Je v tom kus bezhraničnej istoty, o ktorej nezapochybujete ani na chvíľku. Kým máte v batohu útlu, plastovú liekovku, ohník založíte v tábore i vtedy, ak by z oblohy sekery padali. Ak stratíte kresadlo, pokazíte zapaľovač a zmáčate zápalky, vždy máte so sebou čosi v zálohe.

Zápalky, to nie sú iba papierové škatuľky, ktoré s menšou či väčšou šikovnosťou odolajú vlhkosti v batohu. Niektoré sú balené tak, aby prežili každú katastrofu. Zoznamujeme sa s Lifesystems Windproof Matches – zápalkami, ktoré horia aj vo vetre.

zápalky Lifeventure Windproof Matches

Nerozbitná liekovka

Pod sekerkou, kotlíkom a ani pod topánkou útla plastová fľaštička nepraskne. Je príliš malá a hrubá na to, aby mala vážnejšiu slabinu. Výrobca ju vyhotovil z odolného polykarbonátu, ku ktorému pridal húževnaté viečko na závit. Nech máte batoh akokoľvek napchatý na prasknutie, nemusíte sa báť že sa čosi nepredvídane zvrtne.

Schováte ju v hrsti, zahrkáte ňou ako detskou hrkálkou a ak príde na jej hľadanie vo vysokej tráve, vždy ju prezradí nápadné oranžové sfarbenie. Páči sa nám, že cez priesvitné telo liekovky vždy vidíte do jej vnútra. Štartujete s výbavou 20 zápaliek a je iba na vás, ako dlho vám vydržia.

zápalky Lifeventure Windproof Matches

Liekovka pláva na vode, ktorá sa dnu nedostane. Pod viečkom je pružné tesnenie, ktoré dolieha tak dobre, ako tuho vrchnáčik prikrútite. Zápalky tak obstoja nielen pred rosou a prudkým dažďom, ale aj pred dlhodobým kúpeľom v horskej riave.

A ak príde na obavy z vypadnutia, vytrúsenia či straty, vždy môžete cez očko vo vrchnáku prevliecť šnúrku, ktorou zápalky uviažete o vnútornú stranu vrecka batoha. Funguje to však aj opačne. Ak chcete mať k zápalkám čosi na rozkúrenie, môžete si to uviazať priamo k nim.

zápalky Lifeventure Windproof Matches

Na prvé škrtnutie

Nečakajte žiadne ochranné laky, ani voskovanie ktoré by vám bránilo v škrtaní. Zápalky, ktoré nájdete v škatuľke chytajú na prvýkrát bez ohľadu na to, akí zruční v škrtaní ste. Sú pevné a majú hlavičku, ktorá sa v ničom nelíši od štandardu bezpečnostných zápaliek. Škrtnete a rozhorí sa silný a výdatný plameň.

Hoci zápalky pred vlhkosťou chráni iba ich obal, nemusíte sa obávať toho, že škrtadlo na spodnej strane zlyhá. Možno ste o tom doposiaľ nevedeli, ale voda a vlhkosť mu nijako neškodia. Otriete ho suchým rukávom a keď po ňom skĺzne zápalka, určite sa rozhorí.

zápalky Lifeventure Windproof Matches

Ak by sa predsa len čosi stalo, je tu vždy jedna záloha naviac. Druhé – hoci menej pohodlné – škrtadlo sa ukrýva pod vrchnákom, priamo na leme liekovky. Tam je chránené pred odieraním v batohu, či zlyhaním lepidla. Nezničíte ho, ani nevytratíte.

Sedem sekúnd

Od chvíle, keď sa pyrotechnická zlož zapáli na škrtadle, môžete odpočítavať sedem sekúnd intenzívneho horenia, ktoré sa drží svojho stabilného tempa. Bez ohľadu na to či duje vietor, alebo zo stromov fŕkajú drobné kvapôčky rosy, zápalka nerušene odhára – takmer ako zápalná šnúra.

zápalky Lifeventure Windproof Matches

Nehorí drievko – to je iba nosičom. Zmes sa okysličuje sama sebou, takže je iba na vašej šikovnosti, aby ste časovo obmedzenú žiaru využili na zapálenie ohniska. Osvedčilo sa nám pripraviť si jemné práchno, tenké suché hoblinky a naukladať základ ohníka tak, aby k nemu bolo možné pristúpiť po vetre.

Ani vysoký výkon plameňa nenahradí dôslednú prípravu, takže sa nenechajte pomýliť tým, že držíte  v ruke zápalku, ktorá svojim výkonom ďaleko prekračuje to, čo poznáte od bezpečnostných zápaliek pri krbe, piecke či plynovom sporáku. Plameň je intenzívny, avšak krátky. Nie je tu žiadny dojazd, nie je tu žiadna horiaca palička.

zápalky Lifeventure Windproof Matches

Páči sa nám, aké spoľahlivé zápalky sú a ako možno ich prednosti využiť na veternom stanovisku. Boli by sme radi, ak by sme rovnakú kvalitu videli aj inde.

Náhrada sa nekoná

Je tak trocha na škodu, že výrobca neponúka náhradné náplne. Ak chcete minuté zápalky doplniť, musíte sa zásobiť z vlastných zdrojov. Určite sa vám podarí dostať dnu obyčajné zápalky z papierovej škatuľky, ale aj tie vodeodolné. Všetko sa drží v bežnej dĺžke 44-56 milimetrov. Rovnaké vlastnosti však už nečakajte.

zápalky Lifeventure Windproof Matches

Máme odskúšané, že do liekovky vkĺznu aj vojenské zápalky, ktoré nájdete v anglických potravinových balíčkoch. Keďže ide o štandardizovanú výstrojnú súčiastku NATO, môžete sa s nimi stretnúť i na viacerých miestach. Hoci sú odolné voči búrke – čiže vetru a vode zároveň – príliš zle sa vinou ochrannej vrstvy zapaľujú.

Lifesystems Windproof Matches (5,40€) sú zálesácke zápalky, ktoré vám zaručene predvedú svoje kvality. Nejde iba o šikovný obal, ktorý ich v batohu ochráni pred nepohodou, ale aj o zápalky samotné, pri ktorých môžete počítať so spoľahlivosťou a veľmi dobrým, stabilným odháraním. Vyskúšali sme si ich v nepriazni veterných poryvov, zaradili sme ich do svojej výbavy ako poistku pre každý prípad. Je fajn byť v istote. A ak vám pri potulkách za zverou bude prekážať hrkanie, ľahko ho utlmíte trochou vaty.

zápalky Lifeventure Windproof Matches

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár