Zovrieť vodu na čaj, zohriať konzervu, opiecť špekáčky či načerpať nové sily zo sálajúceho tepla v sychravom dni – to všetko sú výzvy, ktoré jednoducho pokonáte ak dokážete založiť ohník. Bez ohľadu na to, či siahnete po variči alebo naložíte konáre na vatričku, na začiatku musí byť aspoň iskierka.

S benzínovým zapaľovačom či zápalkami je to hračka, najväčšia spoľahlivosť vždy patrí kresadlu. I keď ho z batoha či núdzovej výbavy na prežitie vytiahnete po rokoch nepoužívania von, zaručene bude fungovať. Zoznamujeme sa na potulkách krajom so švédskym kresadlom Wildo Fire Flash Small.

kresadlo Wildo Fire Flash Small

Klasika pre každý deň

Plastové držadlo s protišmykovým reliéfom, 55 milimetrov pracovnej dĺžky a 6 milimetrov priemeru – to je zostava, ktorá sa drží zaužívaných štandardov. Tento formát si rozumie s puzdrami na nože, ktoré majú našitý kožený prievlak. Zovriete kresadlo medzi palec a ukazovák, ostrou hranou stiahnete z ferrocériovej tyčinky zopár tenkých triesok a okamžite sa vo vzduchu ukážu horúce iskry.

Tyčinka je od výroby potiahnutá vrstvičkou farby, ktorá ho chráni pred oxidáciou. Od chvíle, kedy ju zoškrabete dole, sa na lesklej kovovej zliatine bude objavovať šedastý povlak.

kresadlo Wildo Fire Flash Small

Po takmer roku príležitostného používania môžeme povedať, že korózia sa vo vlhkom lese nenorí príliš do hĺbky. Máme vo svojej výbave kresadlá, na ktorých vplyv nečasu poznať oveľa výraznejšie.

Pripravené pre použitie

Nemusíte si nič chystať, všetko čo potrebujete pre založenie ohňa máte zviazané šnúrou pekne pohromade.

kresadlo Wildo Fire Flash Small

Hneď pre začiatok by ste mali vedieť, že pliešok má ostré hrany, vďaka ktorým si v núdzi pripravíte práchno. Oškrabete strapatý povrch holého smrekového kmeňa, zoškrabete jemné hoblinky zo živičného drievka, olúpete šupinky kôry z brezy, či vydolujete z rohov vreciek jemnú prachovú plsť  a ste pripravení.

Ak horúce iskry zamierite na pripravené práchno, určite sa objaví ohník. Všetko je o vašej zručnosti a šikovnosti. Keďže šnúra má dĺžku 20 centimetrov, hneď od začiatku máte dostatok voľnosti pri kresaní.

kresadlo Wildo Fire Flash Small

Je iba na vás, či hrot tyčinky opriete o podklad a plieškom vychŕlite prúd iskier, alebo tyčinku pritiahnete k sebe s istotou, že si pod kresadlom pripravené práchno nerozhodíte.

Nie je však na škodu, ak šnúru predsa len vymeníte za inú – výraznejšiu. Ak vám táto tmavá zostava vo vojenských farbách zapadne v lístí alebo skĺzne do vysokej trávy, je iba malá šanca že ju nájdete. V ponuke sú však aj iné farebné varianty, pri ktorých vás plastová úchytka bude navigovať.

kresadlo Wildo Fire Flash Small

Veľké iskry i v núdzi

Ferrocériovú tyčinku radíme medzi tie mäkšie, vďaka čomu z nej bez veľkej námahy vykrešte veľké iskry. To je dôležité hlavne vtedy, ak máte vlhké práchno a potrebujete ho niekoľkými prúdmi horúcich iskier vysušiť. Ak použijete pílkovú časť škrtacieho pliešku a opriete sa do neho silou, vedzte že prúd iskier bude skutočne ohromný.

Kresadlo však patrí k nožu, od ktorého sa očakáva nielen príprava všetkého čo k založeniu ohňu treba, ale aj kresanie iskier jeho chrbtovou hranou.

kresadlo Wildo Fire Flash Small

Keďže tyčinka nie je najtvrdšia, celkom obstojne pochodíte aj s nerezovým nožom, alebo tým ktorý nemá na chrbte úplne ostrú hranu. S mocnejším prítlakom vždy  oddelíte dostatočne veľké triesky, ktoré sa na vzduchu rozhoria.

Výrobca neuvádza životnosť kresadla na škrtnutia, ktoré sa v tejto triede počítajú na dve či tri tisícky. Nám sa však páči, že na dĺžke tyčinky výrobca nešetril. Mnohé kresadlá tohto priemeru sú o centimeter kratšie.

kresadlo Wildo Fire Flash Small

K plynu, liehu i gélu

Práve dĺžka tyčinky sa nám javí byť výhodou vo chvíľach, keď sa kresadlo rozhodnete používať v kombinácii s plynovým varičom bez piezoelektrického zapaľovania. Tam nemáte oporu, všetko sa musí odbaviť vo voľnom priestore.

Naša obľúbená varná zostava GSI Outdoors Pinnacle Soloist má vysoké závetrie, ktoré priam žiada kresadlo s dostatočným dosahom. Na horách sme aktívne kresali pri každom čaji, káve či prihrievaní hotoviek.

kresadlo Wildo Fire Flash Small

Kresadlo je však super voľbou aj pre letnú sezónu s liehovým varičom a celoročnú prevádzku gélového paliva. Odpadajú vám všetky starosti o to aby ste udržali zápalky v suchu, alebo mali v zapaľovači dostatok paliva. A ak chcete mať istotu aj v práchne, určite si nenechajte ujsť ohňovú škatuľku Live Fire.

Wildo Fire Flash Small (9,74€) je spoľahlivé kresadlo pre každodenné použitie, pri ktorom nebudete mať pocit, že škrtáte iskrami druhú ligu. S mäkšou tyčinkou dokážete plne ustriehnuť veľkosť iskier, pričom vďaka šikovnej dĺžke obslúžite i horšie dostupné horáky varičov. Páči sa nám že i v núdzi nezostanete s trochou šikovnosti bez ohňa. I keby ste mali len kresadlo s dodávaným plieškom na šnúre, pripravíte si práchno z toho, čo je dostupné okolo vás.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár