Chutné jedlo, krásy prírody a svieže povetrie. Nie každá vychádzka poza humná musí byť športovým výkonom. Ak patríte medzi tých, čo si radi užívajú potulky krajom plnými dúškami, určite s radosťou usadnete k pikniku, opekačke alebo malej zálesáckej hostine.

Práve to sú tie chvíle, keď sa všetko začne točiť okolo pohárov, misiek, tanierov, tácok, nádobiek a všetkého čo s tým súvisí. Poznáte švédsky riad do prírody, ktorý znesie otĺkanie v batohu a neváži veľa? Zoznamujeme sa so súpravou Wildo Explorer Kit  pre chvíle pôžitkov i nepohody.

súprava riadov Wildo Explorer Kit

Servis takmer pre dvoch

Povolíte šnúrku na sieťovanom vrecúšku, vhodíte dnu jednu lyžicu naviac a máte výbavu riadu takmer pre dvoch ľudí. Hoci v nej nenájdete žiadne dva kúsky ktoré by boli tvarom či objemom rovnaké, môžete si byť istí že budete mať z čoho vyberať.

Plytký a hlboký tanier, veľká miska na guláš, menšia miska na polievku, hrnček na kávu a spork v kompletnej zostave vážia necelých 300 gramov. Ak by ste sa však podujali naplniť ich všetky vodou, odmerali by ste v nich až 2,4 litra tohto osvieženia.

súprava riadov Wildo Explorer Kit

V pestrosti tvarov a objemov sa ukrýva praktická stránka veci. Akoby dizajnéri vyšli z kancelárií na celú sezónu do terénu, aby zistili čo treba spraviť s jedálenským servisom tak, aby naplnil svoje poslanie i tam, kde nie je prestretý stôl a pohodlná stolička na sedenie.

Celkom obyčajný plast

Nečakajte žiadne ekologické materiály, nehľadajte zázraky tam kde nie sú. Všetko je vyrobené z polypropylénu z ktorého výrobca po vzore riadu pre kojencov vypustil ftaláty. Znamená to, že ak nádoby naplníte horúcim čajom, kávou či bublajúcou kapustnicou nebudú sa z nich uvoľňovať žiadne zmäkčovadlá.

súprava riadov Wildo Explorer Kit

Riad je pevný a pružný zároveň. Ak ste si v tejto chvíli spomenuli na jednorazové jarmočné misky či pohárik z automatu ktorý sa prehýba akoby bol z papiera, v tomto prípade nejde o žiadne tenké škrupinky. Všetky namáhané detaily sú zosilnené, nádoby sú spevnené mocnejšími falcami a aj hrúbka materiálu sa na rôznych miestach líši. Niekde odmeriate milimeter, inde zasa dva i viac.

Počíta sa s tým, že v stiesnenom batohu musí každá výbava zniesť nepohodu a iné to nie je ani pri používaní, kde každú chvíľu čosi padne na zem, alebo musí sedieť na drsnej skale.

súprava riadov Wildo Explorer Kit

Polypropylén nie je plast, ktorý by pri náraze praskal. Zohne sa, vráti späť a tým je to vybavené.

Kým kanvička, kotlík a ražne asistujú pri príprave poživne nad ohňom, riad od Wilda čaká na chvíľu, keď sa bude všetko servírovať.

súprava riadov Wildo Explorer Kit

Taniere s vylepšeným úchopom

Na prvý pohľad, vyzerajú trošku zvláštne. Ak ich však začnete používať, zistíte že prelis tanierov vám dáva istotu vo chvíľach, keď sa namiesto pri stole zložíte na zemi, priamo na svojich kolenách. Veľká plocha vám poskytuje pohodlný úchop a hoci do svojho gastronomického kútika unikáte s výdatnou porciou guláša, nemáte pocit že musíte spomaliť krok, aby ste sa cítili bezpečne.

Prelis nikdy nepáli na prstoch a je dostatočne veľký na to, aby ste mali v ruke dostatok citu pre správne naklopenie.

súprava riadov Wildo Explorer Kit

Nemáme pocit, že by páka plného nákladu bola na prsty priveľká. Jednoducho chytíte tanier do ruky a hoci by ste museli zotrvať pri jedení v stoji, zvládnete to.

Hlboký tanier pojme približne 750-mililitrový náklad, plytký je skôr hygienickou plochou pre opekačku, grilovačku či studený piknik pri ktorom závisí iba na vašej úzkostlivosti, či tanier použijete ako lopár na krájanie alebo nie. Isté je, že popri útlych ešusoch dokážu taniere prekvapiť, koľko jedla na ne naložíte.

súprava riadov Wildo Explorer Kit

Dve šikovné misky

Ak poznáte fínsky riad od Kupilky, potom vás Wildo dokáže znamenite oklamať. Pri prvom kontakte stratíte akúkoľvek súdnosť o objeme. Miska, ktorá sa javí byť iba o máličko väčšia ako tá z drevoplastu, má približne 850 mililitrov objemu. Len pohľad na mierku pri rukoväti vás uvedie do obrazu, kým získate potrebný odhad.

Je fajn, že výrobca na rysky nezabudol. Oceníte ich hlavne pri varení v kotlíku, ale aj pri príprave instantných jedál. Rýchlo si odmeriate množstvo vody, ktorú vám treba použiť. Veľkým plusom gulášovej misky je dlhá a pevná rukoväť po vzore kuksy, ktorá je fajn nielen na držanie pri jedení, ale aj pre naberanie. Razom sa z misky stane veľká naberačka.

súprava riadov Wildo Explorer Kit

Menšia miska má objem približne 320 mililitrov a je to nádobka nielen na vývar a riedku polievku, ale aj na ovsenú kašu či poriadnu šálku bylinkového čaju či kávy. Na uško si môžete uviazať šnúrku a máte pohárik na pitie, ktorý vám môže visieť vonku na batohu, alebo na pútku nohavíc. Je to azda najuniverzálnejšia nádobka zo všetkých.

O sporku, ktorý je súčasťou dodávky sme už písali v samostatnej recenzii. Je to veľký, pevný báger na poriadne sústa. V tejto sade by sme však očakávali i lyžicu, na ktorú možno nabrať rovnako veľké sústo polievky.

súprava riadov Wildo Explorer Kit

Fold-a-cup určite poznáte

Ak sme vraveli, že celá výbava je z polypropylénu, presa len sme troška tárali. Výnimkou je 250-mililitrový skladací pohárik. Je z pružného TPE plastu, ktorý možno vďaka stenčenému, stredovému prelisu zbaliť na polovicu jeho výšky.

Nie je to pohárik z gumy, ktorý by vás neposlúchal. Predstavte si skôr materiál, ktorými výrobcovia zmäkčujú rukoväte na nožoch. Rozbalíte ho, naplníte, napijete sa a môžete ho opäť zrolovať do kompaktnej, vreckovej podoby.

súprava riadov Wildo Explorer Kit

Plast sa teplom stáva poddajnejším, cez tenkú stenu sa však pri držaní za malú, tvarovanú rukoväť nepopálite. Pod ňou sa nachádza rad rebrovaných výstupkov, ktoré vaše prsty odďaľujú od horúceho nákladu.

Je ako kuksa, ktorú v chladných dňoch zvierate medzi dlaňami, aby ste sa zohriali.

súprava riadov Wildo Explorer Kit

Údržba bez starostí

Nie je nutné, aby ste riad umývali v prírode. Ak ho zabalíte do igelitového vrecúška a vhodíte do sieťoviny, nič sa vám v batohu nezamaže. Doma to vybavíte automatickou umývačkou a máte po starostiach. Vyberiete kompletnú výbavu von, zabalíte do vrecúška a opäť máte kompaktný balíček nastrojený na vychádzku do prírody.

Ak sa rozhodnete pre ručné umývanie, v teréne platí presne to isté čo doma. Potrebujete kvapku saponátu, aby sa tuky a mastnoty z plastu uvoľnili. I keď kávu či čaj vytriete papierovou vreckovkou, omastok zo špekáčiky neutriete ani po desiatke pokusov. Bez saponátu to jednoducho nepôjde.

súprava riadov Wildo Explorer Kit

Súprava na mieru

Každú z nádob predáva výrobca aj samostatne a ak ste nikdy neboli na stránkach firmy Wildo, možno vás prekvapí že niektoré z nich sa vyrábajú až v 19 farebných odtieňov. Ak sa vám nepozdáva naša vojenská kombinácia zelenej a šedohnedej, vedzte že dostupné sú aj žiarivé farby.

V sortimente je naviac aj veľký 600-mililitrový Fold-a-Cup pohárik, ktorý prerástol do objemu misky. Nájde sa aj fľaška na vodu, či štvorcový riad, ktorý možno zavrieť do formátu dózy či kazety. Takže ak máte pocit, že potrebujete túto sadu doladiť, vždy ju môžete rozšíriť o ďalšie nádoby.

súprava riadov Wildo Explorer Kit

Wildo Explorer Kit (21,02€) je šikovná jedálenská súprava pre kulinárske posedenia v prírode, ktorá nás oslovila svojim praktickým a účelným vyhotovením. Očakávať môžete nielen ľahkú váhu, ale aj pevnosť, robustnosť a pohodovú údržbu. Pravdou je, že za cenu jednej fínskej kupilky dostanete kompletnú sadu nádob, ktorou vytvoríte pohodové zázemie pre dvoch ľudí.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár