Sú výzvy, s ktorými si nôž neporadí. Ak treba cvakať, strihať, skrúcať, ohýbať , páčiť či skrutkovať, vždy to vyžaduje kus šikovnosti, improvizácie a dôvtipu, aby ste sa v teréne dostali aspoň k uspokojivému výsledku. Aké by to bolo, ak by ste mali najzákladnejšiu sadu náradia vždy so sebou?

Ak pomýšľate na ťažké a nemotorné multifunkčné náradia, mali by ste vedieť že nie všetky vám zaťažia vrecko bremenom svojej váhy. Odľahčené modely do každodennej EDC výbavy sú iné. Zoznamujeme sa na svojich potulkách s multifunkčným náradím Leatherman Rev.

Na prvý pohľad zvláštny

Má asymetrický tvar, zvláštne zaoblenia, nejednotnú hrúbku a veľa tvarových prelisov, ktoré mu formujú nezvyčajnú fasádu. Ak nemáte s multifunkčnými náradiami od Leathermanu žiadny predošlý kontakt, na chvíľu sa cítite zmätene. Zdá sa vám, akoby sa za nevšedným dizajnom ukrývali neporozumiteľné tajomstvá.

Každým novým dňom však zisťujete, že nejde o hry dizajnérov, ani o prehnanú snahu zaujať. Každý z týchto detailov sa snaží nahnať pevnosť, robustnosť a istý úchop bez toho, aby bolo náradie príliš ťažké. Detaily postupne začínajú dávať zmysel a vy si začínate zvykať. Leatherman Rev je presne taký, aký by mal byť.

Nôž je dostupný bez roztvárania

Všetky náradia s výnimkou noža sú dostupné až po tom, čo od seba odtiahnete dvojicu rukovätí. Čepieľka noža je útla, mimoriadne končistá, s vysokým plochým výbrusom a fazetkou pre zosilnenie. Nejde o nožík, ktorý by ste otvorili jedinou rukou, pretože  otvor pre zachytenie čepieľky je mimo dosahu vášho palca.

K čepieľke s dĺžkou 66 milimetrov však patrí poistka, ktorá ju bezpečne udrží v pracovnej polohe. Od výroby je ostrá, takže na ňu pred prvým použitím siahnuť nemusíte.

Narežete padákové šnúry, orežete drievka, vykružíte dierku do plastov a mäkkých materiálov. Dokonca môžete so špičkou robiť mimoriadne jemné práce.

Nie je to však nožík, ktorý by chcel konkurovať naozajstným nožom. Je to skôr pohotový nástroj na rezanie a frézovanie hrotom. Vyrobený je z nerezovej ocele 420HC, takže ho môžete považovať za malý remeselnícky nožík.

Kliešte, s ktorými sa dá pracovať

Kombinované kliešte sú ústredným pracovným nástrojom a hneď pre začiatok musíme povedať, že sa do nich pevnými rukoväťami môžete naplno oprieť. Ramená dosiahnu pri práci až po koniec dlane a pri stisku do ruky netlačia – zaoblené lemy a prelisy roznesú záťaž do plochy. Na moment, kedy je vaše úsilie pri cvakaní prisilné vás upozorní mierne pruženie.

Kliešte majú precízne vyhotovenie bez vôlí – všetky plochy dosadajú na seba. Do plôšky hrotu chytíte i vlások, zúbkovaním sa dokážete zaprieť do mäkkej oceli klincov pri ich vyťahovaní z dosky, stredová časť sa zubami hravo zahryzne do hrdzavej matice.

S istotou môžeme povedať, že kliešte majú kvalitu skutočného dielenského náradia. Či v zábere ťaháte, alebo precízne ohýbate a skrúcate drôty, cítite že to ide tak, ako má ísť. Páčia sa nám zúžené hroty, ktoré im dávajú obratnosť malých elektrikárskych klieští.

Pri cvakaní nás prekvapila všestrannosť. Čelná časť pevnej čeľuste dokáže strihať i tenké medené drôtiky, zadnou časťou s vybratím sa dokážete oprieť i do hrubších drôtov. Pri oceľových, radľovacích drôtoch sme sa pri cvakaní a strihaní prepracovali k priemeru 2,5 milimetrov, nosný plotový drôt s hrúbkou 3 milimetrov je však už priveľkým sústom. Takýto drôt však môžete nacvaknúť a potom opakovaným ohýbaním v kliešťach ulomiť.

Kliešte sú bez vratnej pružiny, takže sa vám budú páčiť viac pri drobnejších prácach, ako pri početných strihaniach.

Päť nástrojov v rukoväti

V rukovätiach je osadená pätica drobných nástrojov, ktoré najprv vytlačíte prstom z vonkajšej strany, aby ste ich pomocou drážok vysunuli do pracovnej podoby von. Vždy musíte na každej strane celú sadu vytiahnuť, aby ste si z nej nechali von iba ten nástroj, ktorý potrebujete. Všetky sú zaistené v pracovnej polohe malou, nie veľmi pevnou poistkou, pre bezpečnú prácu sa nám osvedčilo rukoväte vždy zavrieť a pritlačiť k sebe.

Poistka vždy plní úlohu pevného dorazu, takže nástroje sú otočené tak, aby sa do nej zapierali.

Páči sa nám pevnosť ich osadenia v zábere, nikdy sme nemali pocit že treba doťahovať skrutky ktoré tvoria ich čapy. Všetko pevne sedí, a neuhýba ani pri otáčavom pohybe.

Pilník aj otvárač

Pilník vás po skúsenostiach s jemnými pilníčkami na vreckových nožoch prekvapí hlbokým sekom a veľmi ostrými hranami. Pustíte sa ním do plastov, dreva, farebných kovov, ale s trochou snahy sa zahryzne aj do mäkších ocelí. Cítite, ako vám pod rukou uniká do boku, dokážete ho však pri drobných prácach udržať v trakcii. Je fajn, ak ním dokážete v teréne zaobliť hrany, alebo vytvoriť improvizovaný hrot.

Kombinovaný otvárač sa drží klasickej konštrukcie známej z vreckových nožov. Nie je to však ten typ, ktorý hladko kĺže po leme konzervy – takmer bez akejkoľvek snahy.

Žiada precízne posúvanie, po boku lemu vyrýva ryhy a ak sa konzerva odkloní od okrúhleho tvaru, na rovnej ploche s ním žiadne zázraky nedokážete. Začne vám zavadzať hrúbka rukoväte, ktorá velí koniec práce. Určite by fungoval lepšie, ak by bol posunutý do úplne ľavej polohy.

Dve čepieľky so špeciálnym poslaním

Šikovným nástrojom je čepieľka na otváranie balíkov a plastových obalov. Svojou geometriou má obmedzený prienik do hĺbky 5 milimetrov a vďaka priehlbine a zakriveniu sa drží v reznej dráhe.

Určite viete, aké náročné je dostať sa niekedy do nových obalov z hrubej fólie s tvarovými prelismi. Tento nástroj to zvláda s úplným nadhľadom a ak patríte medzi tých, čo stále niečo rozbaľujú, určite sa vám bude páčiť.

Drobná čepieľka s geometriou písmena „V“ je na otvárači, ktorý sme už spomínali. Tá slúži na odblankovanie káblov a musíme povedať, že funguje naozaj dobre nielen pri hrubých, ale aj tenších káblikoch.

Ak sa do nej pri práci palcom priveľmi neopriete, potom zostanú aj lankové vodiče v plnom priereze. Používať pre rovnakú úlohu čepieľku noža je zdĺhavé a nepohodlné. Páči sa nám toto riešenie a dokážeme si predstaviť, že čepieľka poslúži pri drobných prácach aj ako „V“ škrabka.

Tri veľkosti skrutkovača

Malý plochý skrutkovač na pilníku, veľký plochý skrutkovač na samostatnom nosiči a veľký krížový skrutkovač s redukovaným profilom na ďalšom – to je trojica náradí na uťahovanie a uvoľňovanie skrutiek. Hoci ide o obmedzenú ponuku, ktorá sa netrafí do všetkého čo sa vám odstane pod ruky, je fajn mať nástroje, do ktorých sa viete oprieť.

Nečakajte komfort ako pri bitoch a nečakajte ani výbavu pre drobnejšie skrutky. Skôr sa myslí na tie väčšie, hrubšie, do ktorých sa musíte zaprieť.

Hrany sú zaoblené, neraz sa stane že vám nástroj z drážky vykĺzne. Zvyčajne sme však mali dobrý pocit z toho, že v núdzi nemusíme preťažovať pri takejto práci čepeľ noža.

Plochý skrutkovač sa nám osvedčil ako plochý nástroj pre otváranie plechoviek s vtlačeným viečkom, pri páčení sa dá do neho celkom slušne oprieť.

Do vrecka i batoha

Leatherman Rev má oceľovú sponu, pomocou ktorej ho budete mať pri nosení zaistený proti strate. Nám sa páči ukrytý vo vrecku nohavíc so sponou na jeho leme. Nástroj je oblý, plochý a neprekáža v pohybe. Z jeho tvarov je cítiť, že ho výrobca určil viac do vrecka ako na opasok do puzdra. Pri EDC výbave je to skutočne fajn a pri hmotnosti pod 170 gramov nejde o žiadnu ťažkú obludu.

Pri batohoch máte desiatky možností kam môžete multináradie zaparkovať. Nepočítajte však s tým, že by sa vmestilo poza molle väzbu.

Skôr ho ponecháte vo vnútri, prevesené na niektorom z priečinkov. Na jednej z rukovätí je však pripravené očko pre šnúru, ktorou ho môžete o batoh, pútko na nohaviciach či opasok priviazať tak, ako sa to kedysi s vreckovými nožíkmi robilo. Nespadne vám pri práci vo výške, nevytrúsite ho.

Údržba nestojí za reč

Kompletné náradie je vyrobené z nerezovej ocele a hoci výrobca neudáva detaily pre každý z nástrojov, môžete si byť istí tým, že pobyt vo vlhku, či kontakt s lesným mulčom ničomu neublíži.

Všetok prach i bez rozoberania skrutiek vyplavíte vodou von a po oklepaní posledných kvapiek vody je opäť všetko ako vo chvíli, keď ste Rev po prvýkrát vybalili zo škatuľky.

S výnimkou noža vám nástroje nedávajú veľa výziev pre údržbu. S brúsením čepieľky si poradíte rovnako ako pri nožoch. Keďže fazetka je štíhla, lepšie je siahnuť po brúsnom kameni ako po niektorom z jednoduchých prípravkov.

Trvácnosťou multitoolu si je výrobca natoľko istý, že k nemu pridáva 25-ročnú záruku krytú servisom, ktorý dá unavený nástroj späť do tej správnej kondičky.

Leahterman Rev (49,90€) je vstupnou bránou do sveta multifunkčných náradí, pri ktorom vás čaká najčastejšie používaná výbava. Práve pri ňom si vytvoríte prvé praktické návyky a naučíte sa používať náradie v teréne. Páči sa nám pevnosť a robustnosť, ako aj precízne a presné vyhotovenie. Bez toho, aby sa vám nadúvali vrecká a cítili ste bremeno kovu, so sebou máte zopár najužitočnejších nástrojov, ktoré vám pomôžu prekonať s prehľadom výzvy všedných dní. Ak ste doposiaľ držali v rukách iba nepoužiteľné čínske imitácie, vedzte že tento model vám ukáže, ako má útle a jednoduché náradie naozaj vyzerať.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár