Sú to chvíle, ktoré možno prežívať naplno iba vtedy, ak máte so sebou ďalekohľad. Sledovanie svišťov pri spásaní horskej trávy, pozorovanie veveričích pytačiek, či špehovanie dravcov pri kŕmení na hniezde má svoju nezabudnuteľnú atmosféru. Takmer, akoby ste stáli po ich boku.

Málokto si však uvedomuje, že o tieto momenty prichádza iba preto, že nevie kam a ako sa má pozerať. Žiada to trpezlivosť, cvik a skúsenosť. Od začiatku leta sa túlame krajom s ďalekohľadom Nikon Prostaff 7S 8×30, aby sme sa v teréne zoznámili s jeho vlastnosťami.

Nevinný duel

Keď sme vlani vyrážali na početné prechádzky prírodou s ďalekohľadom Nikon Monarch 7 8×30, užívali sme si v kompaktnom formáte jeho široký pozorovací uhol a veľmi príjemnú kresbu s dôrazom na precízne farebné podanie. Tento rok sme sa k nemu na čas vrátili.

Nie však preto, aby sme si osviežili svoje zážitky, ale aby sme po jeho boku postavili novší, odľahčený model z radu Prostaff 7S. Na naše vychádzky sme preto vyrážali vždy s dvojicou ďalekohľadov, aby sme zistili kedy má ktorý z nich čosi navrch.

Čo vás čaká, ak vedľa seba postavíte dva na pohľad veľmi podobné ďalekohľady, ktoré sú od seba vzdialené na dvojnásobok ceny? Čítajte naše zápisky.

Je mimoriadne odolný

Popruhy, krytky, prepravná kapsička – to všetko je výbava ktorú môžete, avšak nemusíte používať. Vytvorená bola viac pre osobné pohodlie, ako pre úzkostlivú ochranu ďalekohľadu pred nepohodou. Očakávajte ľahké, avšak mimoriadne odolné a robustné vyhotovenie, ktoré vás nezaťaží viac ako 415-gramovou hmotnosťou.

Pod protišmykovým gumovým povrchom sa nachádza kovové telo, v ktorom je zapuzdrená optika. Všetky pohyblivé časti sú vo vnútri, navonok je všetko osadené pevne, s bariérou proti prieniku vody či pár. Telo ďalekohľadu je naplnené dusíkom proti vnútornému oroseniu a nech robíte čokoľvek, ďalekohľad je stále fit.

Nezmorí ho prudká letná búrka, neublíži mu nepohoda v batohu, alebo zošmyknutie po mokrej tráve do bystriny. Ba ani bočný buchnát o skaly po sebe nezanechá žiadne poškodenie. O to, že výrobca na materiáli nešetril svedčí i to, že oproti profesionálnemu modelu ušetril na váhe iba 20 gramov, ktoré spadajú na optiku samotnú.

Páči sa nám pevný a istý úchop, spoľahlivý chod nastavovania očníc, ako aj celkové vyhotovenie. Je to ďalekohľad, ktorý smelo pustíte z rúk, aby ste ho požičali bez obáv i neskúsenému človeku. Nič sa nerozlepí, nič sa neobúcha.

Jemná práca prstov

Nikon je známy tým, že očnice ďalekohľadu k sebe nepritisnete bližšie ako na 56-milimetrovú osovú vzdialenosť. Pre tých, čo majú užšiu tvár je to najmenšia spodná hranica, aby získali prijateľný zákryt optiky so svojimi očami. Dva tri milimetre rozsahu v pohybe naviac by sme určite uvítali. Nič to však nemení na tom, že gumové dielce sú príjemne tvarované a ani po niekoľkohodinovom pozorovaní nemáte pocit, že by vás nepríjemne otlačili.

Páči sa nám, ako citlivo je zaostrovanie previazané s ovládacím kolieskom. Kompletný rozsah zaostrovania je rozdelený do  necelých dvoch otáčok a tak i najjemnejším pohybom prstov rýchlo preostríte do inej roviny pozorovania. Chod je mäkký, plynulý, takmer ako pri dobre stavanom manuálnom objektíve zrkadlovky. Cítite pod prstami nielen istotu, ale aj potrebnú dynamiku pri zmene nastavení.

Celkovo je mechanická stránka ďalekohľadu výborná a čím viac skúseností máte s ostatnými značkami na trhu, tým viac cítite koľko odhodlania Nikon do konštrukcie svojich modelov dáva v kompletnej škále svojich modelov.

Oku prívetivá kresba

Optika má príjemnú, polomäkkú kresbu, ktorá nezaťaží ani netrénované oko nadmerným vysilením. Cítite, ako sa vám obraz príjemne leje do očí, takmer akoby ste sa pozerali voľným okom z pozície o pár stoviek metrov pred vami. Či do ďalekohľadu nazeráte spontánne pri chvíľkovom zaujatí, alebo k nemu zasadáte na celé hodiny súvislého pozorovania, cítite sa pohodlne. Vďaka nízkej hmotnosti sa ruky neunavia, pre pohodlné opretie o očnice nemusia oči namáhavo pracovať.

Hĺbka ostrosti je o čosi objemnejšia ako pri ďalekohľadoch z radu Monarch 7. Znamená to, že máte lepší prehľad o hĺbkovom kontexte. Nič sa vám nedelí do rozostrených rovín zoradených za sebou, skôr sa všetko prelieva v hĺbke s plynulejším prechodom v ostrosti zobrazenia.

Páči sa nám, aké ostré zobrazenie tento ďalekohľad má a neraz sme mali pri porovnávaní pocit, že rozlíšenie v jemných detailoch vzdialených scén je lepšie ako pri našom vlaňajšom favoritovi. Pocítite to najviac v otvorenej krajine, na vyhliadkach a na skalách, kde sa snažíte rozoznať náznaky detailov na hrane prijateľnej vzdialenosti pre pozorovanie.

Na druhej strane, odľahčená optika vás troška ochudobní o farebné podanie. Jemné rozdiely odtieňov sa trocha zlievajú, takže vnímanie vzdialených detailov je odlišné. Kým pri Monarchu váš mozog zápasí s farebnými variáciami, pri Prostaffe vás zamestnáva kontrast kresby. To dáva prednosť pozorovaniu vo včasných ranných hodinách.

Užší výhľad, kratší dosah

Zmeny si všimnete aj pri šírke kontextu. Ak sme pri Monarchu 7 hovorili o mimoriadne širokom zornom uhle,  v tomto prípade sa dostávame do štandardu. Pozorovať v plnom zábere na 1000 metrov 114-metrové pole šírky nie je ani veľa, ani málo. Beriete to ako prirodzený pohľad do diaľky, pri ktorom máte dostatočný výhľad aj na dynamiku pohybu vtáctva, aj na sledovanie unikajúcej zveri.

Ak však vymeníte ďalekohľady a cez Monarch uvidíte na rovnakej vzdialenosti ďalších 30 metrov šírky, je to veľmi príjemný bonus, ktorý sa vám zapáči aj pri skúmaní neznámej krajiny.

Podobné je to aj pri najkratšej zaostriteľnej vzdialenosti. Dva pekné metre pre pozorovanie hmyzu sa vám natiahnu o 50 centimetrov naviac. Ak patríte medzi tých, čo radi pozorujú z pohodlia sedu hmyz, potom by ste o tom mali určite vedieť.

Ďalekohľad sa nám osvedčil pri dennom sledovaní v lesných porastoch, ale aj pri pozorovaní v protisvetle v otvorenej krajine. Na optike nenájdete vážnejšie chyby, ktoré by vás oberali o možnosti jej použitia. Všetko má viacnásobné reflexné pokovanie, hranoly majú fázovú korekciu, všetko je vyladené pre príjemné pozorovanie. Neprekonateľnou bariérou je však riedky letný dážď, ktorý  vytvára množstvo optických ruchov, ktoré dokážu ďalekohľad priveľmi zamestnať.

Nikon Prostaff 7S 8×30 (186,00€) je ľahučký ďalekohľad s výbornou optikou, ktorý si zamilujú pri potulkách krajom hlavne tí, čo sa radi pohybujú bez bremien a majú záľubu v pozorovaní živého i neživého sveta. Páči sa nám jeho odolné vyhotovenie ktoré ochráni ďalekohľad pred opotrebovaním, ale aj veľmi dobre zvládnutá mechanika, ktorá dáva pri jeho používaní plné pohodlie. Prekvapilo nás vysoké rozlíšenie pri pozorovaní vzdialených detailov, ktoré dokáže plne kompenzovať slabšie farebné podanie v rovnakých zónach.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár