnakú úlohu ako plechová konzerva či sklená zaváracia fľaša. Dokáže ochrániť svoj sterilizovaný obsah pred skazou na dlhé mesiace bez toho, aby ste ho museli skladovať v chladničke.

Nakúpite si čo máte radi, odložíte vrecúška do skrinky a keď vyrážate do prírody, vezmete si so sebou práve tú porciu, na ktorú ste práve dostali chuť. Bez toho, aby ste čokoľvek plánovali, vždy viete že máte doma hotové jedlá na cesty bez kompromisov.

hotové jedlá Adventure Menu

Za každým z vrecúšok sa ukrýva starostlivo pripravené menu z veľkokuchyne. Kuchári navaria podľa tradičných reštauračných receptúr jedlá, dochutia ich, avšak každá z porcií putuje nie na tanier, ale do vrecúška. Práve v ňom prejde v horúcej pare sterilizáciou, vďaka ktorej si zachová svoju čerstvosť na dlhý čas.

Nehľadajte za tým žiadne konzervanty, chémiu či pridané látky. Len čerstvé suroviny na varenie, zhubnú silu tepla a nezlomnú tesnosť vrecúšok.

hotové jedlá Adventure Menu

Ohrev, ktorý si obľúbite

Asi by ste márne hľadali varič, ktorý spolu s palivom na ohrev jednej porcie jedla váži iba 52 gramov. Ten chemický, ktorý k pokrmom Adventure Menu patrí má podobu dvoch vrecúšok. To prvé je na viacnásobné použitie a je akousi nádobou, do ktorej vložíte jedlá pre ohrev.

Druhé má podobu vankúšika z netkanej textílie ktorý jednorazovo aktivujete malým množstvom vody.

hotové jedlá Adventure Menu

Tá cez netkanú textíliu prenikne k vápennej náplni, ktorá sa prudko zahreje, aby svoje teplo odovzdala vode, vrecúšku s jedlom a všetkému čo je v blízkom kontakte. Trvá približne 12 minút, kým hasenie vápna ustane a všetko začne pomaly chladnúť.

Pri prvom zoznamovaní skúmavo sledujete čo sa deje, pri druhom zisťujete že pre udržanie tepla je vám nápomocná utierka v batohu alebo penový podsedák a pri každom ďalšom ohrievaní je to už iba príjemná rutina, pri ktorej už ani nepozeráte na hodinky koľko času ubehlo od spustenia ohrevu. Prirýchlo si navyknete na ohrev, ktorý si dokáže poradiť so 400-gramovou porciou.

hotové jedlá Adventure Menu

V chladných jesenných dňoch nemôžeme povedať, že by ste jedlo zohriali na teplotu, ktorá má dostatok rezervy na 5-minútové, pôžitkárske pojedanie. Na chladnom povetrí sústa rýchlo chladnú a kým sa dostanete k poslednému, už je iba vlažné.

Stále si však môžete dopriať komfort jedálenskej nádoby a príboru, ak nechcete jedlo dolovať lyžicou priamo z vrecúška.

hotové jedlá Adventure Menu

Do prírody sme vynosili balíčky s novinkami v sortimente a snažili sme sa zapísať naše postrehy. Ak chcete vedieť ako chutí vynovený sortiment Adventure Menu, tu sú naše poznámky:

Kuracie krídla na mede a chilli

Aj pri dobrých hotovkách je toto menu prekvapením. Čakáte, aký úskok museli spraviť kuchári aby vám v prírode navodili atmosféru voňavej grilovačky s kuracími krídelkami.

hotové jedlá Adventure Menu

Keď otvoríte zohriate vrecúško, zistíte že vo vnútri sú naozajské krídelká tak, ako ich z grilovačky poznáte. Chýba im len posledná, končistá časť na ktorej i tak mäso nebýva.

Prezeráte si ich prepečenú kožku, tmavšie plochy vyfarbené karamelom žiaru a je tu všetko okrem tej príjemnej vône dymu ktorú ste si vysnívali. Prenesme sa však z dvora do kuchyne a všetko je práve tak, ako má pri pečení byť.  Krídelká sú pevné, nerozpľasli sa, majú jasný a svieži vzhľad. Len kožka sa zmáčala.

hotové jedlá Adventure Menu

Za čas skladovania sa všetko preležalo v skromnom množstve šťavy, takže chute prestúpili až do vnútra. Aká je chuť? Asi taká že si poviete že sú to super grilované krídelká a chcete na kuchárovi, aby vám prezradil tajomstvo marinády.

Príjemná sladkosť sa rozlieva na jazyku, pikantnosť chilli je skôr jemným odtienkom ako výraznou chuťou. Nie je to jedlo pikantné ani štipľavé. Páči sa nám, že tá jemná chuť marinády prestúpila mäsom až po samotnú kosť.

hotové jedlá Adventure Menu

Všetko je jemné, príjemne šťavnaté, bez mäsovej arómy hydiny z veľkovýkrmu. Kompaktné mäso oddelíte od kostí a či ho zajete pár krajcami chleba alebo zemiakovou kašou z termosky je iba na vás. Na jednu porciu pripadá päť krásnych krídeliek a keby ste ich vystavili do žiary ohniska, určite by sa na nich ešte aj chrumkavá kožka dala vyčariť.

Toto nenájdete v žiadnej konzerve či balíčku dehydrovaných jedál. Ba máme pocit, že ani v hotovkách vo vrecúškach nik zatiaľ neponúkol takéto chutné jedlo do ruky. Poobhrýzate kosti, oblížete prsty a odfukujete s pocitom príjemného nasýtenia.

hotové jedlá Adventure Menu

Mäsové guľky s basmati a paradajkovou omáčkou

Ak vám tento názov pripomína tradičnú plnenú papriku, vedzte že táto variácia vám riadne pomúti hlavu a sami budete uvažovať nad tým, či si túto dobrotu neskúsite uvariť aj doma. Všetko sa točí okolo jemných chutí koreňovej zeleniny, ktorá dala tomuto menu mocný a veľmi chutný základ.

Paštrnák, mrkva, petržlen, zeler a cibuľa vytvorili príjemnú zmes sladkastých chutí, cez ktoré sa paradajkový pretlak objaví iba v tých najslabších náznakoch. Celé to umocňuje zmes voňavých korenín, ktoré dávajú omáčke slávnostný ráz.

hotové jedlá Adventure Menu

Nečudovali by sme sa, ak by inšpirácia vyšla práve z omáčky pre sviečkovú na smotane – ibaže tentokrát v úplne inom garde bez mlieka či smotany.

Mletá hovädzina s basmati ryžou dostala podobu malých guliek, ktoré majú veľkosť prvého článku palca a práve do nich sa omáčka povpíjala. Nie je to však tak, že by mäso bolo iba pojivom. Práve naopak, guľky formuje výrazne a zdá sa, že do tejto porcie sa s radosťou pustia i tí, čo mäso nekladú na prvé priečky svojich obľúbených surovín.

hotové jedlá Adventure Menu

Hoci toto jedlo už nikdy nezíska takú podobu, akú malo v čase dovarenia, jemná chuť a vyrovnaná štruktúra vám navodí pri jedení príjemné pocity. Ba povedali by sme, že toto menu ulahodí i tým, čo sa v jedle neraz prehrabávajú. Nadeľte ho omladine a máte istotu, že nič nezostane nedojedené.

Práve tá príjemná štruktúra suchej, dlhozrnnej ryže dáva jedlu istotu, že sa po čase nezmení na mazľavú kašu. Pri 400-gramoch porcie pocítite jej výdatnosť i pri náročnom pohybe v teréne.

hotové jedlá Adventure Menu

Pečené hovädzie na tymiáne

Toto menu by sa dalo nazvať úplným minimalizmom. Vezmete hovädzie plece, nakrájate ho na hodné kocky, osolíte, okoreníte, zasypete tymiánom a zvyšok je už iba na starostlivom pečení, ktoré sa postará o premenu surového mäsa s prihliadnutím na to, aby nepreschlo a cukry sa nezmenili na karamel.

Nečakajte žiadne zložité zmesi korenín, kuchári sa stránili aj použitiu cesnaku. Všetko sa odvíja od kvality mäsa a my pri balíčkoch ktoré sme mali k dispozícii môžeme povedať, že ide o skutočný výber – bez loja, väzív, len krásne, čisté mäso za ktoré by ste sa nemuseli hanbiť ani pred vyberanou návštevou.

hotové jedlá Adventure Menu

Hovädzina si zachovala svoju prirodzenú štruktúru, každú kocku rozdelíte po vláknach na menšie sústa i plastovým príborom a ak príde na chuť, odležanie vo vrecúšku chuti mäsa určite prospelo. Nik tu nenaháňa gramy výpekom, vidno že na poctivých 200 gramov mäsa sa ho minulo o polovicu surovej váhy naviac.

Popisky na obale vás pobádajú k tomu, aby ste sa s niekým rozdelili na polovicu a užili si mäsovú porciu s výdatnou prílohou.

hotové jedlá Adventure Menu

 

Nám sa však páči servírovanie kompletného balíčka s porciou krehkého chleba či pečiva, pri ktorom máte pocit skutočného hodovania. A ak by sa našlo troška omáčky z lesného ovocia, nebola by to veru snaha na zahodenie.

Natureal beef jerky – sušená hovädzina do vrecka

Sušené mäso má v našich krajoch svojskú podobu – buď je to šunka na kosti, papriková klobáska v črievku, alebo suchá saláma či slanina. Ak však príde na pochody, turistiku a potulky krajom, v batohoch nájdeme i biltong alebo jerky, ktoré k nám prišli z iných kútov sveta.

hotové jedlá Adventure Menu

Aj v balíčkoch Adventure Menu sa nájde táto dobrota v 25, 50 a 100-gramových variantoch. My sme io do vreciek na potulky revírom brali hovädzie jerky z nízkej roštenky, ktoré nás príjemne prekvapilo svojou utajenou šťavnatosťou.

Plátky mäsa krájané po vlákne sú bez korenín, len sušené s jemnou dymovou arómou. Po chuti máte pocit, akoby šlo o pečenú hovädzinu, z ktorej sa vám na jazyk vyplaví príjemná chuť mäsa, zvýraznená výdatnou dávkou soli.

hotové jedlá Adventure Menu

Nejde o mäso tuhé, na ktorom by ste si šli zuby unaviť. Práve naopak – veľmi rýchlo sa v ústach po pár zahryznutiach nabalí slinami, čím vyrobí šťavu výdatnej chuti. Máte pocit, akoby šlo o šťavnaté sústa, pri ktorých ide skutočne iba o mäso.

Nie je tu zasmušilá aróma krmovín, nie je tu nič čo by vás nejakým spôsobom vyrušovalo surovými, neohrabanými odtienkami. Skôr máte pocit, akoby pre vás mäso ktosi upiekol, hoci pri sušení neprešlo žiadnou premenou. Ak chcete ochutnať jerky, práve tieto balíčky budú pre vás vstupnou bránou, ktorá vás ničím nezaskočí.

hotové jedlá Adventure Menu

Hotové jedlá Adventure Menu (od 3,90€ za porciu) v bariérových vrecúškach dokážu vniesť do jesenných potuliek prírodou nielen príjemné zasýtenie a zahriatie teplým jedlom, ale aj kulinársky pôžitok, ktorý sa blíži k tomu čo vám dokážu ponúknuť kuchári v reštauráciách. Ide o poctivo navarené jedlá z čerstvých surovín bez pridanej chémie a konzervantov, ktoré stavajú na šikovnom zladení chutí. Páči sa nám šikovný systém ohrevu, ktorý má i v tomto sychravom období stále dostatok výkonu na to, aby dokázal osviežiť jedlá, ktoré môžu stáť na polici v špajzi až tri roky bez toho, aby čosi stratili na svojom pôvabe.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. zdravim, par krat som si jedlo od adventure menu kupil. mozem povedat chutovo celkom dobre /pri niektorom mi chybalo trocha soli, pripadne korenia to je ale sujektivne/, dost siroky vyber – a dokonca ja dve sladke jedla- ktore mi z celeho sortimentu asi chutili najviac. Ohrev je celkom dobre vyrieseny, ale ak chcete jedlo dokladne zohriat odporucam pouzivat tu vacsiu z dvoch ponukanych kapsul. Jerky od adventure menu je tiez chutovo trosku ine ako som zvyknuty ale dobre. Takze pokial idete na celodennu turu a chcete sa najest daju sa vyrobky adventure menu odporucit. Pravda nie su prave najlacnejsie.

Pridaj komentár