Je to nôž, pri ktorom netrvá dlho aby ste sa s ním skamarátili. Vezmete ho so sebou na potulky krajom a on sa vám predstaví pri všedných úlohách. Naškrabete ním práchno, narežete hoblinky, naštiepate drievka, vykresáte iskry a ak príde na rýchle občerstvenie, dostane sa aj na ražeň, chlieb a špekáčik.

Je fajn nosiť so sebou malý pracovný nožík, pri ktorom nemusíte úzkostlivo hľadieť na detaily. Vytiahnete ho z puzdra, zovriete do dlane a plní čo od neho treba. Bez ohľadu na počasie, miesto či okolnosti. Aký je bushcraftový nôž Hultafors OK4 so šikovnou výbavou do prírody?

nôž Hultafors OK4

Vezmi a bež do lesa

Žiadne brúsenie, obťahovanie, napúšťanie olejom či dobrusovanie detailov na plastových výliskoch. Tento nôž schádza z výrobných pásov vo fabrike nastrojený pre okamžité použitie.

Ak sa počítate medzi začiatočníkov ktorí hľadajú svoj prvý nôž do prírody, do rúk dostanete skvelo vyladenú zostavu – malý pracovný nožík, puzdro ktoré dokáže vzdorovať nečasu a kresadlo s ktorým nemusíte počítať každé jedno škrtnutie. Nič vás nebrzdí, nič vám nekazí radosť z času stráveného v prírode.

nôž Hultafors OK4

Skúsenejší zálesák ihneď vidí, že ide o pracovný, remeselnícky nožík, ktorý výrobca vyladil pre použitie v prírode. Hneď pre začiatok si zamilujete rukoväť, potom vás o kvalitách presvedčí húževnatá čepeľ  a ak príde na každodenné hompáľanie na opasku a drobné tábornícke práce, máte pocit že s ním zvládnete spraviť všetko čo vám treba.

Ak by ste ho po kúpe nerozbalený uložili do bedne s výbavou na expedíciu, určite by vás pri vybalení ničím nezaskočil. Výrobca je známy vyrovnanou kvalitou bez výrobných prešľapov a zlyhaní.

nôž Hultafors OK4

Ostrie, ktoré holí

Ak nahliadnete do tabuľky s parametrami, vyčítate z nej že dostávate nôž s 9-centimetrovou čepeľou, ktorá má 3 milimetre hrúbky a 23-milimetrovú šírku. Zaujme vás jej čiernenie, pomerne vysoký škandinávsky výbrus pre krájanie potravín a tým to končí.

Kvality noža sa vám však ukážu až pri používaní. Hoci ho hneď od začiatku priberiete k intenzívnej práci s drevom, zdá sa vám akoby čepeľ nič nestrácala na svojej rezivosti.

nôž Hultafors OK4

Orezávate kôru, sťahujete lyko, obkrajujete polienko za polienkom a hoci máte za sebou celodennú zábavku pri príprave dreva na oddychové rezbárske počiny, nôž je stále tak ostrý, že si ním dokážete oholiť predlaktie.

Výrobca priveľmi nerozpráva o „japonskej“ uhlíkovej oceli, z ktorej je nôž vyrobený. Zdá sa však, že ide naozaj o materiál ktorý stojí za pozornosť. Čím viac sa s nožom púšťate do práce ako do jedenia, tým viac si uvedomíte ako výborne dokáže držať ostrie.

nôž Hultafors OK4

Farba ako ochrana

Čiernenie čepele nie je technologickým povlakom, ktorý má oddialiť opotrebenie noža. Je to štít proti korózii, vďaka ktorému sa zo začiatku nemusíte o čepeľ starať jej mastením. Čím viac však režete do dreva a čím mocnejšie používate nožík pri drobnom štiepaní, vidíte ako sa povlak stráca. Obnaží striebristú oceľ.

Vysoký, škandinávsky výbrus pustí nôž i do potravín bez odskakovania krájaných surovín, jemná, takmer nepoznateľná fazetka je iba snahou výrobcu o odstránenie farby na brite čepele.

nôž Hultafors OK4

Postupne však odhalíte drobnosti, ktoré vás ešte väčšmi vtiahnu do tajov tohto noža. Ak príde na prvé brúsenie, dobehnúť musíte to, čo výrobca zanedbal.

Ak ste naskočili na vlnu cenovo dostupných finiek zo Škandinávie, určite viete ako vyzerajú ich výbrusy. Čítate na nich hlboké ryhy, ktoré vznikli pri hrubom brúsení čepele. Namiesto toho, aby ich výrobca vyhladil k nožiarskemu vkusu, všetko ukončí jemnou, útlou fazetkou.

nôž Hultafors OK4

Cez tieto nerovnosti sa budete musieť prebojovať pri ručnom brúsení na kameni. Keďže fazetka je plytšia ako drážky na výbruse, na prvý raz zostanete kdesi v polovici úmyslu. Nôž bude ostrý ako britva, na výbruse však stále bude vidno fabrické nedorobky.

Má to nejaký vplyv na používanie? Zaiste nie. Museli by ste krájať polystyrén alebo gumu aby vás zúbkovanie brzdilo. Po troch-štyroch brúseniach bude všetko preč.

nôž Hultafors OK4

Oceľ sa veľmi dobre brúsi na lacných vodných kameňoch z Číny, predsa len sme všetko urýchlili tým, že sme mikrofazetu odbrúsili na karborunde. Nôž i po domácom brúsení drží ostrie znamenite, bude sa vám páčiť ako dlho si ho dokáže zachovať bez údržby.

Na škrabanie i kresanie

Od zálesáckeho noža sa očakáva, že budete môcť používať aj chrbát čepele, aby ste šetrili ostrie pred otupením. Ak príde na škrabanie práchna, hladenie kôry, či kresanie iskier, ostrá hrana je nevyhnutnosťou. Uvedomuje si to aj výrobca, ktorý nenechal nič na náhodu. I keď je chrbát noža prekrytý vrstvičkou farby, je ostrý pre tieto práce a jeho oceľ sa rýchlo obnaží.

nôž Hultafors OK4

Nezvyčajným prvkom je hrubo vyfrézovaný žliabok v prednej strane čepele. Spočiatku sa zdá, akoby to bol iba nejaký nedorobok. Neskôr zistíte, že ho nájdete na každom vyrobenom noži. A ak budete nôž používať často pri kresaní, prídete na to, že žliabok je akýmsi zostrením hrany chrbta. Práve na tomto mieste vykresáte iskry, ktoré sú väčšie a mocnejšie.

Určite by bolo fajn, aby bol žliabok krajšie začistený. Človek by si rýchlejšie uvedomil zámer výrobcu a nebral by ho ako prijateľný nedorobok, ktorý nijako neprekáža.

nôž Hultafors OK4

Rúčka, ktorá sadne do ruky

Tuhé plastové jadro, čepeľ osadená na dlhý hrubý tŕň a vrúbkovaný povlak mäkčeného plastu, ktorý je kdesi na polceste k gume. Až prvé zovretie noža v dlani vám prezradí ako na tom so svojou ergonómiou je. Cítite dotyk záštity na ukazováku, vnímate ako vám vyduté časti plnia dlaň a pocítite aj výstupok rukoväti na malíčku.

Čím mocnejšie sa do noža pri práci opierate, tým väčšmi sa presviedčate o tom, aký vo svojom útlom objeme a vyhotovení je.

nôž Hultafors OK4

Nekĺže sa v spotenej ruke, netlmí svoju poslušnosť v rukaviciach. Silové práce sú bez otlakov a zapáči sa vám, že sa do rezu môžete opierať aj palcom. Plôška na rukoväti vás chráni pred tým, aby ste si na chrbte čepele vytvorili na palci ukazovák.

Troška zneistíte vo chvíľach, keď nôž použijete s dreveným tĺkom na štiepanie polienok. Neviete, či si môžete dovoliť udrieť aj na rúčku, alebo je lepšie nôž vždy zo zovretia vymanévrovať tak, aby z neho trčala špička pre úder. Až čas ukáže, do akej miery pružný povrch odolná nástrahám a násiliu. Isté však je, že je to detail na ktorý si spočiatku dávate tak trocha pozor.

nôž Hultafors OK4

Nôž s výbornou manévrovateľnosťou

Rezanie drievok so špičkou čepele, krájanie tenkých plátkov potravín, obrátený úchop pri strúhaní hrotov na kolíkoch či krájanie zemiakov oproti prstu – to je len zopár úloh, pri ktorých si uvedomíte v akom rozsahu máte nad nožom moc. Narozdiel od loveckej dýky, ktorá vám dáva pocítiť svoju dĺžku a hmotnosť, tu je to ako s malým rezbárskym nožíkom – ste dokonale nad vecou i vtedy, ak sa nijako nesnažíte.

Tieto pocity poznajú všetci majitelia nožov od firmy Mora of Sweden, ale i tí ktorým sa už do rúk pracovné nože od Hultaforsu dostali.

nôž Hultafors OK4

Páči sa nám šírka čepele a jej húževnatosť, ktoré sa akosi poddávajú manévrovateľnosti. Začiatočníci by to mali brať ako tréning na to, aby si osvojili prácu s náročnejšími nožmi.

Kresadlo, ktoré si obľúbite

Nečakajte útle kresadielko, pri ktorom sa šetrí materiálom. K nožu dostanete ferrocériovú tyčku s priemerom 10 milimetrov, ktorá vám pri svojej 10-centimetrovej dĺžke poskytne výdatný priestor pre kresanie. Prúd iskier je bohatý a mocný, takže ním vysušíte pri opakovaných prúdoch iskier i navlhnuté práchno.

Nie je to iba tým, že nôž má ostrú hranu na chrbte, ktorá odlučuje z kresadla väčšie hoblinky. Je za tým i veľký priemer tyčky s menším zaoblením. Spojením týchto dvoch geometrií si môžete byť istí, že sa vám podarí vykresať ohník i napriek tomu, že vám to s menším kresadlom v minulosti nešlo moc dobre.

Materiál kresadla je tvrdší, svedčí mu použitie poriadneho noža namiesto útleho plieška. Páči sa nám spôsob jeho uchytenia na puzdro noža. Nie je tu iba tesný prievlak, pri ktorom sa po čase stane, že kresadlo vypadne a musíte si zaobstarať nové. Namiesto šnúrky je cez neho prevlečené pružné, gumičkové lanko, ktoré je akousi poistnou závlačkou. Pretiahnete ho cez koniec kresadla a od tej chvíle môžete skákať aj zo stromov a nič sa vám nevytratí. Je to veľmi šikovné riešenie.

nôž Hultafors OK4

Puzdro s vylepšením

Plastové puzdro so závesom na úzky pracovný opasok a prievlakom na šnúru je klasikou pracovných nožov. Môžete ho kúpať vo vode, môže vám padať na zem, môžete ho odierať o všetko s čím sa stretnete. Nôž v ňom stabilne sedí dnu s chránenou čepeľou.

Bushcraftová verzia prichádza s doplnkom vo forme textilného popruhu. Nie je to iba šikovný nosič na kresadlo. Je to celý nosný systém, ktorý obopína plastové puzdro a pre väčšiu istotu ho drží v podvese na kovovej gombičke s istením na západku.

nôž Hultafors OK4

Nylonový popruh nesplesnivie a neunaví sa. Jeho najväčšou prednosťou je však oko, cez ktoré navlečiete opasok v šírke až 7 centimetrov. Umožňuje šikovné podvesenie noža na páse, na škodu je iba to, že sa nedá otvoriť na suchý zips.

Bolo by fajn, aby bolo možné puzdro uchytiť i tam, kde nie je možnosť prievlaku. Molle väzba na batohu, pevne našitý popruh – tam sa bez ďalšieho príslušenstva nedostanete.

nôž Hultafors OK4

Hultafors OK4 s kresadlom (32,95€) je šikovný zálesácky nožík, ktorý sa môže stať vašim hlavným pracovným nástrojom. Nemusíte sa báť toho že ho pri nešetrnom zaobchádzaní zničíte, vždy od neho môžete očakávať dokonale ostrý brit, ktorý sa ľahko udržiava na brúsnych kameňoch. Páči sa nám jeho zladenie s puzdrom, ale i veľmi dobrá spolupráca s kresadlom. Ak radi táboríte, zakladáte ohníky, opekáte, grilujete a skúmate zabudnuté zákutia za humnami, určite pre vás bude oporou – či už na opasku alebo v čelnom vrecku batoha.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár