Zastavíte sa pri horskej bystrine, vytiahnete z batoha fľašu a v priebehu minútky ste opäť pripravení napiť sa. Bez ohľadu na to, či máte pred sebou ešte kus cesty alebo sa chystáte zakempovať, viete že smäd vás trápiť nebude. Nabrali ste čerstvú zásobu, ktorá vám opäť na nejaký čas vystačí.

Ak príde na potulky krajom, ten náš je na vodu mimoriadne bohatý. Načerpáte ju v studničkách, potôčkoch, bystrinách ale i v prameňoch, kde sa voda tlačí na povrch priamo zo zeme. Poradia vám mapy, intuícia, ale aj skúsenosť. Od začiatku leta sa zoznamujeme so šikovnou fľašou LifeVenture Tritan Flask.

Ľahká a priehľadná

Je priezračná ako sklo a cez modrý filter plastu sa vám ukáže v lúčoch slnka každá nečistota. Nezáleží na tom, či ste vzali vodu z potoka alebo studničky – okamžite vidíte každé drobné znečistenie. Svetlo sa láme na rozptýlených čiastočkách a ihneď viete na čom ste. Iná je voda v suchých slnečných dňoch, inak sa na rovnakom mieste javí po dažďoch.

Nevidíte jej farbu, tú modrý filter prekryje. Šikovne však znásobí odlesky, ktoré vznikajú hrou svetiel.

Veľmi rýchlo si spravíte obraz o tom, kde sa vám vyplatí vodu brať a kde nie. Páči sa nám, že ani po mesiacoch intenzívneho používania fľaša nič nestráca na svojej priezračnosti. Vonkajší plášť sa nederie, priezračný plast sa nestáva matným.

S hmotnosťou 150 gramov ide o fľašu ktorú môžete vo váhovej kategórii zaradiť práve tam, kde by ste našli armádne čutory. Znamená to, že výrobca na materiáli nešetril a sústredil sa na húževnatosť.

Nemusíte sa báť, že ju rozbijete

Fľaša je vyrobená z tritánu, ktorý je mimoriadne pevný a odolný. Pád na zem, prisadnutie, či náraz ju nepoškodia. Nejde o plast, ktorý by postupom času krehol a praskal. Nájdete ho pri najmodernejších nádobách na nápoje, používa sa v expedičnej výbave a nie je tajomstvom, že práve tritánové fľaše prešli náročnou záťažou aj na polárnych staniciach.

Páči sa nám, že hoci je fľaša mimoriadne hladká, nevykĺzne ani z mokrých rúk. Sú na nej dva dobre tvarované prelisy, do ktorých sa zachytia prsty bez toho, aby ste ich hľadali. Tak ako fľaša bez odporu vkĺzne do bočného pružného vrecka batohu, rovnako pevne ju uchopíte do rúk.

Keďže ide o plast bez BPA a zmäkčovadiel, znesie i horúce nápoje bez toho, aby sa do nich čosi uvoľnilo. Fľaša nepohlcuje vône, pachy a farbivá nápojov, takže ani ovocné šťavy, iontové a energetické nápoje nie sú mimo hru.

Máme odskúšané, že voda ani na prudkom slnku po zahriatí nepreberá pachute plastov. Vyčítate z nej desiatky prírodných odtienkov chutí, nikdy však nič čo by sa ponášalo na plasty.

Široké hrdlo nikdy netečie

Fľaša má široké hrdlo so štandardným 43-milimetrovým závitom, ktoré oceníte nielen pri pohodlnom pití, ale aj pri naberaní vody z plytkých zdrojov. Ak je hladina bystriny iba necelé 3 centimetre nad dnom, máte istotu že neodídete naprázdno. Je to prednosť, ktorú oceníte vo chvíli, keď to najmenej čakáte.

Páči sa nám, že tu nenájdete žiadne tesnenia, ktoré by ste mohli vytratiť, alebo by mohli časom zostarnúť.

Tesniacu funkciu plní geometria vrchnáka, ktorý drážkou dosadá na hrdlo. Vrchnák je k fľaši pripevnený dlhou plastovou páskou, vďaka ktorej ho viete ďaleko odkloniť, ale súčasne ho nestratíte.

O tom, že si do fľaše nazbierate maliny alebo čučoriedky písať priveľmi netreba. Nedotlačia sa, kým sa do nich pustíte. Dobrou správou je, že fľašu pomocou sady Convertube kedykoľvek zmeníte na hydratačný systém s hadičkou. Hoci začína závit na hrdle prinízko, predsa len všetko spoľahlivo funguje.

Jasne čitateľný vodoznak

Ak ste vysoko na horských štítoch, a počítate každé deci vody pre pitie a prípravu jedál, potom si rovnako ako my zamilujete jasnú a prehľadnú stupnicu na boku fľaše. Značená je s rozostupom 100 milimetrov, pričom ľahko odhadnete každú polku a štvrtku políčka.

Stupnica je natlačená bielou farbou a v tejto chvíli nedokážeme odhadnúť, či bude rovnako dobre čitateľná i po roku, dvoch či desiatich používania. Zatiaľ sa však tlač javí byť trvácna, hoci sa nachádza na vonkajšej strane. Embosované nie sú ani samotné rysky.

Dezinfekcia i čistenie

Fľaša nie je citlivá na používanie zlúčenín chlóru, takže do úvahy pripadá ako dezinfekcia vody pomocou tabliet v teréne, tak domáce čistenie povlakov plesní, rias a húb pri nehodách, ak zabudnete na celé týždne nápoj bez vypláchnutia vo fľaši.

Širokým hrdlom sa do vnútra dostanete v núdzi i kefkou, všetky vnútorné plochy sú zaoblené, nikde nenájdete hrany, ani úzke nadpojovacie štrbiny či spoje. Po hygienickej stránke nám táto fľaša plne vyhovuje a nikdy sa nebojíme nabrať do nej i sypký obsah.

LifeVenture Tritan Flask (od 11,60€) je ľahká a robustná fľaša, ktorej prednosti oceníte hlavne vtedy, ak naberáte vodu z prírodných zdrojov. Cez široké hrdlo ju naplníte aj v náročnejších podmienkach a cez dokonale priezračný plášť okamžite odhalíte aj to najjemnejšie znečistenie. Dokonale tesní, nepoberá pachy a voda z nej chutí dobre i po čase, keď sa na slnku po čase zahreje.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár