Nie vo vitríne, ale pri práci sa vyjavia vlastnosti každého noža. Najprv z vás vyprchá všetka úzkostlivosť a opatrnosť pri používaní, potom vám v rukách zovšednie a keď sa vám do žíl začnú nalievať naučené ťahy a manévre, viete povedať že sa vám naplno poddal.

Od niektorých nožov sa očakáva krájanie potravín, iným svedčia drobné každodenné práce, akými je otváranie balíkov či strúhanie ceruziek. Sú však i také, ktoré majú slúžiť pri táborení, zakladaní ohňa a zálesáckych potulkách. Od včasného leta nosíme po našom boku survival nôže Gerber Bear Grylls Ultimate, aby sme ich sledovali v plnom nasadení.

nôž survival Gerber Bear Grylls Ultimate

Vyhotovenie do nepohody

Žiadna koža, drevo, paroh ani nič z prírody. To je stratégia, ktorá sa snaží odsunúť údržbu bokom. Čepeľ je potiahnutá ochrannou vrstvou, rúčka je z plastu, puzdro kombinuje nylon, plast a drobné kovové súčiastky. Ak sa vám podarí nôž s jeho príslušenstvom zašpiniť, jednoducho ho opláchnete pod prúdom vody a o nič sa nestaráte. Ani o sušenie.

Zo skúseností vieme povedať, že ani zanedbané nánosy hliny a lesnej hrabanky v spojitosti s vlhkosťou nenapáchali na našej výbave žiadne škody.

nôž survival Gerber Bear Grylls Ultimate

Ak sa vám nepodarí čosi zatrhnúť, zlomiť alebo vytratiť, môžete si byť istí, že ste pripravení ku všetkému. Je to ako so „sekáčom“ od Extolu. Necháte ho robiť svoju prácu a zvyšok vás netrápi. Zaujíma vás iba odvedený výkon.

Vyhotovenie je pevné a robustné, prvé dojmy sa v teréne pri pravidelnom používaní ešte viac utvrdia. Rýchlo zistíte, že tento nôž sa pre vás stane kusom ostrej a končistej húževnatej ocele s pevnou rúčkou, ku ktorému patrí šikovný obal na prenášanie. Otvoríte ním konzervy, vyhrabete jamu na ohnisko, naštiepate polená – nič z toho mu neublíži ak vás netrápia škrabance a viete si po chlapsky poradiť s brúsením.

nôž survival Gerber Bear Grylls Ultimate

Ťažší ako by ste čakali

Ak ste zvyknutí na ľahučké jakuty, fínky a severské nože, pri prvom kontakte vás 240 gramov hmotnosti tohto pracanta troška prekvapí. Na pohľad vás oklame svojim zoštíhleným vyhotovením, a kontrastnou hrou farieb, ktorá vyzdvihuje prítomnosť plastov.

Keď ho však bok po boku zrovnáte s dýkou rovnakej veľkosti, nijako nebude vytŕčať z radu. Cítite ako vám hmota pomáha v švihu pri sekaní, vnímate rýchlosť pohybu pri zabodávaní a registrujete jeho hmotu pri kolísaní noža v dlani.

nôž survival Gerber Bear Grylls Ultimate

Celé je to umocnené tým, že ťažisko je pre kovový obuch posunuté do zadnej časti, takže vždy keď uvoľníte zovretie prstov, nôž sa vám ohlási svojim pohybom. To sú tie chvíle, kedy vám pripomenie že presiahol hranice mušej váhovej kategórie.

Rukoväť, ktorá sa nešmýka

Oceľový obuch, pevné plastové jadro a k nemu mäkčená vrstva s vrúbkovaním, na ktorej sa nešmýkajú ruky ani vtedy, ak sú mastné alebo nadobro rozmočené. Výrobca sa tvarovaním postaral o to, aby bol úchop dostatočne mocný aj na silové práce. Ukazovák zapadne do výrazného zahĺbenia, čelná strana ruky sa opiera o tvarovanú záštitu a prsty s dlaňou sedia na členitom vrúbkovaní. A to aj vtedy, ak na ruky navlečiete rukavice.

nôž survival Gerber Bear Grylls Ultimate

Rukoväť však viac ako ergonómiu sleduje účelnosť. Pomerne rýchlo si uvedomíte, že je o poznanie štíhlejšia ako by sa pýtalo do plnej pohody. Ak by ste sa posadili k ohnisku a chceli nastrúhať tucet riadnych chlpatých drievok, už v polovici zábavy by ste sa prepracovali ku kŕču v dlani. Rúčke chýba po stranách objem, ktorý by naplnil uvoľnenú dlaň.

Príjemne však prekvapí svojou dĺžkou, ktorá má dostatočnú rezervu nielen na širokú dlaň, ale aj pre posun ruky do zadnej partie pri sekaní. Istotu úchopu umocňuje jej prehnutie, ale aj rozširujúci sa koniec obuchu.

nôž survival Gerber Bear Grylls Ultimate

Nečakajte však pohodlie nožiarskych skvostov, neočakávajte objemné rúčky aké nájdete na poľovníckych dýkach. Je to prísna taktika ladená pre všestrannosť a pevnosť úchopu. Do zadného otvoru v ktorom je šnúra s píšťalkou si môžete naviazať svoj vlastný cifrašák. K dobru máte aj ďalšiu dvojicu otvorov v čelnej časti, ktorou dokážete upevniť nôž na drevené porisko ak by sa vám zachcelo.

Páči sa nám, pevnosť rukoväte, ktorá sa nevykýva ani pri silnom páčení, dobre hodnotíme aj mäkčenú vrstvu, ktorá je dostatočne tuhá na to, aby sa pod tlakom ruky neuhýbala. A ak príde na manévrovateľnosť, nie je to nôž na jemné vyrezávanie. Viac sa derie do hrubšej práce ako jemnocitných cifrovaní.

nôž survival Gerber Bear Grylls Ultimate

Čepeľ na dva spôsoby

Žiadne vylomené zúbky, žiadne vytrúsené ostrie, žiadne ulomené špičky. Výrobca použil pre výrobu čepele nehrdzavejúcu oceľ 7Cr17MoV, ktorú potiahol nitridom titánu. Hladká a dobre kĺžuca povrchovka sa síce pomaly obderie, nič to však nemení na úžitkových vlastnostiach. To, že výrobca zvolil mäkšiu, avšak húževnatú oceľ nie je žiadna náhoda. Počíta sa s tým, že s nožom budete zaobchádzať i hrubo a podľa potreby si ho vždy pribrúsite.

Na brúsnych kameňoch dokážete vytiahnuť ostrie ktoré holí, nôž ho však dokáže pri práci s drevom stratiť za jediný deň. Obderie sa žiletkový brit, čepeľ však zostáva naďalej ostrá.

nôž survival Gerber Bear Grylls Ultimate

Nikdy sme sa nestránili tomu, aby sme sa nožom vŕtali v zemi alebo ho používali na sekanie. Čepeľ to bez poškodení znesie. Tento nôž nie je žiletkou na jemné práce, ale nástrojom ktorý je ladený pre húževnatosť.

Čepeľ má dutý výbrus s fazetou, klesajúci hrot s klinovitým odľahčením a dĺžku 122 milimetrov. V tejto strednej veľkosti dosahuje všestrannosť, ktorá sa od zálesáckeho noža očakáva. Ak povážite, že čepeľ má hrúbku 4,5 milimetra, dáva vám dostatok istoty aj pre páčenie.

nôž survival Gerber Bear Grylls Ultimate

Nôž sa vyrába v dvoch verziách – hladký a s výbrusom, ktorý polovicu ostria premenil na zúbkovanie. Ak často režete chlpaté drievka, zúbky vám budú prekážať, pretože prednou časťou čepele toho veľa neuhráte.

Samotná pílka má však čosi do seba. V dreve má väčšiu rezivosť ako by ste čakali a ak príde na nejaké to kliesnenie konárov, zúbky si prekvapivo poradia so surovým drevom. Je to viac vecou účelnosti ako vkusu, pre ktorý z dvojica variantov sa rozhodnete.

nôž survival Gerber Bear Grylls Ultimate

Iskra, z ktorej sa rodí plameň

Ferrocériová tyčinka na puzdre a zbrúsená plôška na chrbte čepele – to je výbava, ktorá je v tejto kategórii nožov samozrejmosťou. Bez toho, aby ste museli čokoľvek ladiť alebo upravovať, zámer funguje tak ako si tvorcovia tohto noža pomysleli. Hranka je ostrá, odoberá z kresadla hrubé triesky, iskry sú výdatné a ľahko od nich práchno zapálite.

Iné to však je, ak si chcete práchno pripraviť. Ak ste zvyknutí použiť na škrabanie prírodných materiálov chrbát noža, budete trochu sklamaní.

nôž survival Gerber Bear Grylls Ultimate

Hranky sú zaoblené, ostré sú iba v mieste plôšky na kresanie. S najväčšou pravdepodobnosťou preto vezmete nôž k brúske a hranu vytvoríte na celom chrbte noža. Pridáva mu to riadny kus úžitkovej hodnoty navyše, pokiaľ nechcete z nevysvetliteľných dôvodov použiť na škrabanie čepeľ, ktorá sa tak rýchlejšie zatupí.

My sme si takúto úpravu na noži spravili a i s dostupom času vieme povedať, že to bolo dobré rozhodnutie.

nôž survival Gerber Bear Grylls Ultimate

Dynamike noža sa musíte priučiť

Čím jemnejšiu prácu robíte, tým viac narazíte na horšiu motoriku tohto noža. Pomerne rýchlo si vypestujete návyk, že pri práci so špičkou držíte nôž za jeho čepeľ. Keďže odstrie svoju jedovatosť stráca po brúsení svižným tempom, nehrozí vám porezanie z nešikovnosti.

Postupne prekonáte jeho vyváženie smerom k zadnej časti rukoväte a začne sa vám dariť aj vyrezávanie chlpatých drievok. S fazetkou sa čepeľ neťahá do hĺbky materiálu, ťahy sú rovnomerné, úhľadné. Na potraviny je tento nôž vďaka vysokému dutému výbrusu fajn a ak príde na hrubšie práce, nájdete v ňom zaľúbenie.

nôž survival Gerber Bear Grylls Ultimate

Sekanie s poistnou šnúrou na zápästí, štiepanie drievok, búšenie, bodanie, hrabanie, škrabanie – to všetko je úplne do pohody. Nikdy sme nemali pocit, že by pevnosť noža nebola primeraná jeho veľkosti.

Práve naopak – máme pocit že je veľmi dobre vyladený a ak by to bol jediný nôž na mesačný pobyt v teréne, určite by postačil na všetko čo sa vám postaví do cesty.

nôž survival Gerber Bear Grylls Ultimate

Brúsenie priamo v teréne

Súčasťou výbavy je aj oceľová platnička s diamantovým brusivom, ktorá je pevnou – avšak vymeniteľnou – súčasťou puzdra. Na ploche 2×8 centimetrov nie je za ťažko obnoviť hladkú čepeľ ostria. Chce to však ľahkú ruku, aby ste brusivo nepotrebovali predčasne – na domáce brúsenie je lepší kameň.

Obnoviť fazetu je otázkou minútky a ak by sme chceli zhodnotiť finiš ostria, je to stredne hrubá mikropílka akú spravíte na lacnom karborundovom kameni zo železiarstva. Čepeľ sa berie do dreva i potravín, určite má však ďaleko od zbierkovej dokonalosti.

nôž survival Gerber Bear Grylls Ultimate

Na používanie však bohato stačí ak v teréne otupený nôž prebrúsite, teší vás príjemná zmena pri práci ktorú v ruke cítite. Určite by ste nechceli mať takéto ostrie na scandi výbruse fínky, na fazetke to však úplne stačí.

Aká je hrubosť brúsnej platničky, to presne nevieme. Na každom z dvojice nožov bola odlišná a tak sa dá predpokladať, že Gerber tento detail ešte stále ladí. Zúbkované ostrie žiada samostatný prístup. V ponuke predajní nájdete okrúhle diamantové pilníčky, Gerber však robí pre tento účel aj svoje vlastné brúsne tyčky.

nôž survival Gerber Bear Grylls Ultimate

Puzdro si možno doladíte

Tak ako je pre prácu vyladený nôž, podobné pocity budete mať aj z puzdra. Základ je z plastu, s kovovými planžetami, nosný systém je z nylonu. Puzdro je pomerne veľké s kopou suchých zipsov a popruhov. Spracovanie je skutočne precízne, nenájdete tam chybičky. Určite by ste boli radi, ak by sa s podobným nasadením k tvorbe puzdier stavali aj ostatní výrobcovia.

Suché zipsy fixujú rukoväť noža, ale aj plastový dielec do ktorého je zasunutá čepeľ. Viete ho vyklopiť, viete ho oddeliť a ak by ste chceli, viete dať na neho i šnúru aby ste nôž nosili v prípade potreby na krku alebo ho niekam upli bez nosného systému.

nôž survival Gerber Bear Grylls Ultimate

Je tu však drobnosť, ktorá niekomu sadne, niekomu nie. Puzdro má vertikálny záves 3,5 centimetra pod vrchným lemom, takže môže tlačiť do bokov.

I pri sadaní sa stáva, že tuhé puzdro na dlhom závese vás zastaví v pohybe a musíte ho rukou ustrojiť nabok. Páčilo by sa nám podvesenie, horizontálne nosenie sme neskúšali. Nikdy sme mu priveľmi neprišli na chuť.

nôž survival Gerber Bear Grylls Ultimate

Survival nôž Gerber Bear Grylls Ultimate (59,90€) na nás v teréne spravil veľmi dobrý dojem. Je pevný, húževnatý a má vysokú úžitkovú hodnotu. Za vychytaným menom nečakajte žiadnu zbierkovú hodnotu do vitríny, či k oku ladené detaily. Všetko je okresané na funkčnosť, ktorú v prírode určite oceníte. Čepeľ je pevná, ľahko brúsiteľná, viac do práce ako k jemnému vyrezávaniu žiletkovým ostrím. Všetko vyplýva z konštrukcie a materiálu, ktoré stavajú nôž do pozície, kde vám nie je ľúto pribrať ho do nepohody, aby ste ho náhodou nepoškodili. Škrabance, oderky a obúchance – to sú znaky že ho naozaj používate.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár