Je v tom kus šikovnej, mobilnej energetiky. Roztvoríte panel ako knižku, opriete ho o výklopný podstavec a ak zladíte bodku tieňa s malým terčíkom, máte po svojom boku malú solárnu elektráreň. V kompaktnom formáte, ktorý dokážete zasunúť do zadného priečinka svojho batoha.

Ak príde na dlhodobý pobyt v prírode, niekedy padne vhod ak máte so sebou podporu technológií. Solárne panely prešli v posledných rokoch intenzívnym vývojom a dospeli do štádia, kedy sa dá na ne konečne spoľahnúť. Zoznamujeme sa s 10-wattovým systémom BioLite SolarPanel 10+.

Knižka do batoha

Nečakajte žiadnu krehkú citlivku, ktorá by praskala pri každom neopatrnom pohybe, páde alebo prehnutí. Solárny panel má podobu húževnatej knihy, ktorá nepotrebuje ani prepravný obal, ani mäkký priečinok batoha mimo dosahu ostatnej výbavy. Všetko je zapuzdrené v húževnatom plaste, ktorý sa len tak ľahko neprehne.

Panel váži necelých 550 gramov a prvé čo vás zaujme je jeho netradičný povrch. Hoci by ste čakali hladkú sklenú plochu v jej úplnej čírosti, v skutočnosti dostanete do rúk hrubú štruktúru polomatných reliéfov, ktorá nie je o nič jemnejšia ako úplet zimného vlneného svetra. Je v tom kus odolnosti naviac, zdrsnenie pre istý úchop, ale aj optika ktorá sa snaží dopadajúce lúče využiť na maximum.

Nikdy sme nemali pocit, že by mohlo byť čosi inak. Podstavec má podobu rámu z ohnutého drôtu, namiesto pántu s káblikmi sa ohýba plast samotný so zaliatymi plochými vodičmi a kompletná elektronika je zapuzdrená v tenkých, plastových moduloch.

Hoci by sa mohlo zdať, že v tejto paráde môžete panel ponechať v tábore bez dozoru, prudký lejak predsa len neustojí. Chýbajú mu tesnenia, odolá len rose, oparu a krátkemu mrholeniu. Výrobca mu neudelil vyššiu triedu odolnosti ako IPX4. Hoci slnko v daždi zvyčajne nesvieti, je to tak trocha na škodu, ak sa musíte o panel trocha starať.

Intuitívne nastavenie

Páči sa nám, aké rýchle a šikovné je nastavenie panelu. Nemusíte sledovať žiadne kontrolky, nemusíte prácne zbierať skúsenosti s tým, aký náklon je pre panel najlepší. Všetko vám rozlúskne hra svetla a tieňov, ktorá funguje nadovšetko dokonale na priamom slnku, ale i vtedy ak svit preniká cez hmlu alebo oblaky.

Naklopením drôtového podstavca a otočením panela získate na zemi vždy dokonalý zákryt tieňa so zameriavacím terčíkom a v každej chvíli viete panel pootočiť tak, aby opäť šiel na plný výkon.

Keďže podstavec zaskakuje vo svojom kĺbe do aretačných drážok, stojí pevne a neklesá. Len na odklopné krídlo si musíte dať pozor, aby stálo v rovine s druhým panelom. Nie je tu nič, čím by ste pánt v uzavretej polohe zavreli.

Koľko energie prichádza zo slnka, to vám prezradí štvorica LEDiek na zadnom paneli. V horúcich letných dňoch sme šli na plný výkon, pod mrakom sme vždy boli na polovici. Neznamená to však, že v ostatných častiach roka to bude podobné.

Zavesíte ho na batoh

Panel je vybavený piatimi otvormi, cez ktoré viete prevliecť šnúru alebo karabíny, aby ste ho zachytili na skale, alebo hoci aj batohu ak kráčate v exponovanom teréne. Hoci kotvenie si musíte doriešiť vo svojej réžii sami, pretože výrobca príslušenstvo nepribalil, vidíte že to funguje. Práve v takýchto chvíľach sa zamyslíte nad tým, čo výrobca pre udržanie výkonu spravil.

Prvým prvkom sú monokryštalické solárne panely, ktoré majú vyššiu účinnosť ako lacnejšie – polykryštalické. Aká je ich účinnosť, to vám tabuľky parametrov neprezradia. Firma ich však s najväčšou pravdepodobnosťou kupuje na trhu, takže konkrétne panely sa môžu v rôznych výrobných sériách líšiť.

Druhým opatrením je 10-wattový výkon, ktorý je dvojnásobkom toho, čo môžete očakávať v triede základných solárnych panelov do prírody. Znamená to, že aj keď visí panel pod nevhodným uhlom, stále dokáže vyrobiť použiteľné množstvo energie. Pridajte k tomu optický reliéf na povrchu a máte mechanizmus, ktorý pomáha zachytiť i to svetlo, ktoré dopadá na povrch pod nevhodným uhlom.

Mobil nabijete za hodinu či dve

Navigácia, lampička, mobil, fotoaparát, tablet – čokoľvek potrebujete nabíjať, na priamom slnku to  dostanete do parády približne v rovnakom čase, v akom to zvládne vaša sieťová nabíjačka doma.

Jedinú vec, ktorú vám treba ošetriť je horúčosť slnečných lúčov. Osvedčilo sa nám na páľave citlivejšiu elektroniku prikryť, aby sa neprehriala. Určite viete čo spraví mobil, ak sa na slnku rozpáli – vypne sa a nerobí to dobre ani displeju, ani akumulátorom.

Hoci má panel 10-wattový výkon, vybavený je iba jediným USB konektorom pre nabíjanie periférií. Je to tak trocha na škodu, pretože určite by si dokázal poradiť s dvojicou zariadení súčasne.

Pri našom zoznamovaní nám fungovalo nabíjanie všetkých zariadení, výnimkou bol len odolný mobil Evolveo. Ten po niekoľkých nabíjacích cykloch prestal udržiavať nabíjanie v chode – vždy po desiatke sekúnd príjem energie zastavil.

Počítať hodiny a minúty nabíjania v ideálnych podmienkach nemá zmysel – poznáte to zo svojho domova. Ako rýchlo sa všetko zbehne pod mrakom, to závisí na mnohých podmienkach. V solárnom paneli je zabudovaná podpora nabíjania.

Akumulátor mohol byť väčší

Solárny panel má zabudovaný 3000-miliampérhodinový akumulátor. Ten sa dobíja vo chvíli, keď je panel vystavený slnku bez pripojených periférií, resp. ak sa ich dobíjanie ukončí. Nabije sa do plnej kapacity približne za 80 minút a jeho energiu môžete využiť rovnako, ako pri powerbanke. Nabíjate i vtedy, ak je slnko mimo vášho dosahu.

Uskladnená energia sa používa i pri nabíjaní zariadení pri premenlivom výkone – ak sa slnko ukrýva za mraky. Aby sa nabíjací cyklus neprerušoval, výpadky energie z panela sa vykrývajú z akumulátora. Nikdy však nedokážete tento proces sledovať, LEDky vám neprezradia ako s energiou nakladajú.

Zdá sa nám byť na škodu, že kapacita akumulátora je primalá. Určite by dávalo zmysel, aby dokázala pokryť uskladnenie celodenného výkonu. Vždy môžete pripojiť k panelu svoju vlastnú powerbanku, časť energie sa však takýmto prepojením stráca pri konverzii napätia. Výrobca by určite nespravil chybu, ak by kapacitu navýšil aspoň na 10000 mAh, čo však stále nie je dosť.

Počítajte však s tým, že akumulátor v solárnom paneli nie je možné po únave vymeniť doma za druhý. Či takýto servisný úkon robí výrobca, to v tejto chvíli neviem prezradiť. Isté však je, že jedného dňa sa stovky cyklov dostanú na kritickú hranicu.

BioLite SolarPanel 10+ (149,99€) si počas dvojmesačného zoznamovania stihol získať našu dôveru tým, že naozaj funguje a možno sa na neho spoľahnúť. Nerobili sme žiadne elektrotechnické merania, nepúšťali sme sa do stopovania časov a písania tabuliek. Vybalili sme ho zo škatule, vhodili do batoha a spontánne používali. Na priamom slnku dokáže ponúknuť výkon nabíjačky do siete a verte tomu že ak potrebujete energiou obslúžiť jedného-dvoch ľudí, určite to pôjde. S rovnakou razantnosťou, ako z dobre nabitej powerbanky.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár